Gazdaság
Marjay Gyula: égető probléma a munkaerőhiány
OPH Kép: OPH
2019. május 9.

Friss felmérések szerint 200-250 ezer munkavállaló hiányzik a piacról és ez a sikeres vállalkozást akadályozó tényezők egyike - fogalmazott Marjay Gyula. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, Budapesti és Pest Megyei Regionális Szervezetének elnöke, a vállalkozások szemszögéből adott helyzetjelentést a jelenlegi foglalkoztatási viszonyokról az OrientPress Hírügynökség második Think tank konferenciáján.

A kis- és középvállalkozások nagyjából 1-2 évre tudják terveiket vázolni, nem tudnak munkaerő átalakítással foglalkozni, mert jelenleg nincs meg hozzá éppen a kellő számú munkaerő - állapította meg Marjay Gyula, aki hozzátette: a vállalkozók üdvözlik a szakképzési rendszer átalakítására tett erőfeszítéseket, de még nem érzik ennek hatását.

Mint rámutatott: a vállalkozások nehézségei között a legégetőbb problémák egyike a munkaerőhiány. Friss felmérések szerint 200-250 ezer munkavállaló hiányzik a piacról. A KAVOSZ Zrt. 3400 kis- és középvállalkozást kérdezett meg és a felmérésből kiderült, hogy a fizetőképes kereslet és a piaci helyzet problémái után harmadik helyen a munkaerőhiány áll, mint a sikeres vállalkozást akadályozó tényező. Legnehezebb helyzetben az építőipar, a szálloda- és vendéglátóipar, a kereskedelem, a gépipar, az egészségügy és egyéb szolgáltatóipar van – foglalta össze a gondokat a VOSZ-elnök.

Eltérő adatok láttak napvilágot, de

körülbelül 350-400 ezer munkavállaló kivándorolt, illetve naponta ingázik külföldi munkahelyére.

A cégek nem tudnak elég bért fizetni, ezért itthon hiányzik a szakképzett munkaerő. A kőműves, burkoló, tetőfedő, vasbetonszerelő szakma képviselői szinte már „láthatatlanok”. A szakács, pincér, eladó szakma képviselői azonnal el tudnak helyezkedni, akkora az igény az ilyen típusú munkavállalókra. Szintén probléma, hogy az Önkormányzatok visszatartják a közmunkásokat, ami egyfelől érthető, másfelől nem. A közmunkában foglalkoztatottak egy része hasznosabb, „értékesebb” munkát is el tudna végezni – mutatott rá Marjay Gyula a tendenciákra.

Látható, érzékelhető gazdasági növekedés van, ezzel együtt a munkaerőigény megnőtt. A Vállalkozók Országos Szövetsége a tisztességes, szabályokat betartó vállalkozók mellett teszi le a voksot, egyúttal kiáll amellett is, hogy ezek a vállalkozók támogatást igényelnek:

a szakképzés rendbetételét, a felnőttképzés, átképzés további támogatását, alacsonyabb járulék terheket, a piaci körülményekhez alakított bérek lehetőségét

– ismertette a VOSZ álláspontját Marjay Gyula.

A 330 ezer forintos bruttó átlagkereset sajnálatos módon trükközésre kényszeríti a vállalkozókat, a bérversenyt nem bírják a végtelenségig. A multinacionális cégek sem fogják sokáig állni a bérnövekedést, ezért mihamarabb egészséges egyensúlyt kell teremteni – véli az elnök.

A különböző intézkedéseken, ötleteken, minthogy a közszférából át lehet lépni a vállalkozói szférába, vagy a munkaerő hazacsábításán kívül vannak még tartalékok. A diák és nyugdíjas munka, a munkaerő kölcsönzés is lehet egyfajta megoldás, de fontos hozzá a világos szabályozók megléte. A csábítás módjai lehetnek még a korosztályfüggő eszközrendszerek.

A fiatalabb munkavállalók jellemző igényei, mint a rugalmas munkaidő, a szabadságok ütemezhetősége, a dolgozóbarát környezet, csapatépítő tréningek, esetleg a lakás, lakhatás biztosítása is vonzó lehet.

Az idősebb munkavállalók igényei, a cafetéria elemek biztosítása, céges vacsora, fix munkaidő, a túlóra evidens díjazása, mind-mind a munkavállaló megtartását, megszerzését segítheti elő. A vállalkozásokban felkészült vezetők kellenek, a pontos munkakiadás és a dolgozók értékelése mára elengedhetetlenül fontossá vált- összegzett a VOSZ Budapesti és Regionális elnöke.

Téma: A foglalkoztatáspolitika aktuális kérdései a vállalkozások szemszögéből. Meddig emelhetők a bérek? Csak a magas bérek vonzók egy állás betöltésénél?
Előadó: Marjay Gyula elnök, Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, Budapesti és Pest Megyei Regionális Szervezet
Szerkesztő-riporter: Adorján András
Kapcsolódó cikkek
Szakember: a legális foglakoztatás mára versenyelőny

A fekete foglalkoztatás egyik legfertőzöttebb területe az építőipar - ismertette a foglalkoztatás-felügyeleti főosztályvezető.

Kísérleti program 77 ezer ember munkába állítására a keleti országrészben

A hazai munkanélküliség 3 százalék alá csökkenthető még ebben az esztendőben – jelentette ki a helyettes államtitkár.

Információátadás, információcsere és közös gondolkodás – Think tank a foglalkoztatáspolitikáról

A szakmai előadások mellett az együttgondolkodásé volt a főszerep az OPH Csoport második Think tank konferenciáján.

Helyettes államtitkár: a szakképzés átalakítása elengedhetetlen a gazdaság versenyképességéhez

2020 szeptemberében a szakgimnáziumok technikummá, a szakközépiskolák pedig szakképző iskolákká alakulnak.

Most adásban
Téma: Jó ötletekhez mindig van forrás - kerekasztalbeszélgetés az önkormányzatok lehetőségeiről – Tóth János elnök, Jegyzők Országos Szövetsége, Gyergyák Ferenc főtitkár, Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, Fekete Katalin kutató, Aladics Sándor ügyvezető igazgatóhelyettes, OTP Bank Nyrt., Vargáné Kaiser Katalin polgármester, Nagyvenyim
Ezt követő adásaink