Kultúra
Női alakok az irodalomban
OPH Kép: Szitai Eszter
2019. március 31.

A női alak sokféleképpen jelenik meg a hazai-és a világirodalomban. A csábító, a gondoskodó, féltő társ és anya jelképében. „Nők nélkül semmire nem mennénk az életben” – véli Hamvas Levente irodalomár, akivel a Rádió Orienten beszélgettünk.

Amíg a férfi alakja sokkal egysíkúbb, legtöbbször a harcos vagy a botladozó képében jelenik meg, addig a nők teljes fegyverzetben lépnek az olvasók elé – véli a szakértő.

Bár időről időre új formában és új köntösben, de ugyanazokban a szerepekben jelennek meg a nők,

akik egy olyan háttér erőt jelentenek, akik nélkül nincs semmi és senki” – tette hozzá.

A magyar irodalomban a 18. század végén Kármán József a Fanni hagyományaiban szinte belevarázsol minket a női lélek titkaiba. Ez egy szerelmi történet levélregény műfajban, ahol már önmagában különös, hogy egy férfi ír egy női szenvedéstörténetről. Majd az Uránia folyóirat szerkesztőjeként írt egy bevezetőt az első szám megjelenésekor, arról, hogy „az irodalmat a nők számára kell írni, mert a nők formálják a férfiak ízlését.

Az író célja, hogy a nők ízlését finomítva egy magasabb ízlést és jobb erkölcsöt valósítson meg.”

Itt tehát már a nő van a középpontban. A nő lehet társ, anya, csábító, ennek megfelelően különböző szerepekben jelenik meg más-más szerzőknél. Ady Endrénél inkább a szerető képében, de Tóth Árpádnál csak és tisztán a női nem iránti csodálatot lehet felfedezni.

Az anyaság tud végtelen magasságokba emelni és sárba tiporni, ha az valamilyen módon csorbul.

„Egy anyának el kell viselni, hogy kiszolgáltatott helyzetbe kerül abban a pillanatban, hogy anya lesz” – mondta Hamvas Levente. Példaként említette Németh Lászlót, akinek a regényeiben ambivalens nőalakok jelennek meg, akik nagyon ellentmondásosan élik meg az anyasághoz való viszonyukat.

Ditirambus a nőkhöz, avagy mire mennénk nélkülük?
Rendhagyó poétikus beszélgetés Hamvas Levente Péter irodalmárral
A műsor mentora és moderátora: dr. Dudás Ferenc, a közigazgatás szakértője
06:07 A nő megjelenése az irodalomban
14:04 Nők az ókori irodalomban
19:50 Kinek kell írni?
24:33 A nő mint anya
37:41 A nő mint társ
47:21 Nőtípusok
Következő adásunk
Téma: Kárpátaljai tragédia című dokumentum film – Hajduk Márta filmrendező
Ezt követő adásaink