Kultúra
Művészetterápia segíthet a modern kor kihívásaival szemben?
OPH Kép: pixabay
2019. február 25.

Hogyan segít a kommunikációban és az önismeretben a művészetterápia, akkor, amikor a közösségi oldalakon azt látjuk, hogy körülöttünk mindenki tökéletes? Erről kérdeztük Virág Krisztina szocioterapeutát a Rádió Orienten.

A szocioterápia műfaja egyrészt közösségfejlesztésről másrészt művészetterápiás módszerekkel dolgozó csoportról szól, és ezeket az elemeket ötvözheti is. Mint azt a csoportvezető elmondta, az alkotásnak van egy felszabadító jellege, de ugyanakkor eszköz is például önismeret-, személyiség-, esetleg kreativitás fejlesztés terén. „Minden csoportmunka alapja a megfelelő kultúra kialakítása, ezáltal az ítélkezésmentes együttlét” – emelte ki.

Az önismeret különösen a mai digitalizált világban nagyon fontos, amikor a közösségi oldalakon keresztül azt látjuk, hogy körülöttünk mindenki tökéletes. Nem véletlenül, hiszen ezeken az oldalakon mindenki a legpozitívabb életképeit osztja meg ismerőseivel. Másrészt a kommentekből legyen az politikai vagy magánéleti, nagy összetűzések, viták szoktak kialakulni. „A csoportmunka arra is való, hogy fejlesszük a kommunikációt. Ennek során megismerhetjük mások véleményét, megtanulhatjuk elfogadón megosztani egymással gondolatainkat” – mondta Virág Krisztina. Hozzátette:

cél az, hogy gyakoroljuk a nyitott, megértésre törekvő hozzáállást, miközben saját elképzeléseinket is bátran kommunikáljuk, és megtaláljuk azokat a közös pontokat, amelyek mentén együtt alkothat, fejlődhet a csoport és annak tagjai.

„A szocioterápia segít tehát az önismeretfejlesztésben, aminek előnye többek közt, hogy jobban megismerjük általa belső működésünket, így a hatalmas információ dömping közepette kevésbé leszünk manipulálhatóak, jobban tisztában leszünk saját céljainkkal, igényeinkkel. Ezáltal hatékonyabban oszthatjuk be az időnket, priorizálva a számunkra fontos dolgokat” – mondta.

A művészetterápiás önismereti csoportoknak többféle típusa van,

alkalmazhatnak kifejezetten egy művészeti ágat, ilyen például az irodalomterápia, vagy a mozgásterápia, de vannak komplex művészetterápiás csoportok is, ahol többféle művészeti kifejezési forma van jelen, ezek is passzív és aktív formában egyaránt. A csoportok intuitív és tudatos szinteken is működnek, amelynek fontos része nemcsak az alkotás, de a kommunikáció is: a tagok ítélkezés nélkül hallgatják meg egymást és fejezik ki saját elképzeléseiket. „Az, hogy belőlem adott helyzetben mit vált ki egy művészeti alkotás, rólam is és az alkotóról is többmindent elmondhat, amiből sokat lehet tanulni” – emelte ki. Hozzátette: a terápia során a csoportvezetőnek egyrészt mederben kell tartania a munkát az előre kijelölt fókusz, téma mentén, de ugyanakkor igyekszik háttérbe vonulni.

Téma: Művészetterápiával a modern (digitális) kor kihívásaival szemben? Miért ne?
Rendhagyó szakmai disputa Virág Krisztina szocioterapeutával, a kérdés szakértőjével.
A műsor mentora és moderátora: dr. Dudás Ferenc, a közigazgatás szakértője
03:34 A szocioterápia lényege
04:52 A kreativitás jelentősége
13:01 Önazonosság és önismeret
24:19 Mire jó az önismeret?
34:59 Az önismereti csoport kinézete
Következő adásunk
Téma: Kárpátaljai tragédia című dokumentum film – Hajduk Márta filmrendező
Ezt követő adásaink