Külföld
EP választások – mit számít a migráció?
OPH Kép: pixabay
2019. március 12.

A tavaszi európai uniós választásokon az Európai Néppárt győzelme valószínű, de a párton belül is eltérések vannak a migráció pártiak és a bevándorlást ellenzők között, miközben Németországban a lakosság döntő többsége elutasítja a migrációt. Az uniós választások várható eredményéről ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogászt kérdeztük a Rádió Orienten.

Bár nem reprezentatív, de egy internetes felmérés szerint a németek 70 százaléka problémaként értékeli a bevándorlást. Mindez azt jelenti, egyre határozottabban és merevebben utasítják el az Angela Merkel-féle migrációs politikát – mondta az alkotmányjogász.

Az Európai Néppárt győzelme szinte biztosnak látszik, ugyanakkor a párton belül nagy eltérés van a migráció pártiak és a bevándorlást ellenzők között, az erős nemzetállamokban gondolkodók és a globalisták között. Veszíteni is fog várhatóan 30 helyet a Brexit miatt, de ugyanez igaz a szociáldemokratákra is. „Kérdés, hogy a néppárt melyik iránya lesz erősebb a választásokon” – mutatott rá.

A Konzervatívok és Reformisták, a Nemzetek és Szabadság Európája és a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája frakció sorsa kérdéses.

Magyar-amerikai kapcsolatok

Donald Trump már korábban is egyértelműsítette, hogy őt Európai nem érdekli, bevándorlás ellenes és populista politikát folytat. Ugyanakkor a V4-USA közötti külkereskedelmi kapcsolatok 80-szor nagyobb volumenűek, mint a német-amerikai kapcsolatok. „Magyarországon Amerika a második legnagyobb befektető Németország után, itthon tehát a brüsszeli Amerikával szembeni negatív politika nem jelenik meg” – mondta Lomnici, aki kifejezetten pozitív irányúnak nevezte az Egyesült Államokkal való kapcsolatot. Mint emlékeztetett rá, az amerikai elnök egyébként is a bilaterális együttműködésekben hisz a multilaterális helyett.

Téma: Magyarország Uniós és Transz-Atlanti kapcsolatai
Vendég: ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász
A műsort vezeti: Kecskés András egyetemi docens, Pécsi Tudományegyetem
01:00 Amerikai-magyar kapcsolatok
06:22 Mit hozott Trump?
10:51 Az EU szerepe
15:55 Venezuelai magyarok hazatérése
18:19 Unió és USA közti egyezmény lehetséges még?
21:31 Trump politikája
28:54 Mit hoznak az EU-s választások?
32:56 Mi lesz a néppárttal?
41:11 A migrációs politika szerepe
45:18 Hazánk szerepe a választásokon
Most adásban
Téma: Jégpályák kialakítása és működtetése; Sportberuházások - MLSZ Pálya – Radványi Gábor alpolgármester
Ezt követő adásaink