Külföld
Nemzetbiztonsági tanácsadó: sikeres volt a Trump-Kim csúcstalálkozó 
MTI Kép: Reuters/Leah Millis
2019. március 4.

Sikeres volt Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető hanoi csúcstalálkozója – jelentette ki John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó a CNN hírtelevíziónak adott interjújában.

Bolton szerint az amerikai elnök „megvédte az amerikai érdekeket”, ezért „a siker megkérdőjelezhetetlen”.

„Ha nem lehet jó megállapodást kötni, márpedig az elnök a lehető legjobb ajánlatot tette erre, akkor a megállapodás hiánya jobb, mint a rossz megegyezés” – hangsúlyozta.

A nemzetbiztonsági tanácsadó vasárnap három televíziós interjúban is a hanoi csúcstalálkozó jelentőségét bizonygatta. A CNN hírtelevízió mellett megszólalt a CBS és a Fox televízióban is.

A CBS televízió Szemben a nemzettel című, szokásos heti politikai vitaműsorában Bolton közölte: a Trump-kormányzat álláspontja szerint „nincs határideje” az észak-koreai atomfegyver-mentesítésnek. „Szerintem az elnök változatlanul optimista, hogy ez megtörténhet” – mondta. Mindazonáltal elismerte, hogy Phenjan nem kötelezte el magát atomfegyver-programja felszámolása mellett. „Kim Dzson Un maga mondta nekem a legutóbbi találkozónkon, hogy több szakaszra lesz szükség, mire megállapodásra jutunk” – fogalmazott Bolton.

A Fox televízióban lényegében ugyanezt ismételte meg. Elutasította azt az értékelést, miszerint a tárgyalások megszakadása kudarc lett volna, hangsúlyozva, hogy nem szabad „rossz megállapodást” kötni. „Az elnök a szingapúri csúcstalálkozón nyitva hagyta a kaput Észak-Korea számára, de ők nem léptek be rajta” – utalt Bolton a tavaly júniusban Szingapúrban tartott első csúcstalálkozóra. Majd hozzáfűzte: Trump „nyitva hagyta ezt a kaput Hanoiban is”, és hajlandó nyitva tartani a következő tárgyalásokig.

Kapcsolódó cikkek
Nincs megállapodás Trump és Kim Dzsong Un között

Az amerikai elnök sajtótájékoztatóján egyebek közt azt mondta: Kim a büntetőintézkedések feloldását kérte, de ő ezt elutasította.

Most adásban
Téma: A Bethlen Téri Színházban ünnepli fennállásának 10. évfordulóját az Éles Gábor Trió – Éles Gábor blues zenész
Ezt követő adásaink