Gazdaság
Dávid Ilona: Hagyományainkat megőrizve kell megújulni
OPH Kép: OPH
2019. május 5.

Több mint 30 állami vállalat mutatkozik be közösen május 15-én a Magyar Vasúttörténeti Parkban. Az Állami Vállalatok Állásbörzéjén a Volán társaságok elsősorban autóbusz-vezetők és járműkarbantartók jelentkezését várják - közölte Dávid Ilona, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A VOLÁNBUSZ Zrt. immáron 90 éves múlttal rendelkező személyszállító társaság. Budapestről napi mintegy 500 országos autóbusz-járatot közlekedtet az ország 100 városába. Pest megyében napi mintegy 5500 járat üzemeltetésével 184 város és község számára biztosítja az utazási kapcsolatot részben a főváros felé, részben a körzetközpontok és egyéb települések között. A közlekedési központok pedig jellemzően 2-3 megyét lefedve, illetve országos járatokat üzemeltetve látják el tevékenységüket. A Volán társaságok összesen 18 ezer főt foglalkoztatnak.

Folyamatosak a fejlesztések

A Volán társaságok összesen 6700 járművel rendelkeznek. A 2018-ban lefolytatott, 17 milliárd forintot meghaladó értékű autóbusz beszerzésnek köszönhetően összesen 201 darab modern, a mai kor elvárásait is kielégítő jármű állt forgalomba 2019. április végéig a VOLÁNBUSZNÁL és a Közlekedési Központoknál. Idén pedig további 68 új autóbusszal bővült a flotta. Ezzel párhuzamosan a járműfenntartó üzemek modernizálása is folyamatos.

A vállalati kultúra kiemelten fontos, hagyományainkat meg kell őrizni, de tudni kell megújulni is

– hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató hozzátéve, hogy az elmúlt évek során a közösségi közlekedés többször átalakult.

Amikor országszerte 24 Volán társaság szolgálta ki az utasokat, majd megtörtént az átszervezés regionális társaságokba, az emberek a hétköznapi nyelvezetben változatlanul minden közlekedési eszközt a Volánbusz megnevezéssel illettek. Fontos, hogy visszatérjünk ezekhez a megnevezésekhez, hiszen ezt szeretik, értékelik az emberek

- emelte ki.

A megújulás…

Mint arra Dávid Ilona kitért, a Volánbusz Zrt. a közelmúltban felkérést kapott annak feltérképezésére, hogy a társaság és a közlekedési központok integrációjával hogyan lehet az autóbuszos közösségi személyszállítást hatékonyabbá és szervezettebbé tenni.

Ezeknek a modellezése zajlik. De bármilyen beolvadási forma jön létre, jogutódlással minden munkavállalóra számítunk! A következő évben megjelenik a liberalizációval kapcsolatos pályázat, 2019-ben lejár a társaság közszolgáltatási szerződése, így arra készülünk, hogy a versenyképességet javítsuk és nyertesei legyünk a pályázatnak.

– hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató.

Mitől lesz egy munkahely ideális és vonzó?

A kiszolgáló funkciók esetében a VOLÁNBUSZ Zrt. is biztosítja munkavállalóinak a home office vagy a részmunkaidős tevékenység lehetőségét, de az olyan főtevékenység, mint a járműkarbantartás és járművezetés nem végezhető el otthonról. Ezekben a pozíciókban kiemelten fontos a megfelelő munkakörülmények biztosítása. Dávid Ilona úgy véli, egy 21. századi munkahelyen a munkavállalónak pontosan meghatározott a felelősségi köre, biztosítottak számára a munkaeszközök, a feladat elvégzését pedig számon is kéri a felettes vezetője.

Mint vállalatot, meg kell tudni mutatni magunkat a munkaerőpiacon. Sokat dolgozunk a Volán társaságok tekintetében a brandépítésen

– mutatott rá az elnök – vezérigazgató.

Az elmúlt években a munkáltatói márkaépítés fontosságát nem csak a multinacionális cégek, de az állami vállalatok is felismerték. A trendek azt mutatják, amennyiben egy vállalat pozitív megítéléssel bír a piacon, úgy egy adott állásra általában kétszer annyian jelentkeznek, mint azoknál a társaságoknál, akik negatív hírnévvel rendelkeznek. Felmérések azt is igazolták, hogy a jó imázzsal rendelkezőknek átlagosan 10%-kal kevesebbet kell költeniük a toborzásra. Dávid Ilona úgy véli, a sikeres munkaerőtoborzás titka 2019-ben, hogy a munkaadó minél több felületen, minél több korosztályt szólítson meg, és ne csak pályakezdők jelentkezését várja, hanem azokét is, akik munkahelyet szeretnének váltani.

Azt tapasztaljuk, hogy a munkavállalóknál 2019-ben az elsődleges motiváció a bér, azonban azt látjuk, hogy azok, akik elhagyták az állami szektort és a versenyszférában vállaltak munkát, azoknak mostohább munkakörülmények között és többet kell dolgozniuk, nem érezhetik magukat olyan biztonságban, mint korábban.

– tette hozzá.

Kiknek a jelentkezését várja a VOLÁNBUSZ Zrt.?

A VOLÁNBUSZ Zrt. alaptevékenysége a menetrend szerinti autóbusz-közlekedési közfeladat ellátása Pest megye és a budapesti agglomeráció területén, valamint távolsági- és nemzetközi járatokon egyaránt. A társaság évente több mint 100 millió utas mindennapos utazási, munkába- és iskolába járási lehetőségét, valamint a létfontosságú intézmények megközelíthetőségét biztosítja, ezért elsősorban autóbusz-vezetőket és járműkarbantartókat keres. Dávid Ilona kiemelte, hogy a VOLÁNBUSZ Zrt. vállal C kategóriáról D kategóriára képzést is, továbbá többek között autófényező, diszpécser, műszaki adminisztrátor, esztergályos, garázs-gépkocsivezető, raktáros és járműklíma-szerelő pozícióba várnak jelentkezőket. Május 15-én 11 és 18 óra között az Állami Vállalatok Állásbörzéjén az érdeklődők megismerhetik a társaság üres pozícióit, a fő feladatait, illetve a jövőbeli terveit is.

Jelentkezés, a rendezvény Facebook eventje: https://www.facebook.com/events/332363844131946/-