Kultúra
Kárpátalján is segít az Együtt Mindannyiunkért Alapítvány
OPH Kép: Együtt Mindannyiunkért Alapítvány
2019. április 20.

Sok anyaországi fiatal sajnos hiába hall Erdélyről vagy Kárpátaljáról, nincs különösebb ismeretük e területekről. Jó lenne, ha minél több fiatal nemcsak el tudna jutni ezekre az egykori országrészekre, de meg is éreznék az ottani magyar emberek elkötelezettségét magyarságuk iránt – osztotta meg gondolatait a Rádió Orienten Borszéki Molnár Dalma, az Együtt Mindannyiunkért Alapítvány elnöke.

Május 17-én este 19 órakor a Nemzeti Színházban lesz az Együtt Kárpátalja tehetségeiért elnevezésű jótékonysági gála. A koncert előzménye, hogy a kárpátaljai Tiszapéterfalván tavaly sikerült felújítani az Ifjúsági Művészeti Iskolát a Külügyminisztérium, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap támogatásával. A Keleti Partnerség Program is segített abban, hogy egy komplett felújítás történhessen a kazán- és ablakcserén át a tetőfelújításig. A munkálatokban segített a helyi önkormányzat, civilek, szülők és gyerekek fogtak össze,

egy csoda volt, ami a felújítás hónapjaiban történt

– fogalmazott Borszéki Molnár Dalma. Felhívta a figyelmet, hogy az iskola növendékei sorra nyerik a helyi és a nemzetközi versenyeket annak ellenére, hogy még mindig csorba hangszereken gyakorolnak, nincsenek megfelelő minőségű eszközeik.

Ezért gondoltak arra, hogy összefogással egy jótékonysági koncerten össze tudnak gyűjteni egy nagyobb összeget, amelyből hangszereket tudnak vásárolni. A gyűjtés természetesen nemcsak a koncertre szól, a meghirdetett számlaszámra további felajánlásokat is várnak.

Szeretnék felhívni a figyelmet a kárpátaljai művészeti iskolák és a magyar oktatás jelentőségére,

hogy a sanyarú körülmények ellenére mi mindent tesznek le az oktatók, a nevelők és az iskola diákjai is az asztalra.

A jótékonysági koncerten jeles fellépők – többek között Varga Miklós, Vikidál Gyula, Keresztes Ildikó, Várnagy Andrea, Pál Lajos bácsiék, Szűcs Nelli, a Roy és Ádám, a Kormorán, Sasvári Sándor – vesznek részt. Mindannyian azonnal igent mondtak a felkérésre – idézte fel az elnök, aki elmondta: az est társszervezője a Budapest-Budavár Rotary Club, Engi Csaba vezető és Márton Miklós főtitkár nagyon sokat segítenek abban, hogy ez az esemény létrejöjjön. Külön köszönet jár Vidnyánszki Attilának, a Nemzeti Színház igazgatójának, aki rögtön a rendezvény mellé állt – tájékoztatta a hallgatókat Borszéki Molnár Dalma.

Az Együtt Mindannyiunkért Alapítvány ugyan még fiatal, de már eddig is sokat tudtak segíteni. Ha látnak egy célt, amely tényleg jó, amelyet szívvel-lélekkel tudnak támogatni, akkor azt felkarolják, és találnak megoldást annak a megsegítésére. Szerteágazóan tevékenykednek, lehet szó iskolafelújításról, a Zenevarázslat program vagy egyéb kulturális tevékenység támogatásáról.

Együttműködnek külhoni szervezetekkel is, így kerültek kapcsolatba a Kárpátaljai Szövetséggel is. Mikor nyilvánvalóvá vált, hogy párhuzamos úton haladnak és ugyanolyan elkötelezettséggel hasonló feladatokat végeznek Ungvár Magyarországi Főkonzulátusával együttműködve egy mindent egybefoglaló kulturális eseménysorozatot hoztak létre, amely egy Kormorán-koncerttel indult, majd egy felnőtt- és gyermekelőadásokból álló sorozattal folytatódott, amelynek keretében kilenc helyre juttatták el a Pódium Színpad előadásait.

Különösen fontos, hogy a szórványmagyarsághoz is eljussanak,

ezért terveznek nemcsak az ungvári, de beregszászi főkonzulátussal együtt is ilyen programokat. Mindezzel a magyar gyermekek nyelviségének megtartását tudják segíteni. A Magyar Vállalkozók Szövetségével egy nagy fesztivált terveznek, amely jövőre fog debütálni, a Turul Expón pedig az István, a király koncertváltozata lesz látható. A június 14–16-ig tartó háromnapos rendezvényre az anyaországból is sokan érkeznek majd, hiszen a rockopera mellett ott lesz például az Edda is.

Sok kerekasztal-beszélgetést is terveznek, hogy figyelmet fordítsanak a fiatal vállalkozókra, és segíteni tudják jövőjüket. A Zenevarázslat nevű tábort szeretnék Tiszapéterfalván újra megvalósítani - tavaly nagyon jól sikerült, több neves vendég is megfordult a táborba. Böjte Csaba is megtisztelte őket azzal, hogy elengedett egy busznyi gyermeket, hogy megmutassák nekik Kárpátalját, hiszen egy árva erdélyi gyermek ilyen nagy utazást ritkán tehet.Kapcsolódó cikkek
Szobrot kapnak a Kárpátaljáról elűzöttek

Emlékmű állításával hívná fel a figyelmet a szülőföldjüket kényszerből elhagyók tömegeire a Kárpátaljai Szövetség.

Grezsa: a legnehezebb helyzetben a kárpátaljai magyarság van

Anyaországi kormányzati támogatással épült Magyar Házat adott át Nagydobronyban a miniszteri biztos.

-