Külföld
EP választások – fókuszban a migráció
OPH Kép: Pixabay.com
2019. március 3.

A tavaszi európai uniós választásokon az Európai Néppárt győzelme valószínű, de a párton belül is eltérések vannak a migráció pártiak és a bevándorlást ellenzők között, miközben Németországban a lakosság döntő többsége elutasítja a migrációt. Az uniós választások várható eredményéről ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogászt kérdeztük a Rádió Orienten.

Bár nem reprezentatív, de

egy internetes felmérés szerint a németek 70 százaléka problémaként értékeli a bevándorlást. Mindez azt jelenti, egyre határozottabban és merevebben utasítják el az Angela Merkel-féle migrációs politikát

– mondta az alkotmányjogász.

Az Európai Néppárt győzelme szinte biztosnak látszik, ugyanakkor a párton belül nagy eltérés van a migráció pártiak és a bevándorlást ellenzők között, az erős nemzetállamokban gondolkodók és a globalisták között. Veszíteni is fog várhatóan 30 helyet a Brexit miatt, de ugyanez igaz a szociáldemokratákra is.

Kérdés, hogy a néppárt melyik iránya lesz erősebb a választásokon

– mutatott rá.

A Konzervatívok és Reformisták, a Nemzetek és Szabadság Európája és a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája frakció sorsa kérdéses.

Magyar-amerikai kapcsolatok

Donald Trump már korábban is egyértelműsítette, hogy őt Európai nem érdekli, bevándorlás ellenes és populista politikát folytat. Ugyanakkor a V4-USA közötti külkereskedelmi kapcsolatok 80-szor nagyobb volumenűek, mint a német-amerikai kapcsolatok. „Magyarországon Amerika a második legnagyobb befektető Németország után, itthon tehát a brüsszeli Amerikával szembeni negatív politika nem jelenik meg” – mondta Lomnici, aki kifejezetten pozitív irányúnak nevezte az egyesült államokkal való kapcsolatot. Mint emlékeztetett rá, az amerikai elnök egyébként is a bilaterális együttműködésekben hisz a multilaterális helyett.

Következő adásunk
Téma: Kárpátaljai tragédia című dokumentum film – Hajduk Márta filmrendező
Ezt követő adásaink