Gazdaság
Újabb fejlesztéseket hajtottak végre a Balaton-felvidéken
AM Kép: AM/Fekete István
2019. április 24.

Több beruházás révén 104 millió forintból javul a védett madár- és denevérfajok élőhelye a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság területén – jelentette ki a projekt zárórendezvényén Balczó Bertalan természetvédelemért felelős államtitkár, szerdán Ősiben.

Balczó Bertalan az eseményen arról beszélt, hogy a 2014-2020 között megvalósuló 92 természetvédelmi fejlesztésnek köszönhetően, csaknem 38 milliárd forint felhasználásával javul százezer hektáron hazánk természeti állapota.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) ebben az uniós költségvetési időszakban összesen 10 projekt keretében, több mint 3,5 milliárd forint értékben valósít meg beruházásokat. A helyettes államtitkár arra emlékeztetett, hogy a mostani projekt részeként a madárfajok állományainak erősítése, költési feltételeinek javítása érdekében 800 darab odú és fészkelőláda került kihelyezésre. Emellett a BfNPI nyolc denevérház megépítésével járult hozzá az élőlények életfeltételeinek, a nappalozási és szaporodási körülményeinek javításához.

Fotó: AM/Fekete István

Balczó Bertalan kiemelte, hogy a fejlesztés során fontos pályázati elem volt az inváziós halfajok visszaszorítása és a halevő madarak táplálékának biztosítása. A munkálatok során két tonna feletti idegenhonos halfaj eltávolítása történt meg.

A nemzeti park, az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. és az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. közötti háromoldalú együttműködési megállapodás keretében az elektromos hálózaton is fészkelő fokozottan védett fehér gólya fészkelési feltételeinek javítása érdekében jelentős fejlesztések történtek meg több mint 150 helyszínen. Az elvégzett munkák során többek között új fészektartók kihelyezése, a régiek cseréje, illetve oszlopkapcsolók és transzformátor állomások madárbaráttá alakítása valósult meg.

Most adásban
Téma: Állami Vállalatok Állásbörzéje – Petrovai Anna légiforgalmi irányító, toronyrészleg vezető, HungaroControl Zrt.
Ezt követő adásaink