Közigazgatás
Budapest Airport Aréna – befektetés a jövőbe
OPH Kép: BP18
2019. május 9.

Új fázisba érkezett a Budapest Airport Aréna 2,1 milliárdos beruházása: a régi sportcsarnok bontása után most már az építés következik. Ezt szimbolizálta a XVIII. kerületi önkormányzat alapkő-letételi ünnepsége a vasszerkezetig visszabontott hajdani csarnok tövében.

A Budapest Airport Aréna néven újjáépülő pestszentlőrinci sportcentrum akár 1000 látogatót is képes lesz már befogadni, és a fejlesztések révén az is lehetővé válik, hogy az épületben a sporteseményeken kívül minőségi környezetet igénylő egyéb rendezvényeket is megtarthassanak. A bemutatott tervek szerint a jelenlegi 2862 négyzetméteres beépített terület helyén egy kétszintes, összesen 4701 négyzetméter nettó alapterületű, ezerfős lelátóval, közvetítőállásokkal, multifunkcionális edzőteremmel, konferenciateremmel, öltözőkkel, gyúróhelyiséggel, irodákkal, klubszobával, sportszertárakkal, mellékhelyiségekkel és büfével ellátott létesítmény épül. Az akadálymentes aréna gazdaságosan és egyszerűen üzemeltethető, tűzvédelmi szempontból pedig rendkívül biztonságos.

A csarnok környezete is megszépül. Az új autó- és buszparkoló, a korszerű közvilágítás kiépítése mellett a csarnok előtti zöldterületen szabadtéri fitneszpark is létesül. A nagy érdeklődést kiváltó alapkő-letételi ünnepség szónokai Tarlós István főpolgármester, Ughy Attila polgármester és Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója voltak.

Tarlós István: Budapest Airport jelenléte nem csak a zajszennyezésről szól

A főpolgármester köszöntőjében méltatta a régi Lőrinci Sportcsarnoknak helyet adó kerületet, az itt élőket, az elért sporteredményeket, külön kiemelve a PLER-Budapest férfi kézilabda-csapatot, amelynek játékosai és vezetői szintén jelen voltak az eseményen. Ez nem csak egyszerű protokoll volt, hiszen a beruházás megvalósulása nagyban köszönhető annak, hogy a csarnok immár 30 éve ad otthont a kerület kézilabdaéletének, és a PLER-Budapest pályázata révén juthatott a XVIII. kerület olyan támogatáshoz, amelynek segítségével létrejöhetett a fejlesztés.

Mint Tarlós István fogalmazott, a térséget sokan szinte kizárólag a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér környezeteként ismerik, pedig

ebben a népes kerületben mintegy 22 önálló elnevezésű lakónegyedben ma már több mint 100 ezer ember él.

A Lónyay-, a Miklós- és a Bókay-telepek háromszögében elhelyezkedő, 1977-ben épült Lőrinci Sportcsarnok évtizedek óta egyik jelképe és ünnepelt otthona volt a kerületi sportéletnek. Az 1977-ben átadott épület műszaki állapota azonban olyan mértékben leromlott, hogy időszerűvé vált egy komoly felújítás kezdeményezése, ami gyakorlatilag egy új építményt jelent. A kerületi önkormányzat és a helyi kézilabdacsapat vezetése két éve elindította a sportcsarnok fejlesztésének és bővítésének előkészítését, amit a főváros is támogatott, és azóta is támogat.

Örvendetes, hogy a Budapest Airport üzemeltetői azt is fontosnak tartják, hogy jelenlétük a kerületben ne csak a zajszennyezésről szóljon

– tette hozzá. Ők is részt vállalnak a térség közösségi és sportéletének fellendítésében, így a sportaréna megépítésében is. Köszönet jár érte nekik. Ez a társadalmi felelősségvállalás példa lehet arra, hogy a kisebb-nagyobb közösségek, helyi vállalkozások, a budapesti városrészek sokat tehetnek polgáraik egészségéért, ha biztosítják számukra a mozgás, a sportolás, az egészséges életmód lehetőségeit – emelte ki a főpolgármester.

Ughy Attila: évek óta prioritást élvez a sportpályáink korszerűsítése

A polgármester is megemlékezett a régiekről. „A terület, ahol most állunk, nemcsak a jövőnek, hanem a múltnak is az alapja.

