Gazdaság
Idén is folytatódik a Vállalkozásbarát Ferencváros Program
ferencvaros.hu Kép: Ferencváros újság
2019. április 17.

A Vállalkozók Ferencvárosért Egyesület (VÁFE) szervezésében, Ferencváros Önkormányzatának támogatásával folytatódik a Vállalkozásbarát Ferencváros Program, melynek célja a Ferencvárosban már működő kisvállalkozások növekedésének, valamint az itt élő, vállalkozásalapítás iránt érdeklődő magánszemélyek vállalkozás alapításának és fejlesztésének támogatása. A program idei, második ütemének keretei közt kiemelkedő szerepet kapott a március 26-án megrendezésre került vállalkozói konferencia, amelynek a Budapesti Corvinus Egyetem adott otthont. A rendezvény három kiemelt célcsoportot szólított meg: a vállalkozásalapítás iránt érdeklődő fiatalokat, a munkaerőpiacra visszatérő kisgyermekes édesanyákat és a már meglévő vállalkozókat.

Ma a hazai vállalkozások 99,7 százaléka kisvállalkozás (ezen belül a 10 főnél kevesebb foglalkoztatottal rendelkező mikro vállalkozások aránya 97,8 százalék). A kisvállalkozások az üzleti szféra munkahelyeinek több mint kétharmadát biztosítva, a vállalkozások összes árbevételének mintegy felét állítják elő. Az önfoglalkoztatás, a vállalkozói életforma támogatása, az ehhez szükséges kompetenciák, a vállalkozói ismeretek fejlesztése épp ezért kiemelt figyelmet kap az országos fejlesztéspolitikában. Nincs ez másképp szűkebb környezetünkben, Ferencvárosban sem: e célok érdekében indította el a tavalyi évben a Vállalkozásbarát Ferencváros Programot – Ferencváros Önkormányzatának támogatásával – a Vállalkozók Ferencvárosért Egyesület.

A program stratégiai célja Ferencváros vállalkozásbarát imázsának kialakítása egy komplex, kerületi vállalkozásfejlesztést ösztönző program elindítása, egy vállalkozásfejlesztési szemléletformáló projekt megvalósítása révén. A Vállalkozásbarát Ferencváros Program elindítására Ferencváros Önkormányzata 12 millió forint támogatást biztosított a 2018. évi költségvetéséből.

Egy rendezvény, három célcsoport, számtalan téma

Az ingyenes rendezvényen az ötlet megszületésétől kezdve a vállalkozás megvalósításán keresztül, a már meglévő vállalkozások és vállalkozók további fejlődési lehetőségein át nyújtottak hasznos szakmai tippeket, tanácsokat a résztvevőknek. A konferenciát Bácskai János polgármester nyitotta meg Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata nevében. A Budapesti Corvinus Egyetem nevében Zoltayné Paprika Zita, a Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karának dékánja köszöntötte a jelenlévőket. A Vállalkozók Ferencvárosért Egyesület képviseletében Balla Gergely elnök úr ismertette a résztvevőkkel mind az Egyesület, mind pedig a Vállalkozásbarát Ferencváros Program II. ütemének céljait.

A konferencia első felében mindhárom célcsoport betekintést nyerhetett Kovács Patrik FIVOSZ alapítótól egy esetleges pénzügyi válság várható hatásaiba, illetve a magyarországi kis- és középvállalkozások várható jövőbeli helyzetének alakulásába. Az előadást kerekasztal-beszélgetés követte, melynek résztvevői a vállalkozások számára fontos, digitális átállás jelentőségét és kihívásait vitatták meg. A rendezvény első felét Zolnay Juditnak, a MetLife vezérigazgatójának előadása zárta, melyben megosztotta a közönséggel karrierútjának történetét a kezdetektől a vezetői poszt eléréséig. A konferencia második részében a célcsoportok már külön szekciókban, számukra személyre szabottabb témákkal ismerkedhettek meg.

A fiatal korosztály képviselői inkább a vállalkozásindításhoz kapcsolódó témákat hallhattak, például Beck Zoltántól megismerhették a fiatalok vállalkozóvá válását segítő aktuális pályázatokat, valamint többek között Petheő Attila, a Corvinus Egyetem Kisvállalkozás-fejlesztési Központjának adjunktusa mutatott be különböző alternatívákat arra vonatkozóan, hogyan lehet eljutni egy jó üzleti ötlettől annak sikeres megvalósításáig.

A kisgyermekes anyukák és a gyakorló vállalkozók inkább már egy meglévő vállalkozás működtetéséhez kapcsolódó témákat ismerhettek meg, vállalkozások számára szóló növekedési tippeket, tanácsokat hallhattak Forrai Virágtól, az InPut Program startup üzletfejlesztési tanácsadójától, vagy akár a chatbot marketing előnyeiről értesülhettek Szabó Csenger Chatbotize alapító előadásában.

A konferencián továbbá előadott Farkas Dezső, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, Kanizsai Dóra, az Indigo Coaching Kft. szakmai vezetője, Nagy Ádám, a The John Maxwell Team magyarországi trénere, Danics Ágnes, a SEED Alapítvány szakmai vezetője, Tóth Máté és Gale Tibor, a Chaos Agency marketingügynökség képviselői, és Ádám Péter, a Budapest Bank munkatársa.

A szervezők a zavartalan részvétel érdekében szakszerű gyermekfelügyeletet biztosítottak a helyszínen a kisgyermekes anyukák számára. Az esemény szervezői fontosnak tartották, hogy olyan elismert előadókat hívjanak meg a rendezvényre, akik szakmai tudásukkal és tapasztalataikkal segíteni tudják az érdeklődőket. A rendezvényt a szakmai sokoldalúságának, kiváló előadóinak és remek témáinak köszönhetően kiemelkedő érdeklődés kísérte.

Következő adásunk
Téma: Szent László Plébánia karbantartása és üzemeltetése; Polgármesteri Hivatal folyamatos felújítási munkái; Közterületek rendezése; Virágosztás – Szász József városüzemeltetés vezető
Ezt követő adásaink