Gazdaság
Marjay Gyula: égető probléma a munkaerőhiány
OPH Kép: OPH
2019. május 9.

Friss felmérések szerint 200-250 ezer munkavállaló hiányzik a piacról és ez a sikeres vállalkozást akadályozó tényezők egyike - fogalmazott Marjay Gyula. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, Budapesti és Pest Megyei Regionális Szervezetének elnöke, a vállalkozások szemszögéből adott helyzetjelentést a jelenlegi foglalkoztatási viszonyokról az OrientPress Hírügynökség második Think tank konferenciáján.

A kis- és középvállalkozások nagyjából 1-2 évre tudják terveiket vázolni, nem tudnak munkaerő átalakítással foglalkozni, mert jelenleg nincs meg hozzá éppen a kellő számú munkaerő - állapította meg Marjay Gyula, aki hozzátette: a vállalkozók üdvözlik a szakképzési rendszer átalakítására tett erőfeszítéseket, de még nem érzik ennek hatását.

Mint rámutatott: a vállalkozások nehézségei között a legégetőbb problémák egyike a munkaerőhiány. Friss felmérések szerint 200-250 ezer munkavállaló hiányzik a piacról. A KAVOSZ Zrt. 3400 kis- és középvállalkozást kérdezett meg és a felmérésből kiderült, hogy a fizetőképes kereslet és a piaci helyzet problémái után harmadik helyen a munkaerőhiány áll, mint a sikeres vállalkozást akadályozó tényező. Legnehezebb helyzetben az építőipar, a szálloda- és vendéglátóipar, a kereskedelem, a gépipar, az egészségügy és egyéb szolgáltatóipar van – foglalta össze a gondokat a VOSZ-elnök.

Eltérő adatok láttak napvilágot, de

körülbelül 350-400 ezer munkavállaló kivándorolt, illetve naponta ingázik külföldi munkahelyére.

A cégek nem tudnak elég bért fizetni, ezért itthon hiányzik a szakképzett munkaerő. A kőműves, burkoló, tetőfedő, vasbetonszerelő szakma képviselői szinte már „láthatatlanok”. A szakács, pincér, eladó szakma képviselői azonnal el tudnak helyezkedni, akkora az igény az ilyen típusú munkavállalókra. Szintén probléma, hogy az Önkormányzatok visszatartják a közmunkásokat, ami egyfelől érthető, másfelől nem. A közmunkában foglalkoztatottak egy része hasznosabb, „értékesebb” munkát is el tudna végezni – mutatott rá Marjay Gyula a tendenciákra.

Látható, érzékelhető gazdasági növekedés van, ezzel együtt a munkaerőigény megnőtt. A Vállalkozók Országos Szövetsége a tisztességes, szabályokat betartó vállalkozók mellett teszi le a voksot, egyúttal kiáll amellett is, hogy ezek a vállalkozók támogatást igényelnek:

a szakképzés rendbetételét, a felnőttképzés, átképzés további támogatását, alacsonyabb járulék terheket, a piaci körülményekhez alakított bérek lehetőségét

– ismertette a VOSZ álláspontját Marjay Gyula.

A 330 ezer forintos bruttó átlagkereset sajnálatos módon trükközésre kényszeríti a vállalkozókat, a bérversenyt nem bírják a végtelenségig. A multinacionális cégek sem fogják sokáig állni a bérnövekedést, ezért mihamarabb egészséges egyensúlyt kell teremteni – véli az elnök.

A különböző intézkedéseken, ötleteken, minthogy a közszférából át lehet lépni a vállalkozói szférába, vagy a munkaerő hazacsábításán kívül vannak még tartalékok. A diák és nyugdíjas munka, a munkaerő kölcsönzés is lehet egyfajta megoldás, de fontos hozzá a világos szabályozók megléte. A csábítás módjai lehetnek még a korosztályfüggő eszközrendszerek.

A fiatalabb munkavállalók jellemző igényei, mint a rugalmas munkaidő, a szabadságok ütemezhetősége, a dolgozóbarát környezet, csapatépítő tréningek, esetleg a lakás, lakhatás biztosítása is vonzó lehet.

Az idősebb munkavállalók igényei, a cafetéria elemek biztosítása, céges vacsora, fix munkaidő, a túlóra evidens díjazása, mind-mind a munkavállaló megtartását, megszerzését segítheti elő. A vállalkozásokban felkészült vezetők kellenek, a pontos munkakiadás és a dolgozók értékelése mára elengedhetetlenül fontossá vált- összegzett a VOSZ Budapesti és Regionális elnöke.

Téma: A foglalkoztatáspolitika aktuális kérdései a vállalkozások szemszögéből. Meddig emelhetők a bérek? Csak a magas bérek vonzók egy állás betöltésénél?
Előadó: Marjay Gyula elnök, Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, Budapesti és Pest Megyei Regionális Szervezet
Szerkesztő-riporter: Adorján András
Kapcsolódó cikkek
Szakember: a legális foglakoztatás mára versenyelőny

A fekete foglalkoztatás egyik legfertőzöttebb területe az építőipar - ismertette a foglalkoztatás-felügyeleti főosztályvezető.

Kísérleti program 77 ezer ember munkába állítására a keleti országrészben

A hazai munkanélküliség 3 százalék alá csökkenthető még ebben az esztendőben – jelentette ki a helyettes államtitkár.

Információátadás, információcsere és közös gondolkodás – Think tank a foglalkoztatáspolitikáról

A szakmai előadások mellett az együttgondolkodásé volt a főszerep az OPH Csoport második Think tank konferenciáján.

Helyettes államtitkár: a szakképzés átalakítása elengedhetetlen a gazdaság versenyképességéhez

2020 szeptemberében a szakgimnáziumok technikummá, a szakközépiskolák pedig szakképző iskolákká alakulnak.

Következő adásunk
Téma: Az elégtelen csapadékmennyiség kihívásaihoz alkalmazkodva , a mezőgazdasági termelés hatékonyabbá tételéért az agrárpolitika kiemelt célja az öntözéses gazdálkodás minél szélesebb körű elterjesztése - szakmai szimpózium – Dr. Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium; Gyüre Anita osztályvezető, Mezőgazdasági Vízgazdálkodási Osztály, Agrárminisztérium
Ezt követő adásaink