Kultúra
A Pál utcai fiúk nyomában
OPH Kép: OPH
2019. április 11.

Mobilapplikáció készült Molnár Ferenc világszerte ismert regénye, a Pál utcai fiúk ferencvárosi és józsefvárosi helyszíneihez. A két önkormányzat megbízásából, az MTA SZTAKI és a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény közös munkája nyomán létrejött interaktív sétát kedden mutatták be a diákoknak.

A fejlesztés „premierjének” helyszíne is „regényes”, hiszen a Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium elődje, a Lónyay Utcai Református Gimnázium volt egykor az író és a mű szereplőinek alma matere.

A mintegy 2,5 órás sétán az egyes látványosságok bemutatásakor a rövid építészeti leírás mellett regényidézetek és a kor hangulatát visszaadó zenei betétek hallhatók, az időutazást archív fotók és az 1969-ben készült, Fábri Zoltán által rendezett játékfilm képei színesítik.

Az iskola mai diákjai előtt tartott bemutatón Sára Botond, a VIII. kerület polgármestere egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a 21. század számos lehetőséget kínál a fiataloknak a tananyag könnyebb, élményszerűbb elsajátításához, s az okos szolgáltatások felhasználása a tanuláshoz a jövő oktatásának alapja, ami pedig talán éppen az ilyen applikációkkal kezdődik. A mostani kezdeményezés hosszú távon segíti a diákokat a tudás megszerzésében, hiszen az applikáció a magyar irodalom egyik legnagyszerűbb és legnépszerűbb művének megismertetéséhez járul hozzá. „Központi helyszíne Józsefváros és Ferencváros (...) számunkra pedig különlegesség, hogy ezek a helyszínek itt találhatóak, benne éljük mindennapjainkat.” Molnár Ferenc regénye nemcsak izgalmas és kalandokkal teli, de megtalálhatók benne a bátorság, a barátság és a bajtársiasság értékei, amelyek számunkra is fontosak – fogalmazott.

Fotó: OPH

Bácskai János, a IX. kerület polgármestere egyebek mellett arra emlékeztette a fiatalokat, hogy a regény hőseinek története a ma ifjaihoz is szól, A Pál utcai fiúk történetfüzére a jelen fiataljait is megszólítja, átélhető élményt, azonosulási lehetőséget kínál. A séta során ezek az olvasmányemlékek élhetők újra – tette hozzá. Ferencváros vezetője a Rádió Orientnek beszélt arról is, hogy lehet szomorkodni a gyerekek állandó mobilozása miatt, de ha egy okos eszközzel mégis csak el lehet érni őket, akkor az hasznos is lehet. Ezeken a sétákon keresztül egy-egy mű, egy-egy alkotó ismerhető meg, és az új eszközzel közelebb lehet vinni, meg lehet kedveltetni az olvasást velük. A tapasztalatok azt mutatják, hogy Ferencváros korábban létrehozott vezetett sétái nagyon sikeresek – jegyezte meg.

A fejlesztést Márkus Zsolt László, az MTA SZTAKI eLearning osztályvezetője és Gönczi Ambrus, a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény vezetője mutatta be a gyakorlatban a Szent-Györgyi gimnázium tanulóinak. Mint elmondták, a séta a Múzeumkert elől indul, és a Fűvészkertnél zárul, összesen 13 állomással.

Az informatikai, illetve a tartalmi munkáért felelős szakemberek részletesen is beszéltek a Rádió Orientnek Ferencváros legújabb, a korábbiakhoz hasonlóan szintén ingyenes interaktív sétájáról. Mint felidézték, 2015-ben hozták létre az első közös fejlesztést, József Attila nyomában címmel, melyet 2016-ban Ferencváros a forradalomban követett, 2017-ben pedig Belső Ferencváros épített örökségét kívánták a belföldi és külföldi turisták számára hozzáférhetővé tenni. A keddi „ősbemutató” kapcsán kiemelték, hogy A Pál utcai fiúk a magyar irodalomtörténet egyik kiemelkedő munkája, Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye után a második legnépszerűbb mű. A mai ötödikeseket is meg tudja érinteni az 1907-ben megjelent regény, egy több mint százéves történet, amely nagyon modern, és amely a városiasodás egy nagyon érdekes jelenségét is felöleli.

Az üres telkek, a grundok a városi gyerekek számára minden volt: a dzsungelük, a mező, minden, ami egy falusi gyerek számára ott volt kéznél. A regény erről szól és az igazságról, a becsapásról, a megcsalásról-megcsalatásról, a becsületről, olyasmikről, amelyeket a gyerekek ma is megértenek. Ezért is döntöttek úgy, hogy a regényben szereplő kultikus helyszíneket bemutatják – folytatták a fejlesztők.

Fotó: OPH

Az okos telefonok és tabletek világában szinte természetes, hogy ezt a csatornát is felhasználják, hogy általa olyan érdekes információt nyújtsanak, amit szívesen befogadnak a gyerekek, ami elvarázsolja őket és ami egy új világot nyit meg számukra – mutattak rá. Mint emlékeztettek rá, a séta során regényrészletek hangzanak el, történetek a bejárt helyszínekről, de képgaléria is van archív fotókból, illetve az 1969-es Fábry-film díszlettervezőjének hagyatékából olyan tárgyak képeit tudták beemelni az applikációba, amelyek tovább gazdagítják a tartalmat. Kitértek arra is, hogy várhatóan videó is helyet kap hamarosan.

A GUIDE@HAND Budapest applikáció iOS, illetve android eszközökre tölthető le, és a Séták menüpont alatt található meg A Pál utcai fiúk nyomában című sétacsomag. A letöltés után már nincs szükség internethasználatra – hívták fel a figyelmet, hozzátéve azt is, hogy az ingyenességet a józsefvárosi és a ferencvárosi önkormányzat tette lehetővé. Megjegyezték azt is, hogy tekintettel a regény ismertségére szerte a világban, készül az angol nyelvű változat, és a tervek között szerepel egy olasz nyelvű verzió is, hiszen a regény ott is kötelező olvasmány.


Az applikáció hamarosan letölthető lesz a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény honlapjáról is, innen pedig már most is beszerezhető.

Most adásban
Téma: A GDPR 2019. évi értékelése és az ez évi kiemelt feladatai – Péterfalvi Attila elnök
Ezt követő adásaink