Belföld
Tovább fejlesztik a honvédség haditechnikáját
honvedelem.hu Kép: Szabó Lajos zászlós
2019. április 24.

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak köszönhetően világszínvonalú eszközökkel bővült az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred felszereltsége. A járműveket Benkő Tibor honvédelmi miniszter adta át az alakulatnak április 24-én, Budapesten.

A kormány és a Honvédelmi Minisztérium célkitűzéseinek megfelelően az alakulatok folyamatosan bővítik eszközparkjukat. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak köszönhetően az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred (MH 1. HTHE) már az elmúlt időszakban is rendkívül hasznos eszközökkel gyarapodott. Az alakulat a közelmúltban vette át azokat a buszokat, amelyekkel nagyobb tűzszerész alegységeket tudnak a helyszínekre szállítani, míg a Toyota Hilux terepjárók a katonák tapasztalatai szerint az eddigi legjobb és legalkalmasabb járművek a tűzszerész munkához. Az akkori beszerzések között szerepelt a magyar gyártmányú Rába terepjáró is, amelyben akár több darab, egy-két tonnás bombát is el tudnak szállítani a tűzszerészek a helyszínről a hatástalanítást követően.

Fotó: Szabó Lajos zászlós

Az alakulat technikai felszerelése ezzel azonban messze nem ért véget. A fejlesztés újabb jelentős állomásához érkezett, amikor Benkő Tibor honvédelmi miniszter április 24-én, az ezred hadikikötőjében a legkorszerűbb járműveket és tűzszerész eszközöket adta át az állománynak.

A tárcavezető beszédében rámutatott: az ezred katonáinak munkája a legmagasabb szintű áldozatvállalással jár, a tűzszerészek szinte éjjel-nappal úton vannak, hogy az előkerült robbanószerkezetek senkit ne veszélyeztessenek. „Önök annak tudatában vállalják ezt a küldetést, hogy felelősséggel tartoznak az ország és az emberek biztonságáért. A mi kötelességünk pedig az, hogy katonáinknak olyan munkafeltételeket és körülményeket teremtsünk, amellyel méltó módon elismerhetjük helytállásukat és szolgálatukat” – mondta Benkő Tibor. A honvédelmi miniszter hangsúlyozta: az ezred tűzszerész tevékenységét és eredményességét mindenki elismeri, ezért a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program a közeljövőben újabb haditechnikai eszközöket fog biztosítani az alakulat számára.

Fotó: Szabó Lajos zászlós

A Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerész ügyeletére évente átlagosan 2000-2500 bejelentés érkezik. A szerdán átadott tíz Volkswagen tűzszerész járőrautó a közszolgálati feladatok elvégzése során lesz nélkülözhetetlen, hiszen a katonák a nap 24 órájában, egyszerre több alegységgel, az ország egész területén végzik munkájukat. A két Mercedes-Benz dupla fülkés tehergépkocsi jó terepjáró képessége és teherbírása miatt remekül alkalmazható a hazai mentesítési feladatok ellátásához, de az eszközök missziós szerepvállalások során is hadra foghatók. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési program részeként folytatódott a katonák ellátása világszínvonalú, a tűzszerész alaptevékenységet biztonságosabbá tevő eszközökkel is: tűzszerész védőruházattal, nagy energiájú generátoros robbantógépekkel, robbantóhálózat ellenőrző készülékekkel, kis mélységű aknakutató műszerekkel, önjáró tűzszerész felderítő robotokkal és nyílt rendszerű búvár felszerelésekkel.

Az alakulat a most átadott eszközökkel gyorsabban és még hatékonyabban láthatja el feladatait.

Most adásban
Téma: A Közép-Európa Táncszínház 30 esztendejének ünnepségsorozata – Szögi Csaba igazgató, Bethlen Téri Színház
Ezt követő adásaink