Gazdaság
A legújabb HR-kihívás: a munkavállalók megtartása
OPH Kép: Pixabay
2019. március 26.

Amíg a fizikai munkások körében a fizetés és a bejelentett jogviszony a legfontosabb, a szellemi munkát végzők körében a munkahelyi légkör, valamint az előrelépési és képzési lehetősek állnak első helyen – mondta Szűts Ildikó, az Országos Humánmenedzsment Egyesület elnöke a Rádió Orienten.

A hazánkban is tapasztalható munkaerőhiány komoly változásokat indított el a HR tekintetében is, mivel a cégek egymástól próbálják megszerezni a tehetséges munkatársakat. Emiatt a HR legújabb kihívása a munkavállalók megtartása lett.

Egy felmérés szerint

máshogy lehet megtartani a fizikai és máshogy a szellemi munkát végzőket.

A szakértő elmondása szerint az előbbiek körében a legfontosabb a fizetés és a bejelentett jogviszony, addig az utóbbiaknál már a munkahelyi légkör, a karrierépítési lehetőségek, a főnökkel való kapcsolat áll az első helyeken.

A munkavállalók megtartására a cégeknek komoly erőfeszítéseket kell tenniük, ugyanis egy felmérés szerint az új dolgozók körében 50 százalék azoknak az aránya, akik 3, és 30 százalék azoknak, akik 3-6 hónapos munkaviszony után hagyják ott munkahelyüket.

Fontos, hogy a munkavállaló számára már az első nap is élmény legyen”

– hívta fel a figyelmet a HR szakértő. Példaként említette a fiatal apukákat, akik körében elvárás, hogy a gyerekek esti fürdetési idejére hazaérjenek. Ehhez vagy tud alkalmazkodni a munkáltató, vagy rövid távon búcsút kell vennie a munkavállalótól. „Ezért fontos, hogy a felvételi elbeszélgetésen ígérteket be is tudja tartani a munkáltató, máskülönben csak üres szavak maradnak, s hamar kereshet új munkaerőt” – mutatott rá Szűts Ildikó.

A hazai munkáltatóknak azonban nemcsak Nyugat-Európával kell tudni felvenni a versenyt, hanem a visegrádi országokkal is, ahol szintén magasabbak a hazainál a bérek.

Megfelelő bérszínvonal és egzisztencia kell ahhoz, hogy itthon tartsuk a fiatalokat”

– mondta. A középkorosztálynak pedig komolyan kell vennie az életen át való tanulást, tudnia kell haladni a korral, a technológiákkal. A generációknak éppen ezért nagyon fontos, hogy tudjanak együtt dolgozni: az idősek át tudják adni szakmai tudásukat a fiataloknak, fordítva pedig a fiatalok a digitális tudáshoz kapcsolódó készségeket.

Téma: 2019 munkaerő-piaci trendjei
Vendég: Szűts Ildikó elnök, Országos Humánmenedzsment Egyesület
A műsort vezeti: Kecskés Noémi
00:30 Változások a munkaerőhiány miatt
02:36 A hazai kkv-k szerepe
05:41 Európai helyzet
06:52 Egyénre szabott megoldások kellenek
13:09 Generációs különbségek
19:48 A mesterséges intelligencia jelentősége
24:34 A leszakadó rétegek kérdése
27:51 Vonzó vezetőnek lenni?
30:07 Mobilitási hajlandóság
34:30 A bér a legvonzóbb?
42:11 A középkorúak foglalkoztatása
49:07 Új trend: a megtartás
Kapcsolódó cikkek
Bizalom-és hatékonyságnövelő a home office

„Vezetőként nemcsak akkor lehetek biztos abban, hogy a beosztottam elvégzi a munkáját, ha a szomszéd irodában ül.”

Következő adásunk
Téma: Kárpátaljai tragédia című dokumentum film – Hajduk Márta filmrendező
Ezt követő adásaink