Közigazgatás
A fenntartható fejlődéssel kapcsolatos konferenciát tartanak
MTI Kép: Pixabay
2019. április 17.

Fontos, hogy a diákok elkötelezettek legyenek a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem ügye mellett – mondta Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkár egy a témában rendezett nemzetközi konferencián szerdán Budapesten. A kétnapos tanácskozáson a Kárpátok Keretegyezményt aláíró államok képviseltetik magukat mintegy hetven delegálttal.

Maruzsa Zoltán kiemelte: a kormány 2014-ben kezdeményezte a fenntarthatósági témahét bevezetését Magyarországon annak érdekében, hogy a hagyományos tantervi, tanórai kereteket meghaladva minden évben a fenntarthatóságra és környezetvédelemre neveljék a magyar diákokat. Ez egy nagyon sikeres program – értékelt a helyettes államtitkár, hozzátéve: tapasztalataikat szeretnék megosztani a szerdán kezdődött nemzetközi konferencián.

Maruzsa Zoltán rámutatott: a Kárpátok régiójában sem a környezetszennyezés, sem az egyéb problémák nem állnak meg az országhatároknál. Közös feladat ezek együttes kezelése, és az, hogy a fenntartható fejlődés, a környezetvédelem fontosságának jegyében neveljék a gyermekeket – hangsúlyozta.

Jelezte: a tanácskozáson bemutatják azokat a magyarországi kezdeményezéseket – a fenntarthatósági témahetet, a zöld óvoda-, ökoiskola-programokat –, amelyeket az oktatási rendszerben vezettek be annak érdekében, hogy a tanulók elkötelezettek legyenek a környezetvédelem ügye mellett.

A Kárpátok Keretegyezményt a Kárpátok védelméről és fenntartható fejlődéséről hét ország (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia és Ukrajna) írta alá 2003 májusában Kijevben. A 2006 januárjában életbe lépett egyezmény a régió egyetlen, fenntarthatósággal foglalkozó többszintű kormányközi hálózata. A keretegyezmény aláíróinak közös víziója az egységes szakpolitika és az együttműködés megvalósítása a Kárpátok védelme és fenntartható fejlődése érdekében – olvasható az MTI-hez eljuttatott háttéranyagban.

Magyarország mint a keretegyezmény soros elnöke, a fenntarthatóságra való nevelés témájában rendez nemzetközi konferenciát. A tanácskozás központi témái a fenntarthatóságra való nevelés egészintézményes megközelítése a pedagógusok jó gyakorlatainak támogatásért, illetve azon nevelői kompetenciák, amelyek képessé teszik a pedagógusokat a minőségi oktatásra.

Most adásban
Téma: A koronavírus járvány második szakaszának aktualitásai a szociális intézményrendszerekben - az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért Felelős Államtitkárság szakmai szimpóziuma – Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár
Ezt követő adásaink