Kultúra
Kiosztották a Bakator-oltványokat
Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. Kép: Főnix
2019. március 24.

A bihardiószegi önkormányzat szervezésében megvalósuló kulturális programot Debrecen városa és a Hajdú-Bihar Megyei Vásárszövetség is támogatja. A fesztivál célkitűzése, hogy felhívják a borszerető nagyközönség figyelmét arra, hogy akár Debrecenből, akár Nagyváradról érdemes felkeresni az Érmelléki borvidék pincéit és megkóstolni a boraikat és a jellegzetes ételeit.

A szervezők rangos szakmai zsűri közreműködésével a rendezvényt megelőzően, március 23-ra sajtónyilvános borbírálatot hirdetettek meg.

Ezt megelőzően pedig az Érmelléki történelmi borvidék kiemelt jelentőségű eseményére, Bakator-oltványok kiosztására is sor került a Nagyváradi Borbarátnők Társasága koordinálásában, Debrecen városa és a Bihar Megyei Tanács támogatásával.

Az érmelléki borászok az utóbbi években szép példáját adták annak, hogy összefogással újra a fejlődés útjára lehet állítani az egykori történelmi borvidéket, amely a 17-18. században Debrecen szőlőskertje volt.

Mados Attila, Bihardiószeg polgármestere a település kultúrházában már harmadik alkalommal megrendezett oltványosztáson azt hangsúlyozta, hogy a Bakator ismét gyökeret vert az érmelléki földben. Ezzel a programmal, amelyet Debrecen városa és a Bihar Megyei Tanács, illetve a Nagyváradi Borbarátnők Egyesülete is támogatott, sikerült visszaadni az identitását a borvidéknek. Idén már háromszorosára nőtt az oltványok száma, amelyből 5000 darabot Debrecen városa, 5000-et a Bihar Megyei Tanács ajánlott fel.

Forrás: Főnix

Papp László, Debrecen polgármestere kiemelte, hogy fontos küldetés, hogy támogassák Debrecen egykori borvidékének fejlődését. Elmondta, hogy a történelmi Magyarországon Érmellék a harmadik legjelentősebb fehérboros vidéknek számított Tokaj és Balaton-felvidék után. Sok debreceni polgár vásárolt szőlőt már a XVII. században a városhoz legközelebb eső borvidéken, hiszen a jó érmelléki bor biztos megélhetést biztosított számukra. Ezek a tények ma is megmutatják a borvidék jelen pillanatban még szunnyadó potenciálját. Az önkormányzat mostani adományával mintegy 2,5 hektáron teszi lehetővé a Bakator visszaörökítését. Az érmelléki gazdáknak emellett magyar borászok segítségével folyamatosan képezniük kell magukat, hogy a mennyiségi gyarapodás mellett, a minőség is minél jobban érvényesüljön az itt készített borokban – hangsúlyozta a polgármester.

Pásztor Sándor, a Bihar megyei tanács elnöke szerint az utóbbi években tovább erősödött a két megye közötti gazdasági és kulturális kapcsolat. Szép példája a kiváló együttműködésnek a közös oltványosztás, illetve az, hogy tavaly a Debreceni Virágkarnevál, Nagyváradot követően Bihardiószegre is megérkezett a színpompás virágkocsikkal. Reményét fejezte ki, hogy jövőre is újabb oltványokkal tovább segíthetik a helyi szőlészeket.

Heit Lóránd borász, a Bakator szövetség elnöke azt hangsúlyozta, hogy értékteremtő tettek azok, amelyek lehetővé teszik, hogy ne csak múltja, hanem jelene és a következő borász-generációnak köszönhetően jövője is legyen az érmelléki magyarságnak. A piros Bakator visszaplántálása szülőföldjére is egy ilyen tett. Olyan közös feltámadásnak lehetünk a szemtanúi, amikor egyre több bihardiószegi, illetve érmelléki szőlőművelő, borkészítő nyújt kezet egymásnak. Az Érmelléken 10-12 éve termeszti ezt a fajtát a Bakator Hegyközség 20-25 gazdája Avasújvárosban és környékén. Innen hozott vesszőkkel 2013-ban telepítette újra a fajtát Bihardiószegen a Heit család.

Forrás: Főnix

Balla Géza, az év bortermelője, az Külhoni Magyar Borászok Egyesületének elnökségi tagja reményét fejezte ki, hogy 5 vagy tíz év múlva azok a fiatal borászok, akik most oltványokat kaptak sikeres és eredményes munkáról számolnak majd be, addig viszont óriási kihívás vár mindenkire. Meg kell küzdeni az évjáratok viszontagságaival, a klímaváltozással, a csökkenő borfogyasztással. Ezeket a nehézségeket csak a technológia fejlesztésével és összefogással lehet leküzdeni, amelyhez pályázati lehetőséget és szakmai segítséget kínál a Kárpát-medence borvidékeinek fejlesztését célzó Schams Ferenc terv.

Kovács Pál, borszakíró, a Debreceni Borozó Lapkiadójának elnöke kiemelte, hogy Magyarország egyetlen ingyenesen megjelenő bormagazinja nyolc évvel ezelőtt, első számában már a Bakatorral és az Érmellékkel foglalkozott. Öröm látni, hogy ebben a misszióban, amely ennek az elfeledett borvidéknek az újjászületését célozta meg, egyre többen vesznek részt és egyre többen támogatják ezzel a helyi magyar közösség boldogulását.

A több mint 11 ezer euró értékű adományt idén 25 érmelléki gazda között osztották szét. Az oltványok átadását követően a Bakator bor-és gasztrofesztivál borainak bírálatát tartották meg a Zichy-kastélyban. A beérkezett több mint félszáz mintából választotta ki a zsűri, azokat a termelőket, akik 2019. június 1-jén jogosultak lesznek arra, hogy boraikkal részt vegyenek a rendezvényen. A kastélykertben megrendezésre kerülő eseményen többek között fellép a Magyar Örökség-díjas Csík zenekar, illetve Dánielfy Gergő és az Utazók.

Most adásban
Téma: Társadalmi felelősségvállalás - Az emberi élet védelme – Lehel Zoltán innovációs főmérnök, szóvivő, Duna Aszfalt Út - és Mélyépítő Kft.
Ezt követő adásaink