Belföld
Földrengés volt Somogyban
hirado.hu Kép: Illusztráció, Pixabay
2019. március 8.

A Richter-skála szerint 4,0-es erősségű földrengés volt Somogy megyében. A lakosság érzete a földmozgást, károkról egyelőre nem érkezett bejelentés – írta a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján.

Az MTA CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium közleménye szerint március 7-én 20 óra 08 perckor földrengés volt a Somogy megyei Somogyszob község közelében, mintegy tizenegy kilométeres mélységben.

A földmozgás mérete 4,0-es erősségű volt a Richter-féle skálán. A földrengés észleléséről több lakossági bejelentés is érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjába, károkat azonban egyelőre nem jelentettek.

A földrengést nagy területen érezték, sokan az utcára menekültek.

Egy olvasónk azt írta: „Most volt földrengés Zalakomárban. Rövid ideig tartott, körülbelül 3-5 másodpercig, de beleremegett az egész ház!”

A Richter-skála szerint 4,0-es erősség gyengének számít, ilyenből évente több tízezer van világszerte. Ilyenkor definíció szerint a csillárok kilengenek, morajlás hallatszik, de károk csak ritkán keletkeznek. A tapasztalatok szerint utórengések is valószínűsíthetők, melyek mérete fokozatosan csökken.

Magyarország területén évente átlagosan 100-120 kisebb (mint 2.5 magnitúdójú) földrengést regisztrálnak az érzékeny szeizmológiai hálózat segítségével. Ezek nagy része a lakosság számára nem érezhető.

Most adásban
Kimondott szavak, a Rádió Orient heti hírösszefoglalója
Ezt követő adásaink