Közigazgatás
500 milliót kapnak testvérvárosok és határon túli ifjúsági szervezetek
OPH Kép: Pixabay
2019. március 26.

Megszületett a döntés az 500 millió forintos keretről. mellyel testvértelepülések és határon túli ifjúsági. illetve cserkész közösségek idei programjait támogatják - jelentette be Potápi Árpád János. A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára keddi sajtótájékoztatóján elmondta: a magyar kormány célja a nemzeti összetartozás és a magyar-magyar kapcsolatok további erősítése.


Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár emlékeztetett: a testvértelepülési programokat és együttműködéseket célzó, valamint az ifjúsági és cserkész közösségek tevékenységét segítő pályázatokat egyaránt 2018. november 20-án hirdették meg, és mindkét felhívásra 2019 folyamán megvalósuló projektekkel lehetett pályázni.A felhívásra magyarországi települési és megyei önkormányzatok pályázhattak egy vagy több külhoni magyar településsel közösen megvalósítandó programjuk támogatására.

A testvértelepülési pályázattal kapcsolatban az államtitkár rámutatott: kiemelten fontosnak tartják, hogy

személyes kapcsolatok alakuljanak ki és erősödjenek meg anyaországi és a külhoni magyar közösségek között,

hiszen a magyar kormány célja a nemzeti összetartozás és a magyar-magyar kapcsolatok erősítése a Kárpát-medencében. Hozzáfűzte: az új testvértelepülési kapcsolatok mellett forrást lehetett igényelni nemzeti ünnepek közös programjaira is, testvértelepüléseken működő oktatási és nevelési intézmények együttműködésének támogatására, a kulturális örökség ápolására, kulturális, ifjúsági és hagyományőrző tevékenységek megvalósítására

Az igényelt összeg közel a duplája volt a rendelkezésre álló keretnek

- ismertette Potápi Árpád János, kiemelve: a beérkezett 351 kérelemből 274-et, a pályázatok 80 százalékát tudták támogatni, Az egyes pályázatokban elnyert összeg 500 ezer és kétmillió forint között van.

Emlékeztetett, hogy pályázatok iránti nagy érdeklődés miatt évről-évre emelték az elnyerhető keretet, amelyeket idén 250-250 millió forintos kerettel hirdettek meg. Hozzátette: az elmúlt években mintegy 260 magyarországi település 300 külhoni magyar településsel kötött kapcsolatának kialakításához és megerősítéséhez járultak hozzá.

A testvértelepülési pályázat részletes eredményei és a lista a támogatottakról a bgazrt.hu oldalon érhető el.

Potápi Árpád János / OPH

Az államtitkár kitért a 2016 óta meghirdetett „Ifjúsági és cserkész közösségek tevékenységének támogatása” című kiírásra is. Elmondta, hogy

a beérkezett pályázatok 97 százaléka nyert támogatást:

359-ből 349 kérelmet tudtak támogatni. A nyertes pályázatok 65 százaléka Erdélyből, 17 százaléka Felvidékről, 7 -7 százaléka Vajdaságból és Kárpátaljáról érkezett.

Az ifjúsági és cserkész közösségek tevékenységét segítő pályázat célja a külhoni magyar ifjúsági közösségek erősítése és hogy a határon túli magyar területeken olyan közösségek legyenek, amelyekben a fiatalok jól érzik magukat, közös programokat tudnak megvalósítani. A pályázaton a 15-35 éves korosztályok közösségteremtő programjait, közösségépítést elősegítő tevékenységét támogatták, az egy pályázattal elnyerhető támogatás 500 ezer és egymillió forint volt. A cserkész közösségek esetében nem volt korosztályi megkötés – jegyezte meg.

Az ifjúsági pályázat részletes eredményei és a lista a támogatottakról a bgazrt.hu oldalon érhető el.

Következő adásunk
Téma: A GDPR 2019. évi értékelése és az ez évi kiemelt feladatai – Péterfalvi Attila elnök
Ezt követő adásaink