Kultúra
Útnak indult Csíksomlyóra a debreceni virágkarnevál kocsija
Főnix Kép: Lang Róbert
2019. május 6.

Varga László, a Kaposvár Római Katolikus Egyházmegye püspöke megáldotta, Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája az Ige szavaival pedig szent zarándokútjára bocsájtotta a Somogyvárról egészen Csíksomlyóig utazó virágkocsit.

A somogyvári Szent László Nemzeti Emlékhelyen május 5-én délután megrendezett ünnepséggel és Látogatóközpontban megtartott misével útjára indult a Szent László lovagkirály zarándokút hírnökeként, a debreceni virágkarnevál kocsija, a Szent László Ereklyéjét kísérő virágkompozíció.

A vallási hagyományok ápolása, a határon átnyúló közösségi összetartozás és a turisztikai kapcsolatok erősítése a küldetése annak a Szent László Ereklyéjét kísérő virágkocsinak, amely Somogyvárról indult el Debrecenbe, majd Nagyvárad érintésével Ferenc pápa látogatásának idején, június 1-jén Csíkszeredára érkezik meg. A virágkompozíciót egészen pünkösdig tekinthetik meg az érdeklődök. A sok százezer virággal díszített Szent László király legendáját bemutató virágkocsi a magyar kormány 1735_2018_ XII.18. számú határozatának szellemében, a Szent László lovagkirály zarándokút hírnökeként mintegy 900 kilométeres utat tesz meg.

Fotó: Lang Róbert

A somogyvári ünnepségen részt vett Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, Varga László, püspök, Kaposvár Római Katolikus Egyházmegye, Móring József, országgyűlési képviselő, a KDNP frakcióvezető-helyettese, Gyurákovics László, Somogyvár község polgármestere, Debrecen város képviseletében Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, a virágkocsit készítő Pikó Sándor, debreceni képzőművész, illetve a Debreceni Egyetem delegációjának vezetője Dénes Zoltán egyetemi tanár, plébános.

Erre az alkalomra Debrecen városa külön zarándokbuszt is indított, amelynek köszönhetően római, görög katolikus és református hívek, illetve a Debreceni Egyetem néprajz szakos hallgatói közösen vehettek részt az eseményen.

Dénes Zoltán címzetes kanonok a mise végén ismertette a Szent László lovagkirály zarándokút állomásait, majd a hívek a Szent László lovagkirály ereklyéje elé járultak.

A zarándokút következő állomása Debrecen lesz, ahol május 11-én, szombaton délelőtt csodálhatják meg az érdeklődők a Szent László Ereklyéjét és a lovagkirály legendáját ábrázoló virágkocsit.

Következő adásunk
Kőbányai Híradó
Ezt követő adásaink