Közigazgatás
Újabb duális képzést indít a Debreceni Egyetem 
Debreceni Egyetem  Kép: Debreceni Egyetem 
2019. április 24.

Az ipar és a felsőoktatás együttműködésének gyümölcsöző példájaként az amerikai National Instruments (NI) debreceni leányvállalata és a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara a közelmúltban együttműködési szerződést kötött egy közös, duális képzés indításáról, továbbá kihelyezett Nemzetközi Számviteli Tanszék megalapításáról.

Hajdú-Bihar megye 3. legnagyobb munkáltatójaként az NI Hungary Kft. elkötelezett abban, hogy folyamatosan támogassa és bővítse a Debreceni Egyetemen a felsőfokú szakemberek képzését – hangsúlyozta az együttműködési szerződés aláírásakor Ábrahám László. Az NI Hungary Kft. ügyvezetője elmondta, hogy például 2016 óta sikeresen működik az egyetem Természettudományi és Technológiai Karán az iparban jártas mérnökök tudását is hasznosító, NI ipari alkalmazást támogató laboroktatás, amelyre a meghirdetett helyek hamar betelnek. A cégvezető ezért kiemelt érdeklődésre számít a közgazdász hallgatók számára most aláírt duális képzéssel kapcsolatban is, amely a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán a tervek szerint 2019 szeptemberétől indul el. A meghirdetett kurzus alkalmas lesz arra, hogy naprakész, az iparban is azonnal alkalmazható pénzügyi ismeretekkel ruházza fel a hallgatókat, amely fontos kritérium a munkaerőpiaci igények szempontjából.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja azt hangsúlyozta, hogy az országos, négy százalékos átlagot csaknem megtriplázva, 11 százalékkal többen jelentkeztek első helyen a Debreceni Egyetemre, mint tavaly. Az első helyre beadott jelentkezések száma pedig 13 százalékkal növekedett a Gazdaságtudományi Karon, amely egyértelműen jelzi, egyre több fiatal választja a gazdasági pályát. A kancellár szerint a fokozott figyelem egyrészt a magas színvonalú oktatásnak, másrészt Debrecen eredményes gazdaságfejlesztési politikájának köszönhető, amelynek megvalósításában a multinacionális vállalatok is kulcsszerepet játszanak.

Forrás: Debreceni Egyetem

Pető Károly, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja szerint egy több éve tartó sikeres együttműködés tetőpontja a mostani, közös duális képzés elindítása. A kooperáció az NI és az egyetem között hosszú évekre nyúlik vissza, mely során a felek eredményes gyakornoki programot valósítottak meg. Elhangzott, hogy az egyetem legnagyobb karának számító Gazdaságtudományi Karon évente mintegy 4000 hallgató tanul, amelynek 75 százaléka közgazdász diplomát szerez. Ez az együttműködés is hozzájárul ahhoz, hogy a tanulmányok befejezését követően az idegennyelveket beszélő, friss pályakezdők azonnal munkába állhatnak.

Diószegi Zsófia, az NI Hungary Kft. globális gyártási területének pénzügyi igazgatója elmondta, hogy a Debreceni Egyetemmel megvalósuló együttműködés magasabb szintje még vonzóbbá teheti az NI-t a leendő munkavállalók előtt. A közös duális képzés és a kihelyezett tanszék létrejötte az eddigieknél is több területen adhat sikeres jövőképet. A diákoknak számos előnyt nyújt az ilyen típusú képzés, hisz az egyetem segítségével világszínvonalú cégekhez juthatnak el. A sikeres szakmai gyakorlat utáni átvétel biztosítása, a piacképes fizetés vagy a szakdolgozat konzulencia mellett az NI sok más, a vállalati kultúra szerves részét képező lehetőséget kínál. A szakember arra is rámutatott, hogy a pénzügyi területen dolgozó munkavállalók 75 százaléka a Debreceni Egyetemen végzett, és remélhetően ez az arány tovább emelkedik. A vezető továbbá köszönetét fejezte ki a Pénzügyi csoport felé, kiemelve Csajbók Ildikó (főkönyvelő) és Varga Éva (csoportvezető) közreműködését, amiért az NI Hungary Kft. pénzügyi csoportja oldaláról aktívan támogatták a megállapodás létrejöttét.

Most adásban
Téma: Jó ötletekhez mindig van forrás - kerekasztalbeszélgetés az önkormányzatok lehetőségeiről – Tóth János elnök, Jegyzők Országos Szövetsége, Gyergyák Ferenc főtitkár, Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, Fekete Katalin kutató, Aladics Sándor ügyvezető igazgatóhelyettes, OTP Bank Nyrt., Vargáné Kaiser Katalin polgármester, Nagyvenyim
Ezt követő adásaink