Közigazgatás
Egyéves programsorozat indult az erzsébetvárosiak jobb egészségéért
OPH Kép: Pixabay
2019. április 16.

Erzsébetváros Szíve Program címmel egy éven át tartó rendezvénysorozat indult a VII. kerületben az ott élők jobb egészségi állapotáért, elsősorban a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése és gyógyítása érdekében.

Az önkormányzat és a Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ programnyitóját hétfőn tartották, melyen Vattamány Zsolt polgármester felidézte, hogy számos olyan beruházás történt az elmúlt években az egészségügyi intézményekben, iskolákban, óvodákban és a szociális ellátásban, ami megteremtette a feltételeket az itt lakók jobb életminősége, egészségügyi ellátása és szociális biztonsága érdekében. Mint sorolta, sporthetet szerveztek, de saját futóversenye is van a kerületnek, illetve számtalan olyan rendezvényt támogattak, amely ezt a célt segíti. Ugyanakkor az is látható – folytatta –, hogy van még teendő, s ezért indították útjára a programsorozatot, melyet a humán szolgáltató munkatársai készítettek el.

A központ hét éve működik, s elsősorban a szociális szolgáltatásairól ismert – emlékeztetett Mikulás Franciska igazgató –, ugyanakkor az egészségügyi alapszolgáltatások is a feladatkörükbe tartoznak. Mint elmondta, az elmúlt évek rendezvényeivel igyekeztek ráirányítani a figyelmet az egészséges életmódra, a szűrések fontosságára és a prevencióra, s az évek óta futó szűrőprogramok mellett a családi rendezvényeken is megjelentek a szűrésekkel, megismertetve a lakosokat ezekkel a típusú szolgáltatásaikkal.

Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedések száma nagyon magas, a vezető halálokok között szerepel, s ez alól nem kivétel Erzsébetváros sem

– mondta. A néhány éve elindított Egészségfejlesztési Pont és Mozgáscentrum programjainak kiemelkedő sikere pedig arra ösztönözte az intézményt, hogy egész évre szóló rendezvénysorozatot hozzanak létre, amit az önkormányzat is támogatott.

Az igazgató kiemelte, hogy a kerület felnőtt és gyerek háziorvosai, fogorvosai áldozatos munkát végeznek, s támogatásukra ezúttal is számítanak, csakúgy, mint az óvodákéra, iskolákéra, illetve szűrési programjaik állandó partnerére, a Péterfy Sándor Utcai Kórházra.

A program részleteiről és céljairól Kanyik Csaba, a projektiroda koordinátora beszélt, aki elmondta, hogy a kerületi adatok szerint Erzsébetvárosban is az említett betegségcsoportok érintik a legtöbb embert, ezért átgondolt és összefogott lépéssorozatra van szükség. A program a primer prevenciót tűzi elsősorban a zászlajára – közölte –, de a szekunder prevencióval is foglalkozni kívánnak. Mintegy 12 ezer embert érint valamilyen probléma, s nekik, illetve Erzsébetváros minden lakosának szól a program, amely az életmódváltás, a szemléletformálás és az egészségtudatosság irányába indul el.

A szakember kiemelte, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a figyelemfelhívásra, de szeretnék a betegségcsoportonkénti esetszámok ötszázalékos csökkenését is elérni. Természetesen ez nemcsak az egészségügyi ellátórendszeren múlik, hanem elsősorban az embereken – mutatott rá. Mint fogalmazott, az akcióterv komplex, egységes szemléletű, egészségközpontú, a teljes lakosságot érinti és minden korcsoportot figyelembe vesz. Az egész éves rendezvénysorozatra átfogó cselekvési és kommunikációs tervet készítettek. A tervezett programok között szerepelnek egyéni szűrések és ezekre épülő fejlesztések az óvodákban, ahol az óvodapedagógusokat is felkészítik, de hasonló programokat kívánnak megvalósítani az iskolákban is. A Mozgáscentrumban ma is fontos – és az itt lakók számára ingyenes – programok működnek, melyeket folytatnak, de kiegészítésükre is lehetőség van.

Kanyik Csaba kiemelte, hogy

a betegségek szervi oldala mellett a mentális aspektusra is súlyt helyeznek.

Olyan csoportokat indítanak, amelyek egyrészt a rizikótényezőket próbálják csökkenteni, másrészt a már kialakult betegségek, problémák lelki vonatkozásait kezelik. Ennek része az egészségpszichológiai tanácsadás, a dohányzásról való leszoktatást segítő klub, a cukorbetegek csoportja, az életmód csoport, de autogén tréning is szerepel a programok között. A rendezvénysorozat zászlóshajója az a komplex életmódváltó program, amelyet 12 fő számára indítanak, 8 hétig tart, s a csomag része egyénre szabott dietetikai tanácsadás, csoportos mozgásformák, illetve mentális támogatás – hívta fel a figyelmet.

A projektkoordinátor kitért arra is, hogy folytatni kívánják a három éve zajló helyi egészségpont-kitelepülések szűréseit, de az olyan az nagysikerű kezdeményezéseket is, mint a városnéző séta. Az idősek számára egyebek mellett kirándulásokat szerveznek, családi napokra várják az érdeklődőket, de munkahelyi egészségfejlesztés is lesz, ezáltal a kerületben dolgozók is részt vesznek a programban. Jelezte azt is, hogy

folytatódik a Prevenció A-Z-ig, amely immár hagyományosan valamelyik kerületi piacon valósul meg, a városnéző séták mellett kifejezetten szívbarát túrát is kínálnak a Budapest környéki erdőkben, az iskolák számára pedig „egészség” geocachinget indítanak, amelyhez verseny kapcsolódik.

Kanyik Csaba hangsúlyozta a kommunikáció fontosságát, ezért a projekt népszerűsítése mellett – például valamennyi lakoshoz eljut majd az ismertető –, rendezvényenként célcsoport-specifikus kommunikációt is folytatnak.

Mint összegezte, a projekt kitűzött céljai között szerepel a preventív szűrővizsgálatokon való részvétel növelése, a csökkenő rizikótényezők, a tudatos egészségmagatartás vagy éppen a keresőképtelen napok számának csökkenése.

Most adásban
Téma: A kormány rövid és hosszú távú intézkedései az erdőgazdálkodásban - szakmai szimpózium – Dr. Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium; Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium; Lomniczi Gergely főtanácsadó, Agrárminisztérium
Ezt követő adásaink