Itt állt ugyanis az a téglagyár, amely indikátora volt a városrész urbánus fejlődésének.”

Ez az a terület, amely 1977-ben a helyi sportéletet is életre hívta – tette hozzá. „Ezeket a falakat most elbontottuk, és lassan újraépítjük.”

Beszédében hangsúlyosan szólt arról is, hogy „egy nemzet, egy közösség jövőjét az egészség és az oktatás alapozza meg. Méltatta a kormányzat átfogó sporttámogatási rendszerét, és hozzátette: „önkormányzatunk városfejlesztési politikájában is évek óta prioritást élvez a sportpályáink korszerűsítése és az új létesítmények építése. Megújítottuk a szabadidős parkjaink jelentős részét, a sportpályáinkat, az uszodáinkat, illetve a hozzájuk tartozó infrastruktúrákat. Most pedig a sportcsarnokot sikerül a 21. század követelményeinek megfelelően átépíteni”.

A cél, hogy az új aréna Budapest egyik legnépszerűbb sport- és rendezvénycsarnokaként funkcionáljon, ugyanakkor az élsport és a különböző közösségi események mellett helyszíne legyen az iskolai és az utánpótlás-rendezvényeknek is.

Jost Lammers: nagy nap ez a mai

„Nagy nap ez a Budapest Airport számára, hiszen megkezdődik annak a sportcsarnoknak az építése, amely a repülőtér nevét viseli majd, szimbólumaként a kerület, a főváros és a repülőtér kiváló együttműködésének” – mondta magyarul köszöntőjében a Budapest Airport vezérigazgatója.

A Budapest Airport a kerület legnagyobb adófizetőjeként és legnagyobb munkaadójaként egymilliárd forinttal támogatja a beruházást.

BP18

Az alapkőletétel után Ughy Attila polgármester az OrientPress Hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy gyakorlatilag forgatókönyv-szerűen zajlott a bontás, bár az időjárás miatt egy kicsit lassabban haladtak a munkák. Az építőiparban ma már nem meglepő, hogy időnként van egy kis csúszás - tette hozzá. A városész vezetője ugyanakkor reméli, hogy tartható lesz a 10-12 hónapos építési időszak. Sőt szeretnénk a záró határidőnél sokkal hamarabb átadni.

Tulajdonképpen a hajdani szerkezetet kivéve teljesen megújul az épület, ez már egy 21. századi igényeket kielégítő csarnok lesz. A réginek már csak a lelke volt korszerű és friss - fogalmazott Ughy.

Ha egy sportinfrastruktúrát high-tech módon megépítünk, mindig szem előtt tartjuk, hogy amikor a gyermekek jövőjéről van szó, egy komoly ellenséggel kell megküzdenünk. Ez pedig a virtuális világ.

megállapította: ezzel szemben kell minőségi alternatívát nyújtani! Azért kell befektetni a jövőbe, hogy valóban mozogjanak, sportoljanak a fiatalok, ne egy karosszékben ülve, VR kamerával a fejükön éljék át azt az élményt, ami egyébként sokkal izgalmasabb a való világban.

A polgármester elmondta továbbá, hogy kerület területén helyezkedik el a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér jelentős része, üzemeltetője pedig a Budapest Airport. A kerület és a légi közlekedés, a légi ipar, a repülés ezer szállal kötődik egymáshoz. A Budapest Airport rengeteg támogatást és társaságiadó-hozzájárulást adott az aréna megújítására, ezért is lettek ők a névadói. "De egyébként is természetesen adódna, ha a szomszédságunkban van a repülőtér, akkor róluk nevezzünk el egy sportcentrumot" - fűzte hozzá..

Ughy Attila elmondta, hogy az időkapszulában a sportcsarnok digitális terveit, a kerületi zászlót és a kerületi újság, a Városkép aktuális számát helyezték el. Lévai István Zoltán alpolgármester pedig a PLER társadalmi elnökeként a kézilabdacsapat külön ez alkalomra készült mezét csatolta.

Most adásban
Téma: A kormány rövid és hosszú távú intézkedései az erdőgazdálkodásban - szakmai szimpózium – Dr. Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium; Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium; Lomniczi Gergely főtanácsadó, Agrárminisztérium
Ezt követő adásaink