Közigazgatás
Helyettes államtitkár: a szakképzés átalakítása elengedhetetlen a gazdaság versenyképességéhez
OPH Kép: Reuters/Mario Anzuoni
2019. május 1.

A kormány a közelmúltban fogadta el a Szakképzés 4.0 stratégiát, melynek nyomán 2020 szeptemberében a jelenlegi szakgimnáziumok ötéves technikummá, a szakközépiskolák pedig hároméves szakképző iskolákká alakulnak. A szakképzés átalakításának lépéseit Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára mutatta be az OrientPress Hírügynökség budapesti konferenciáján.

Az állami szektorban létrejött centrumokkal a források jobban koncentrálhatókká váltak, a hatékonyság növelése érdekében pedig a szakképzési centrumokat kancelláriákká alakították át– emlékeztetett az ITM helyettes államtitkára az előadást megelőző pódiumbeszélgetésen, ahol szóba került az oktatási feltételek minősége is. Pölöskei Gáborné kiemelte, hogy

a sokat emlegetett digitalizáció a szakképzésben nem elég, mert ezen az oktatási területen a tanműhelyeknek kiemelt szerepük van.

Hozzátette: jelentős részük az utóbbi időben erősen leromlott -mert a duális képzéssel kikerültek az iskolából -, ami azért jelent problémát, mert így alapképzések maradnak el, és a tanulók úgy mennek ki, hogy nincsenek meg az alapkompetenciák. A tanműhelyek fejlesztése és szerepe az alapkompetenciák megszerzésében éppen a duális képzés szélesítését fogja eredményezni.

Hangsúlyozta azt is, hogy több mint 280 féle szakmát oktatnak, ami roppantul elaprózott, emellett sok esetben azért nem indulnak képzések, mert nem éri meg osztályt indítani.

A nemzetközi gyakorlatot,elsősorban Svájcét, Németországét, Ausztriáét vagy Finnországét nézvelátható, hogy sehol nem korcsoport szerint történik a szervezés.Kiemelte: a létrejövő új rendszerszélesebb alapokra helyezi a képzést, ésaz ágazati kompetenciák megtanítására teszi a hangsúlyt. Erre a felnőttképzést, felnőttoktatást ráhangoljuk, ami rugalmasabb lesz és gyorsabb.

Téma: A szakképzés és felnőttképzés aktuális kérdései
Előadó: Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár, Tudás- és Innováció-menedzsmentért Felelős Államtitkárság, Innovációs és Technológiai Minisztérium
Szerkesztő-riporter: Adorján András
Most adásban
Téma: Önkormányzatok, helyi vállalkozások és a pénzintézet közötti sikeres együttműködés – Aladics Sándor ügyvezető igazgatóhelyettes, OTP Bank Nyrt.
Ezt követő adásaink