Belföld
Hétfőn kezdik a kerti zöldhulladék elszállítását Budapesten
FKF Nonprofit Zrt. Kép: Pixabay
2019. március 1.

Az FKF Nonprofit Zrt. március 4-én megkezdi Budapest zöldövezetes kerületeiben a kerti zöldhulladék járatrendszerben történő elszállítását. Az érintett területeken az ingatlantulajdonosokat a postaládáikba eljuttatott hírlevélben tájékoztatják a szolgáltatásról.

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzésének feltételeiről szóló 385/2014. (XII. 31.) Kormányrendelet alapján 2016. január 1-től a zöldhulladékot a képződés helyén a zöldhulladék elkülönített gyűjtésének céljára gyártott gyűjtőedényben vagy biológiailag lebomló hulladékgyűjtő zsákban kell gyűjteni, kivéve ha a zöldhulladékot házi vagy közösségi komposztálás útján komposztálják.

A 100 literes kerti zöldhulladékos zsákok darabonként megvásárolhatók 235 Ft/db áron (az ár tartalmazza a 27 százalékos áfát) az FKF Nonprofit Zrt. I. kerület Fő utcai, és IX. kerület Ecseri úti ügyfélszolgálati irodáiban, a lakossági hulladékudvarokban, valamint szerződött partnerek értékesítési pontjain, ahol a zsákok ára eltérhet a társaság által meghatározott ártól. Az értékesítő helyek címlistája itt található.

A gyűjtőzsákok ára tartalmazza az elszállítás és a komposztálás költségét is.

A társaság kéri a lakosságot, hogy a zöldhulladékot a hírlevélben feltüntetett, lakókörzetükre érvényes elszállítási napon legkésőbb reggel 5 óráig vagy az azt megelőző napon helyezzék ki, és ügyeljenek arra, hogy a zsákba kizárólag zöldhulladék kerüljön, továbbá hogy a legfeljebb karvastagságú faágakat egy méteresre darabolva, összekötve helyezzék ki.

A zsákokba helyezhető:

  • lomb
  • fa- és bokornyesedék
  • nyírt fű
  • gyom

Amennyiben a zöldhulladékos zsákokban háztartási hulladékot, vagy egyéb nem odavaló anyagot találnak a társaság munkatársai, a zsákot nem szállítják el. A komposztálás során a begyűjtött zöldhulladékból minősített, engedéllyel rendelkező talajjavító anyag készül.

A körzethatárok, a zöldhulladék begyűjtésének napja kerületi bontásban, továbbá a zöldhulladék gyűjtéssel kapcsolatos minden fontos információ elérhető a társaság honlapján is.

A kerti zöldhulladék elszállítása a tervek szerint november 29-ig tart.

Most adásban
Téma: Első alkalommal rendezték meg a Határtalanul! – Több mint turizmus elnevezésű konferenciát – Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Erdélyi Rudolf Zalán, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója és Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség Turizmusstratégiai vezérigazgató-helyettese
Ezt követő adásaink