Kultúra
Vidnyánszky Attila kapta idén Ferencváros József Attila-díját 
OPH Kép: szinhaz.org
2019. április 12.

A magyar költészet napján, április 11-én adták át a Gát utcai József Attila Emlékhelyen a „Ferencváros József Attila Díja” elismerést, melyet idén Vidnyánszky Attila, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színházi rendező, a Nemzeti Színház vezérigazgatója vehetett át.

A költészetet és a költőket, benne is a magyar költészetet és a magyar költőket ünnepeljük április 11-én, József Attila (1905-1937) születésnapján – emlékeztetett Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára. Ez a nap szól a magyar nyelven megfogalmazott „különös üzenetek” létrehozóinak és azok befogadóinak, mert a költészet mindig és minden formájában üzen, elsősorban a léleknek.

Kiemelte: napjainkban egyre fontosabb feladat a költészet védelme, hiszen a ma a rációt hirdeti, mindennapjainkba pedig betolakszik

az üzletté silányított kultúra, amely a valós érzelmek helyett műanyag táplálékot nyújt a szellemnek és a léleknek.

Kányádi Sándort idézve úgy fogalmazott: a vers az, amit mondani kell, s ezt teszik ma országszerte költők, diákok, amatőr versmondók és hivatásos színészek. A versek elvezetnek szebbik és méltóbb önmagunkhoz, s a mai nap emlékeztető bátorítás és felhívás, hogy legyünk részesei a csodának – mondta.

A magyar költészet kozmoszának rémisztő mélységei és főhajtásra késztető magaslatai vannak – fogalmazott Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója, aki beszélt arról, hogy nemcsak a PIM kézirattára, de a relikviatár is „terápiás erővel bír”, hiszen Pilinszky János rádiója vagy József Attila írógépe „megváltoztatja a teret”. Mert a költők tárgyai emlékeztetnek arra, hogy hol a helyünk, alázatra intik az embert, ugyanakkor fel is emelik. „Holt költők társasága”, mondhatnánk, de a jó költők minden egyébnek elmondhatók, csak holtnak nem – emlékeztetett az irodalmi múzeum vezetője, aki beszélt arról is, hogy az igazi, a megigazult költőkkel „csak a baj van, mert mindenben igazuk van”. És az a baj – folytatta –, hogy csak nekik lehet igazuk. Nem közösen, hanem egyenként, „és ezzel a sok igazsággal kellene nekünk valamit kezdenünk. Mert ezek egyszerre igazak, még akkor is, ha éppen homlokegyenest ellent mondanak egymásnak”. A költők felforgatják az életünket, egy-egy verssel átrendezik a valóságot, s ez jó, mert ezáltal élhetővé, tehát otthonossá teszik számunkra a világot – mondta.

Az elismerés megtisztelő és kötelez

– mondta a díj átvételekor Vidnyánszky Attila. A Nemzeti Színház számtalan programmal ápolja, védi, támogatja a magyar verset, s katasztrófa, „a világvége lenne, ha kikopna életünkből a vers” – fogalmazott a színház vezetője.

A nagy költők szolgáltak – emelte ki –, a népet, a hazát, s a nemzet, minden magyar színházának igazgatójaként is szolgálni kell. „Anélkül bele se kell kezdeni ebbe a munkába.” Vidnyánszky Attila fontos visszajelzésnek nevezte a IX. kerület elismerését, mert – mint mondta – úgy kell az egész nemzet színházának lenni, hogy azt a kisebb közösséget is szolgálni kell, amely helyet ad a teátrumnak.

Bácskai János polgármester József Attila alakját és gyerekkorát, a Ferencvárosban eltöltött 14 évének történetét megidézve kiemelte, hogy ez a kapcsolat a városrésszel meghatározó volt a költő számára. A polgármester bemutatta a „Visz a vonat” elnevezésű országos programot is, amely most indul. A gondolat, hogy versvonat induljon a szülőhelyről, Ferencvárosból életének utolsó helyszínéig, Balatonszárszóig, 2016 végén született meg – idézte fel. Az öt emlékhelyet, a két „végállomás” között Öcsödöt, Szabadszállást és Makót immár nemcsak virtuálisan, hanem a valóságban is összeköti a versvonat. A program célja egyebek mellett a kulturális nevelés, az oktatásba való bekapcsolódás és a József Attila-kultusz továbbépítése – mutatott rá Bácskai János.

A Gát utcai ünnepségen koszorút helyezett el József Attila emléktáblájánál mások mellett Bácskai János, Krucsainé Herter Anikó, Demeter Szilárd, Dóra Gábor, József Attila rokona, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, a József Attila Társaság és a Magyar Írószövetség képviselője.


A IX. kerület 2012-ben alapította Ferencváros József Attila Díját, melyet még abban az évben Helyey László (1948-2014) Jászai Mari-díjas színművész vehetett át elsőként a kultúra területén nyújtott kiemelkedő teljesítményéért.

2019-ben Vidnyánszky Attila Kossuth- és Jászai Mari-díjas színházi rendező, a Nemzeti Színház vezérigazgatója kapta az elismerést. A díjjal a kerület a városrész kulturális életéhez való jelentős hozzájárulását is elismerte, hiszen a Bajor Gizi parkban álló Nemzeti Színház, melynek 2013 óta a vezetője, aktívan kapcsolódik Ferencvároshoz. Vidnyánszky Attila vezetése alatt a színház művészei rendszeresen fellépnek az önkormányzat rendezvényein, de színdarabokkal is jelen vannak a Bakáts Feszt programjain.

A magyar költészet napját 1964 óta ünneplik Magyarországon, dátuma április 11-e, József Attila születésnapja.

Kapcsolódó cikkek
Összefog az öt József Attila-emlékhely

Makó, Ferencváros, Szabadszállás, Balatonszárszó és Öcsöd együttműködése a Visz a vonat nevet viseli.

Most adásban
Téma: Nagyszabású földértékesítési programot indít az Agrárminisztérium - szakmai szimpózium - összefoglaló – Dr. Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium; Pergő Margit Berhida polgármestere, a TÖOSZ társelnöke; Tóth János elnök, Jegyzők Országos Szövetsége
Ezt követő adásaink