Közigazgatás
Bizalom-és hatékonyságnövelő a home office
OPH Kép: Pixabay
2019. március 25.

Nehezen talál egymásra a megváltozott munkaképességű álláskereső és a számukra állást hirdető munkáltató – hívta fel a figyelmet a Rádió Orienten Szaniszló Ágnes, a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. humán üzletág vezetője, akivel a home office adta lehetőségekről is beszélgettünk.

Hogyan talál egymásra munkaadó és munkavállaló?

„Munkaadóként is nehezen találunk a lehetséges munkát vállalni akaró megváltozott munkaképességű személyekre. A két fél közti közvetítésre jók azok az alapítványok, akik kifejezetten ezzel a munkavállalói körrel állnak kapcsolatban” – mondja a HR szakértő.

Kiemelte: a cégek oldaláról lehetne növelni a nyitottságot, megtalálni azokat a lehetőségeket, amivel az ilyen új kollégákat beilleszthetik a szervezet működésébe. Szaniszló Ágnes szerint a befektetett munka megtérül, mert a vele együtt dolgozó kollégák együttműködőbbek lesznek, s mivel a mindennapi életük részévé válik, jóval hasznosabb bármely érzékenyítő tréningnél. Mint mondta, érdemes a rájuk vonatkozó jogszabályokat is jobban megismernie a foglalkoztatóknak, mert sokszor azért nem talál egymásra munkaerő és foglalkoztatói szándék, mert az utóbbiak nincsenek tisztában azzal, hogyan lehet alkalmazni ilyen kollégákat.

Ehhez vannak speciális jogszabályrendszerek, ami bár ijesztőnek tűnhet, de hosszú távon érdemes a befektetés” – emelte ki.

A befektetés számos területet érinthet kezdve onnan, hogy biztosítani kell a megváltozott munkaképességű személy munkába járását, beleértve a közlekedést és az ajtókon való bejutást, ha pedig már bent van, az informatikai rendszereket is olyanokká kell átalakítani, hogy azt a látássérültek is használni tudják – említette példaként. Hozzátette: megváltozott munkaképességűnek az a személy minősül, aki legalább 40 százalékos egészségkárosodással rendelkezik és erről igazolása van. „A szabályok elég komplexek, ezeket kell tudni egyedileg értékelni és meghatározni, hogy a jelölt alkalmazható-e adott munkakörbe.”

Erősíti a munkavállalói elköteleződést a home office és a távmunka

A MÁV Szolgáltató Központjánál – amely önálló vállalatként azokat a tevékenységeket látja el a csoport vállalatai számára, amelyek az egyes főtevékenységekhez nem kapcsolódnak, de működésükhöz szükségesek – van lehetőség home office-ra és távmunkára. Ilyen területek a logisztika, az informatika, a könyvelés, a bérszámfejtés vagy a beszerzés. Természetesen vannak olyan területek ‒ mint például a raktározás ‒, ahol a munkavégzést adott helyszínen lehet csak elvégezni.

„A MÁV Szolgáltató Központnál két évvel ezelőtt vezettük be a home office lehetőséget, amellyel a munkavállalók mintegy 20 százaléka él. Ebben az együttműködésnek és a kommunikációnak nagy szerepe van. Maga a home office egy bizalomnövelő, bizalomerősítő lépés.

Vezetőként nemcsak akkor lehetek biztos abban, hogy a beosztottam elvégzi a munkáját, ha a szomszéd irodában ül”

– mutatott rá.

Ráadásul a kollégák lényegesen elégedettebbek munkahelyük megítélésével, mert nem azt élik meg, hogy ott kell lenniük valahol, hanem hogy tudják rugalmasan beosztani a saját idejüket. „Aki lógni akar a munkából az pedig a mellettem ülő széken is lógni fog, nem kell hozzá home office” – mutatott rá a HR szakértő. Hozzátette: ezt a lehetőséget már az elején ismertetni kell a jelöltekkel, különben lehet, hogy a következő meghallgatásra már vissza sem jön, mert ez fontos szempont neki a választásnál.

Téma: Megváltozott munkaképességű egyének foglalkoztatása
Vendég: Szaniszló Ágnes humán üzletág vezető, MÁV Szolgáltató Központ Zrt.
A műsort vezeti: Kecskés Noémi
00:28 Kereslet-kínálat találkozása
02:51 Problémák a cégek oldalán
05:50 Mitől lesz valaki megváltozott munkaképességű?
08:27 A szolgáltató központ tevékenysége
13:08 A MÁV Szolgáltató Központ
17:44 Szakmai életút
19:00 Együttműködés
23:19 Atipikus foglalkoztatás
31:53 Hogyan lehet valaki munkavállaló?
Következő adásunk
Téma: A koronavírus járvány második szakaszának aktualitásai a szociális intézményrendszerekben - az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért Felelős Államtitkárság szakmai szimpóziuma – Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár
Ezt követő adásaink