Közigazgatás
Átadták az Akócsi Ágnes Díjakat
OPH Kép: Illusztráció, Pixabay
2019. április 17.

Az évente átadásra kerülő díjakat a bölcsődei területen kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakemberek kaphatják április 21-hez, a Bölcsődék Napjához kapcsolódva. 2019-ben Bereginé Almási Erzsébet, Göncziné Sárvári Gabriella, Kéri Zoltánné és Németh Mária vehette át az egyik legmagasabb szakmai elismerést kedden Kőbányán.

A magyar családpolitika alapköve a munka és a családi élet egyensúlyának a támogatása – mondta köszöntőjében Kovácsné Bárány Ildikó, az Emeberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Népesedés- és gyermekügyi főosztályvezetője –, azzal folytatva, hogy 2010 óta a kormány fontos célkitűzése a munka és családalapú társadalom építése. Kiemelte: a kormány sokoldalú támogatással kívánja segíteni, hogy minden vágyott és tervezett gyermek megszülessen, s a munka és a család közötti egyensúly megteremtése érdekében került átalakításra 2017 januárjával a bölcsődei rendszer is annak érdekében, hogy minden olyan településen legyen bölcsődei ellátás, ahol arra igény van.

Jelenleg mintegy 50 ezer bölcsődei férőhely áll rendelkezésre az országban, ezzel a 3 év alatti gyermekek mintegy 18 százaléka számára érhető el a bölcsődei ellátás valamely formája. „A bölcsőde történetében ez az arányszám az eddigi legmagasabb.”

Kormányzati célkitűzés, hogy 2022-re 70 ezerre növeljék a bölcsődei férőhelyek számát, s ez a következő 3 évben további jelentős bölcsődefejlesztést fog jelenteni.

Beszélt arról is, hogy az eddigi eredmények elismerését jelzi például a csecsemő- és kisgyermeknevelő alap-, illetve mesterszak beindítása vagy a középfokú kisgyermeknevelők bérének megerősítése.

A családvédelmi akcióterv részeként pedig ismét megerősítésre kerülnek a bölcsődében dolgozó szakemberek a megfelelő anyagi elismeréssel.

A területen dolgozók munkáját és szerepüket méltatva hangsúlyozta, hogy a gyermekek életében ez a korai időszak az egyik legfontosabb életszakasz, „minden itt alapozódik meg, és kihat későbbi életére”.

Hozzátette: a bölcsődébe lépés egyáltalán nem könnyű eseményében azonban mind a szülőknek, mind a gyermekeknek segít a 167 év alatt felhalmozódott bölcsődei tapasztalat.

A bölcsődei kollégák munkája ünneplést érdemel – mondta Hegedűsné Végvári Katalin, az idén 25 éves Magyar Bölcsődék Egyesületének elnöke, aki emlékeztetett arra, hogy a családok évében 21 helyszínes programsorozatot csináltak több ezer család részvételével, kidolgozták a szakmai dokumentációt, de kórustalálkozót is szerveznek júliusban, és folyik a dajkaképzés. Ez utóbbi kapcsán elmondta, hogy országszerte 130 tanfolyamon 1 800 embert képeznek, amelyben 50 oktató és 2 vizsgabizottság vesz részt. Az elnök kiemelte, hogy

az Akócsi díj az egyik legmagasabb elismerés a szakmában.

2019-ben Akócsi Ágnes Díjat kapott Bereginé Almási Erzsébet, Göncziné Sárvári Gabriella, Kéri Zoltánné és Németh Mária.

Az eseményen részt vett a rendezvénynek otthont adó Kőbánya polgármestere, D. Kovács Róbert Antal is.


Az Akócsi Ágnes Díj a Magyar Bölcsődék Egyesülete által 1997-ben alapított életmű díj, melyet azok a bölcsődei területen dolgozó szakemberek kaphatnak, akik kimagasló teljesítményt nyújtanak, munkájuk eredménye az országos bölcsődei hálózat szakmai fejlődésére is kihat. A díjat négyen vehetik át minden évben április 21-hez, a Bölcsődék Napjához kapcsolódva.

A díj névadója, Akócsi Ágnes (1926-1973) kiemelkedő szerepet játszott a bölcsődék fejlődésében. A hatvanas években ugrásszerű fejlődést eredményezett hozzáértő munkája a komplex bölcsődei koncepció kidolgozása, mely a bölcsődék építésével, berendezésével, felszerelésével, a személyi és tárgyi feltételek kidolgozásával és megvalósításával függött össze.

Most adásban
Téma: A koronavírus járvány második szakaszának aktualitásai a szociális intézményrendszerekben - az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért Felelős Államtitkárság szakmai szimpóziuma – Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár
Ezt követő adásaink