Gazdaság
Szakember: a legális foglakoztatás mára versenyelőny
OPH Kép: OPH
2019. május 8.

A fekete foglalkoztatás egyik legfertőzöttebb területe az építőipar - ismertette a Pénzügyminisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának vezetője. Bakos József az OrientPress Hírügynökség Think tank konferenciáján ismertette az elmúlt év munkaügyi ellenőrzéseinek eredményeit és a 2019. év célokat..

Egy felmérés szerint mára a legális foglakoztatás versenyelőnyt jelent a munkaerőpiacon. A vizsgálat kimutatta, hogy a munkavállalók egyértelműen előnyben részesítik a „tiszta” munkahelyeket, a munkáltató bér- és járulékfizető korrektsége, a kellemes munkakörnyezet is fontos vonzerő lett az alkalmazottak számára - ismertette Bakos József.

2018. február-március-áprilisban a minimálbér betartásának hatósági ellenőrzését hajtották végre, ezzel párhuzamosan a NAV-val közösen tartottak akcióellenőrzést. Ezzel kapcsolatban túl sok visszaélésre nem derült fény, viszont a vizsgálat feltárta a feketén foglalkoztatottak magas arányát – mutatott rá a legsúlyosabb problémára a szakember.

Hagyományosan június-júliusban a munkavállalók jogviszony-rendezettségének vizsgálatát folytatták le. Ez így lesz idén is - tette hozzá. Tavaly ősszel a mezőgazdasági, halászati, erdőgazdálkodási ágazatokban voltak ellenőrzések, ez év őszén pedig a szolgáltatótevékenységeket támogató munkáltatók kerülnek górcső alá. Jelenleg, a tavaszi időszakban zajlik az építőipari ágazat kontrollálása. A nagy kereslet miatt ezen a területen ugrásszerűen megnőtt a kényszervállalkozások száma. A szakember példákkal vázolta fel, hogy

a fekete foglalkoztatás egyik legfertőzöttebb területe az építőipar, de nagy kockázati kategóriának számít a vendéglátó, kereskedelmi, és a vagyonvédelmi szektor is.

Az ellenőrzési irányelveket szintén előző év november 15-ig adja ki a pénzügyminiszter. Ellenőrzési célpontok, foglalkoztatási célkitűzések közé tartozik a 3,6%-os munkanélküliségi rátát 3,0% alá szorítani. Ehhez a munkaügyi hatóság ellenőrzéssel tud hozzájárulni. Nem feltétlenül bírság érdekében történnek a szemlék - mutatott rá a foglalkoztatás-felügyeleti főosztályvezető, viszont négy esetben kötelező bírságot kiszabni. Ilyen

súlyos szabálytalanság a bejelentés nélküli foglalkoztatás, az illegális gyermekmunka, a külföldiek engedély nélküli foglalkoztatása, a munkabér meg nem fizetése.

Az utóbbi esetben a hatóság nem büntet rögtön, vizsgálat előzi meg az okokat. A figyelem felhívását, a prevenciót szolgáló szabályok betartását elsődlegesen fontosnak tartja a hatóság.

A FEIR informatikai rendszer gyűjti, rendszerezi a hiányosságokat, de a felügyelők helyi tapasztalatai a legcélravezetőbbek az ellenőrzésekkor – érzékeltette a szakmai humán erőforrás fontosságát a főosztályvezető. Vizsgálati célpontokat jelölhetnek ki lakossági panaszra is, ez mindenkor mérlegelés kérdése. 2018-ban 72,02%-os volt a szabálytalan munkáltatók országos aránya a vizsgáltak körében.

A munkaügyi ellenőrzéseknek lehetőleg még alaposabbnak kell lennie,

hogy ez a szám kevesebb legyen és ne csak egypontos határozatok szülessenek, hanem az utóellenőrzések is történjenek meg.

Ehhez tájékoztató, felvilágosító, megelőző jellegű intézkedések szükségesek. A jogok ismertetése, megbízható információk adása, konzultációk, nyílt napok tartása a munkáltatóknak, vállalkozóknak szintén kulcsfontosságú – vélte a főosztályvezető. Annál is inkább, mert ez a „hatóság szebbik arca”, az együttműködés a munkaügyi felügyeletek és a munkaadók között elemi érdeke mindenkinek.

Téma: A foglalkoztatás helyzete a 2018. évi munkaügyi ellenőrzések alapján
Előadó: dr. Bakos József főosztályvezető, Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztály, Pénzügyminisztérium
Szerkesztő-riporter: Adorján András
Kapcsolódó cikkek
Információátadás, információcsere és közös gondolkodás – Think tank a foglalkoztatáspolitikáról

A szakmai előadások mellett az együttgondolkodásé volt a főszerep az OPH Csoport második Think tank konferenciáján.

Helyettes államtitkár: a szakképzés átalakítása elengedhetetlen a gazdaság versenyképességéhez

2020 szeptemberében a szakgimnáziumok technikummá, a szakközépiskolák pedig szakképző iskolákká alakulnak.

Következő adásunk
Téma: Szent László Plébánia karbantartása és üzemeltetése; Polgármesteri Hivatal folyamatos felújítási munkái; Közterületek rendezése; Virágosztás – Szász József városüzemeltetés vezető
Ezt követő adásaink