Belföld
Puzsér: minden körzetben egy ellenzéki kihívója legyen a Fidesznek!
MTI Kép: pixabay.com
2019. március 12.

Puzsér Róbert, az LMP által támogatott független főpolgármester-jelölt szerint az októberi helyhatósági választásokon minden körzetben egyetlen ellenzéki jelöltnek kell kihívnia a Fidesz jelöltjét, ehhez pedig "két alternatív ellenzékre", azok között pedig koordinációra és az aspiránsok versenyeztetésére van szükség.

A publicista hétfőn Kaposváron, az LMP és a Jobbik vezetőinek részvételével megrendezett Mit jelent a 21. századi politika? című fórumon azt mondta, a körzetenkénti egy kihívó tekintetben nincs vita az ellenzékben, arról viszont van, kik legyenek a jelöltek. Puzsér Róbert a centrum kialakítását sürgette, szemben a "régi baloldal" forgatókönyvével, amely a Demokratikus Koalíciótól a Jobbikig tartó összefogásban gondolkodik. Kifejtette: két alternatív ellenzékre van szükség, mert a kormányváltás az ellenzék leváltása nélkül nem valósítható meg. "A régi ellenzék az MSZP és a DK, az új pedig az LMP és a Jobbik" - hangoztatta, hozzátéve, hogy a Momentumnak döntenie kell, hova kíván tartozni. Utóbbiról megjegyezte, olyan híreket kap, amelyek szerint küszöbön áll annak bejelentése, hogy a Momentum Karácsony Gergelyt, a baloldali pártok közös főpolgármester-jelöltjét támogatja.

Lényegesnek nevezte, hogy a két alternatív ellenzék minden körzetben egyeztessen a jelöltekről. Ne az történjen, hogy Gyurcsány Ferenc szépen leszalámizza a centrumot - mondta. A koordináció nem seftelés Gyurcsánnyal és főleg nem összefogás Gyurcsánnyal - hangoztatta Puzsér Róbert, aki szerint az egyeztetésnek a programokról és a jelöltekről kell szólnia. Puzsér Róbert leszögezte: ha rajta és Karácsony Gergelyen múlik, akkor lesz ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztás, azonban "az a gyanúja", hogy az MSZP ezt nem akarja. Hozzátette:

ha megtartják az előválasztást és azon veszít, visszalép.


Demeter Márta, az LMP társelnöke a centrumpolitikáról szólva úgy különböztette meg a 20. és 21. századi pártokat, hogy míg az előbbiek - például a Fidesz - "kartellpárt" jellegűek, addig az utóbbiak az emberekkel építenek közvetlen kapcsolatot. Az LMP és a Jobbik politikájának hasonlóságai közül a globalizációkritikus attitűdöt hozta fel példának.

A Jobbik alelnöke, Bana Tibor jelezte: "alapvetően pozitívan áll" Puzsér Róbert főpolgármester-jelöltségéhez, de a támogatásáról még egyeztetni kell a párt megfelelő szerveinek.A Jobbik jelenleg az LMP-vel tud érdemben együttműködni, konkrét ügyek mentén összefogni - hangsúlyozta. Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke közölte: az új politikai pólus, az új centrum kialakításában pártájnak és a Jobbiknak kell vezető szerepet játszania.

Következő adásunk
Téma: Finiséhez ért a kőbányai korzó felújítása – D. Kovács Róbert Antal polgármester
Ezt követő adásaink