Közigazgatás
Lendületben a XVIII. kerületi óvodák
OPH Kép: OPH
2019. március 14.

Pestszentlőrinc-Pestszentimre folyamatosan fejleszti óvodáit. Az önkormányzati intézményekben közel 3 ezer kisgyermek fejlődhet jól felszerelt, korszerű körülmények között – mondta el az OrientPress Hírügynökségnek Galgóczy Zoltán alpolgármester annak kapcsán, hogy egy összefogás eredményeként több mint 7 millió forintos korszerűsítést valósítottak meg a Nyitnikék óvodában.

Az alpolgármester felidézte, hogy Pestszentlőrinc-Pestszentimrén 20 óvoda található, kilenc tagóvodával és közel 3 ezer gyermek jár az önkormányzati fenntartású óvodákba. Nagyon sok óvoda újult meg 2015 környékén, többek között KEOP-os pályázatok révén, európai uniós támogatással. A fejlesztések energetikai, homlokzati felújítást, világításkorszerűsítés jelentettek, de nagyon sok óvodában indult el ovi sportpálya-építési program. Az Ovi-Sport Alapítvány az MLSZ-szel működik együtt – részletezte Galgóczy Zoltán -, de a pályák nemcsak labdarúgásra alkalmasak, hanem például teniszezésre, röplabdára, kosárlabdára, azaz multifunkciósak.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek minél fiatalabb korban hozzászokjanak a rendszeres mozgáshoz, ezért indítottunk el a tornaszoba-fejlesztési programot is

– hangsúlyozta az alpolgármester, megjegyezve, hogy már a negyedik óvodában adják majd át azt a modern tornaszobát, melynek korszerű felülete kíméli a gyerekek ízületeit, csontjait.

Lendületben van az óvodai ágazat,

számos fejlesztés történt és történik, ugyanakkor mindig van mit felújítani – jegyezte meg. Az alpolgármester jelezte azt is, hogy idén elindítottak egy óvodai játszóeszköz-fejlesztési programot, aminek keretében az udvarokra minden óvoda nettó 1 millió forint értékben választhat egy eszközt, az önkormányzat pedig beszerzi, letelepíti és engedélyezteti. „Szeretnénk, ha ez a nyáron elkészülne, hogy ősszel a gyerekek már ezeket a modern játszóeszközöket is birtokba vehessék” – emelte ki. Galgóczy Zoltán beszélt arról is, hogy a kerület demográfiai helyzetében enyhe emelkedés mutatkozik, ami elsősorban a kertvárosi részeket érinti, ahová sok fiatal házaspár költözik. Egy 2017-es adat szerint 700 fővel nőtt a kerület létszáma és alapvetően fiatalok költöznek ide – folytatta -, ezért fektetünk nagy hangsúlyt a kültéri játszóterek megújítására is.

A Fülek utcai óvodában a nyolc fejlesztés több mint 7 millió forintos értékben valósult meg, példaértékű összefogás eredményeként.
A Nyitnikék óvoda 2018-as fejlesztései keretében sor került a főlépcső járólapozására, megújultak az emeleti és földszinti aulák, megtörtént a Katica csoport gyermekmosdójának felújítása.

Beszerzésre került mesebútor a csoportszobákba, valamint egy égetőkemence a kerámia tehetséggondozó műhely részére. Két csoport interaktív kijelzőt kapott, az óvodapszichológus munkájának megsegítésére a gyermekek szűréséhez Világjáték diagnosztikai teszt beszerzése történt meg.

A részletekről Csomósné Bányácski Anasztázia intézményvezető beszélt az OrientPress Hírügynökségnek, aki elmondta, hogy a gyermekmosdó felújítása fenntartói költségvetésből valósult meg, pályázati forrásból jött létre a teknősterrárium, a gyermekek csoportszobáiba meseszekrények kerültek, megújultak az aulák is.

teknősterrárium
Forrás: OPH

A tervezésnél szempont volt az óvoda pedagógiai programja – emelte ki -, azaz a környezetvédelem, hiszen az intézményben ez fontos nevelési feladat. Olyan közösségi térre is szükség volt – folytatta -, ahol a gyerekek és a szülők is jól érzik magukat, figyeltek a forma- és színvilágra, s a mesefigurákkal egy mesebeli világ jelenik meg a falakon. Külön érdekesség – hívta fel a figyelmet -, hogy egy magyar szabadalmazott terméket, a mágneses festéket alkalmazták, ahol a speciális festésnek köszönhetően a falra festett fákra mágnessel lehet a gyerekek munkáit rögzíteni. Megújult a főlépcső, s a szülők által működtetett Zöld Fülek Egyesület támogatása révén egy égetőkemencét is kapott az óvoda. Így olyan tehetséggondozó műhely tudnak működtetni – mutatott rá -, ahol a gyerekek természetes anyaggal, ebben az esetben agyaggal dolgozhatnak, s a fantáziájukat, kreativitásukat, ügyességüket alkalmazva maradandót tudnak készíteni.

A fenntartói fejlesztésnek köszönhetően most már a Világjáték teszt is segíti az óvodapszichológus munkáját – emelte ki az intézményvezető, aki hozzátette: az esetszámok is bizonyítják, hogy a gyermekek különböző problémákkal küzdenek, a Világjáték pedig segít ezek kezelésében és a szűrésben.

Az óvodát bemutatva a pedagógus elmondta, hogy az intézménybe 156 gyermek jár, 6 csoportban, ami maximális kihasználtságot jelent. Kiemelte: a belső és külső környezet adottságai teljesen összhangban vannak az óvoda pedagógiai programjával, a vállalt pedagógiai fejlesztésekkel. A külső nagy területen gyeptégla, udvari játékok állnak rendelkezésükre, így a csoportszobában és az udvaron is kényelmesen tudnak játszani. A kétszintes épületben tágas, jól felszerelt tornaszoba is segíti a gyerekek aktív mozgását – fűzte hozzá.

Következő adásunk
Téma: Finiséhez ért a kőbányai korzó felújítása – D. Kovács Róbert Antal polgármester
Ezt követő adásaink