Belföld
A társadalmi felelősségvállalás útján a Duna Aszfalt
OPH Kép: OPH
2019. április 7.

A Duna Aszfalt Út- és Mélyépítő Kft. szívesen áldoz a társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos tevékenységekre, programokra. Ezek között is elsőbbséget élveznek a gyerekekkel, az egészségmegőrzéssel kapcsolatos tevékenységek - emelte ki a Rádió Orienten Lehel Zoltán, a sikeres vállalkozás innovációs főmérnöke.

A Kárpátaljai Szövetség az elmúlt évtizedben több száz kárpátaljai hadiárva és rászoruló gyermek rehabilitációs programját, táboroztatását szervezte meg. A 2018 nyarán megrendezett rehabilitációs tábor támogatója a Duna Aszfalt Út- és Mélyépítő Kft. volt.

A Kárpátaljai Szövetség támogatókat keresett a gyermekek táboroztatáshoz, a tulajdonos pedig úgy döntött, hogy befogadja a kérelmet és támogatja a gyermekek nyári rehabilitációját - idézte fel Lehel Zoltán, aki ismertette: a vállalkozás képviselői a Balaton-parti táborban személyesen is megjelentek, ahol bepillantást nyertek a fiatalok közösségi programjaiba, a projekt lezárultával pedig a Szövetség részletes beszámolót is készített.

A szakember elmondta, hogy nagyon sokan keresik meg a Duna Aszfalt Út- és Mélyépítő Kft.-t támogatásért, ezért ezek között valamilyen módon rangsort kell felállítaniuk.

Mindig nehéz a választás, és nagyon kellemetlen bárkit is elutasítani, de sajnos nem lehet minden tevékenységet támogatni.

A rengeteg igény miatt 2013-tól úgy döntöttek, hogy a társadalmi felelősségvállalási tevékenységüket programszerűvé teszik, és minden évben egy nagyobb támogatandó eseményt választanak ki. Ez alapján először Budapesten a Kékgolyó utcában működő Onkológiai Intézetnek vásároltak egy tüdőműtő berendezést, mely, több területen is segítséget jelent. Azoknál a betegeknél, akiknek ilyen műtétre van szükségük, nem kell vágni, és nagy légzőfelületet eltávolítani, hanem egy egyszerű laparoszkópiához hasonlóan meg lehet oldani ezt a műtétet. Korábban ilyen beavatkozást legközelebb Ausztriában tudtak végezni, a családtagoknak oda kellett kiutazni és megszállni. Ez az érintett családoknak nagyon megterhelő és költséges volt és a társadalombiztosítási költségek is csökkentek, hiszen nem az osztrák műtét árát kell megtéríteni - tájékoztatott Lehel Zoltán.

A cég képviselője beszélt arról is, hogy a vállalkozás szűkebb pátriájában, Kecskeméten több kórházieszköz-beszerzést támogattak, például szívultrahang-készüléket, laparoszkópiás sebészeti műtétekhez kapcsolódó eszközöket, ultrahang-diagnosztikai készüléket vásároltak. A Csemetedoki projekt keretében a Bács-Kiskun Megyei Kórház Gyermekosztályát a Kecskeméti Rajzfilmstúdió – amely a magyar népmeséket készítette – a Duna Aszfalt Kft. támogatásával kifestette, hiszen nagyon fontos a beteg a gyerekek számára, hogy nem a fehér falak, hanem vidám mesefigurák várják őket. A közlekedésbiztonsággal kapcsolatban gyalogátkelőhelyeket alakítottak át Kecskeméten és Tiszakécskén, hogy még jobban felhívják a gépjárművezők figyelmét a gyalogosokra. Mindkét településen rajzversenyt is szerveztek az általános iskoláknak, és a rajzokat kihelyezték ezeknél a gyalogátkelőhelyeknél. A győzteseknek ez volt a legnagyobb elismerés.

2018-ban a tábortámogatás mellett még két nagyobb projektjük volt. A kecskeméti Katona József Színház Újvilág Passió című előadásának technikai feltételeit támogatta a Duna Aszfalt Kft., illetve egy gyermekkórus próbahelyéül szolgáló tornaterem komplett felújítását a helyi KLIK és a szülők segítségével – emelte ki a legfontosabbakat a Rádió Orient vendége.

A szakember felvázolta, hogy a Duna Aszfalt tevékenységi területe az út- és mélyépítés teljes spektrumát lefedi az alapanyag gyártásától a beépítésen keresztül az utánkövetésig.

A cégcsoport 23 év alatt, az alapítás óta elérte azt, hogy az út- és mélyépítés zászlóshajója lett,

kb. 1500 munkavállalót alkalmaz, sok alvállalkozót foglalkoztat, és nagyon sok család megélhetését biztosítja. A nagyobb mérföldkő 2004-ben volt, amikor alaptőke-emelés történt, majd 2006-ban volt az első nagyobb útépítésük. 2007-ben megvásárolták a Hódmezővásárhelyi Útépítő Kft.-t, ezzel tágították a piaci részvételüket. Nagyon fontos volt, hogy 2009-ben elnyerték a Mercedes mélyépítési munkáit. Kiemelte:

Minden útépítő álma az autópálya-építés,

ez 2011-ben jött el számukra, az M43-as Makó és az országhatár közötti szakaszának megépítésével. Jelenleg az autópálya-építések zömét ők végzik. Nagyon büszkék arra, hogy teljes mértékben magyar tulajdonban van a cégcsoport, több száz milliós szerződésállománnyal és árbevétellel dolgoznak – mutatta be röviden Lehel Zoltán a tevékenységüket.

Több helyen lehet hallani és tapasztalni, hogy nagyon nagy munkaerőhiány van az építőiparban, nagy a harc a jó képességű mérnökökért, technológusokért és középfokú végzettségű szakmunkásokért a cégek között.

A Társadalmi felelősségvállalás programjuk keretében a szakképzés, az iskolák, és az ösztöndíjak felé nyitnak.

Kiválasztottak öt felsőfokú intézményt Budapesten, kettőt Pécsen, valamint Debrecenben és Győrben egyet-egyet. Ezekben szeretnének ösztöndíjprogramot indítani, támogatni a szakirányuknak megfelelő képesítéssel rendelkezőket. Emellett kilenc olyan középiskolát választottak ki országszerte, amelyek a művezető- és az építésvezető-képzésben járhatnak elöl. A végzős diákokat támogatnák akár eszközökkel, akár azzal, hogy a cégcsoport munkaerőpiacára léphetnek be.

A támogatásokért történő heti több tízes megkereséseket szeretnék mederbe terelni, ezért

idén konkrét pályázati kiírást jelentettek meg,

ennek részleteit, pályázási lehetőségeit a honlapjukon meg lehet tekinteni – hívta fel zárásként a figyelmet Lehel Zoltán.

Téma: Társadalmi felelősségvállalás - Az emberi élet védelme
Vendég: Lehel Zoltán innovációs főmérnök, szóvivő, Duna Aszfalt Út - és Mélyépítő Kft.
A műsort vezeti: Adorján András
Következő adásunk
Téma: Kárpátaljai tragédia című dokumentum film – Hajduk Márta filmrendező
Ezt követő adásaink