Belföld
Applikációval is óvnák Újbudán a köztisztaságot
OPH Kép: ujbuda.hu
2019. április 27.

Hamarosan telefonos applikáción jelezhetik az újbudaiak, ha köztisztasági problémát észlelnek a kerületben – hívta fel a figyelmet a Rádió Orienten Várhegyi Krisztián. Újbuda Városüzemeltetési Osztályának referense elmondta, a Tisztaságot Újbudán! kampány keretében tavasszal és ősszel az önkormányzat rendszeresen végez takarítási és zöldítési munkákat a kerületben.

Az Újbudai nagytakarítás keretében a kerület zöldfelületiről, az utak mellől és az előkertekből az Újbuda Prizma Kft. gyűjti össze és szállítja el a hulladékot. A kft. az önkormányzat cége, ahol a teljes munkaidős szakdolgozók mellett államilag finanszírozott, megváltozott munkaképességű dolgozókat is alkalmaznak, akik egy-egy szakember mellett tudnak segíteni a feladatokban, és nagyon jó munkát tudnak végezni - emelte ki a Várhegyi Krisztián.

Az aprítékolási akcióban változás történt, ugyanis korábban csupán ki kellett helyezni a zöldhulladékot,

most viszont regisztrálni kell,

erre Újbuda honlapján keresztül van lehetőség. Így a szolgáltató célirányosan keresi fel az ingatlanokat. Nagyon jól működik ez az új rendszer is, a lakosság alkalmazkodó és segítőkész - mondta el a referens, aki hozzátette: ha valaki szeretné, az megtarthatja az aprítékolt zöldhulladékot, ugyanis ez jól komposztálható. Ehhez az önkormányzat segítséget is nyújt, hiszen az Újbuda Prizma telephelyén

ingyenesen komposztkereteket lehet átvenni.

A szakember kifejtette: a kész komposzt rostálás után a földdel összekeverve felhasználható. Hogy mennyi idő alatt lesz komposztunk, az attól is függ, hogy mit rakunk bele. A fű viszonylag hamar komposztálódik, ha ágak is kerülnek bele, akkor másfél, két év alatt lesz felhasználható komposztunk. Fontos, hogy termőfölddel mindig keverjük, mert önmagában erős. Tisztán ne ültessünk bele, de a kerti talajt nagyon jól feljavíthatjuk vele.

A zöldhulladékgyűjtés mellett a veszélyes hulladék leadására is van lehetőség a kerületben. Öt helyszínen tudják elhelyezni a veszélyes hulladékot a lakók, ahonnan az önkormányzat elszállíttatja a megfelelő telephelyekre. A lakcímkártyával rendelkező lakók adhatnak le veszélyes hulladékot - tájékoztatta a hallgatókat Várhegyi Krisztián.

A Rádió Orient vendége kitért arra is, hogy

Újbuda önkormányzata bekapcsolódott A TeSzedd! akcióba,

tizenkét kerületi helyszínen nagyon sokan dolgoztak, például a Bárdos Lajos Általános Iskola hatvanfős csapata a Hamzsabégi sétányon végzett takarítást, amelyben a polgármester és az alpolgármester is segítette őket.

A tisztaság megőrzése érdekében az önkormányzat újabb szemeteseket szeretne kihelyezni a kerületben. Hogy ez minél hatékonyabb legyen, egy térinformatikai rendszerbe felviszik az összes kukát, hogy kiderüljön, hol van még szükség szemetesedényekre. Az önkormányzat ötszáz szemetest szerez be, és a szükséges helyekre újakat helyez ki. Illetve az is cél, hogy egyúttal egységesítsék a szemetesedények látványát a szebb arculat érdekében. Tervezik még

egy telefonos applikáció elindítását,

amelynek segítségével a lakók – ha észlelnek valamilyen problémát – meg tudják jelölni a helyet, fényképet tudnak felrakni, amely beérkezik az önkormányzathoz – beszélt a terveikről vendégünk.

Újbudán nagy hagyománya van a virágosításnak is.

Idén is szerveznek muskátliosztási akciót május 4-én, szombaton.

A korábbiaktól eltérően most nem öt, hanem már hét helyszínen 14 ezer virág talál gazdára. A lakcímkártyát felmutatva, személyesen lehet átvenni a muskátlikat százforintos jelképes összeg ellenében – tájékoztatta a kerület lakóit Várhegyi Krisztián.Kapcsolódó cikkek
Pedagógusok ötleteivel fejlődnek az okostantermek Újbudán

Idén meghirdetik a Jövő pedagógusa versenyt, mely az okostantermek még hatékonyabb használatát célozza.

Ki kell szolgálni a növekvő igényeket Újbudán

Nem könnyű lépést tartani az önkormányzatnak a folyamatosan épülő lakóparkokkal Újbudán.

Újbuda egyre családbarátabb

Az XI. kerületi önkormányzat 2015 után 2018-ben másodszorra is elnyerte a Családbarát Munkahely díjat.

-