Közigazgatás
Ki kell szolgálni a növekvő igényeket Újbudán
OPH Kép: ujbuda.hu
2019. április 2.

Egy XXI. századi épület az újbudai Gazdagréti Védőnői Szolgálat frissen átadott központja – jelentette ki a Rádió Orienten Molnár László. A főváros XI. kerületének alpolgármestere elmondta, hogy Gazdagrét vonzáskörzetében lakóparkok sora létesült, így a városvezetésnek egyre több kisgyermekes család növekvő igényeit kell szem előtt tartania.

Gazdagrét és annak környéke jelenleg Újbuda legdinamikusabban fejlődő területe, hiszen az elmúlt évek során vonzáskörzetében több jelentős ingatlan beruházás kezdődött.

Jelenleg is több lakópark építése zajlik Madárhegyen vagy Sasad Ligeten

– ismertette Molnár László. Hasonló a helyzet a BudaPartnak nevezett Lágymányosi-öböl melletti beruházással is, ott szinte egy új városrész jön létre, ahol 4-5 ezer ember fog élni – tette hozzá.

Az alpolgármester elmondta, hogy a folyamatos lakásátadások következtében a lakosságszám intenzív emelkedése várható a jövőben, ezért a kisgyermekes családok számának nagy arányú növekedésével számolnak. A tervezést nehezíti azonban, hogy

csak az épülő lakások méretéből tudnak levonni következtetéseket,

hosszú távú statisztikák alapján. A kerület vezetése már 2016-ban elfogadta a városrész fejlesztésére vonatkozó távlati terveket, és a folyamatok eddig igazolták az előrejelzéseket – tette hozzá.

Mindebből következik, hogy

a védőnői szolgáltatást igénybe vevő családok száma is jelentős mértékben növekszik

‒ állapította meg, rámutatva: a több mint 150 millió forintnyi önkormányzati forrásból megvalósított Gazdagréti Védőnői Szolgálat épülete mintegy 1600 család számára hoz életminőség javulást. A családbarát épület XXI. századi, minden elvárható kritériumnak megfelel: akadálymentes, barátságos játszósarkokkal, klubfoglalkozásokra és négyszemközti beszélgetésekre is lehetőséget adó helyiségekkel. Továbbá hat gyermekorvosi körzet egészséges rendelése is helyet kap az egészségügyi intézményben, ahol kontroll vizsgálatok, egészségügyi szűrések elvégzésére nyílik majd lehetőség. Az új központ 15 védőnői körzet befogadására alkalmas, de egyelőre csak 11 körzet kialakítására került sor.

Az alpolgármester kitért továbbá arra is, hogy

április 13-án szombaton a Bikás parkban egész napos ingyenes programok várják a kerület lakóit,

a húsvéthoz kötődő programokkal és neves fellépőkkel. A programokon lehetőség nyílik a kerület vezetőivel való találkozásra is ‒ hívta fel a figyelmet.Molnár László.

Téma: A Gazdagréti Védőnői Központban végbement fejlesztések
Vendég: Molnár László alpolgármester
A műsort vezeti: Adorján András
01:16 11 védőnői körzet költözött az új épületbe
03:03 Nehezen kalkulálható a születendő gyermekek száma
05:47 Tovább bővíthető a Gazdagréti Védőnői Központ
08:00 Családbarát, XXI. századi épület
15:45 Újbudai Tavaszváró Piknik a Bikás parkban
Következő adásunk
Téma: A koronavírus járvány második szakaszának aktualitásai a szociális intézményrendszerekben - az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért Felelős Államtitkárság szakmai szimpóziuma – Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár
Ezt követő adásaink