Közigazgatás
EP-választás: péntek 16 óráig kérhetik névjegyzékbe vételüket az uniós polgárok
MTI Kép: Reuters/Vincent Kessler
2019. május 10.

Pénteken 16 óráig kérhetik a Magyarországon lakóhellyel rendelkező, nem magyar állampolgárságú európai uniós polgárok, hogy vegyék fel őket a május 26-i európai parlamenti (EP-) választás névjegyzékébe.

A május 26-i EP-választáson a magyar állampolgárok mellett a Magyarországon lakóhelyet létesítő uniós polgárok is szavazhatnak, ha kérik.

A Magyarországon lakóhellyel rendelkező csaknem 113 ezer európai uniós állampolgár választójogát hazája helyett Magyarországon is gyakorolhatja az EP-választáson.

Ehhez az szükséges, hogy a lakcímük szerinti polgármesteri hivatalban működő helyi választási irodától kérjék névjegyzékbe vételüket személyesen vagy levélben. A kérelmet online is be lehet nyújtani ezen az oldalon ma 16 óráig.

Az NVI nyilvántartása szerint eddig 3 318 uniós polgárt vettek fel a névjegyzékbe. A legutóbbi, 2014. évi EP-választás előtt ugyancsak több mint százezer felhívást küldött ki az NVI a Magyarországon lakóhellyel rendelkező, nem magyar állampolgárságú európai uniós polgároknak, akkor 718-an vetették fel magukat a névjegyzékbe.

A névjegyzékbe vétel után az európai uniós országok választási szervei tájékoztatják egymást arról, hogy állampolgáraik melyik országban kérték névjegyzékbe vételüket. Ilyenkor anyaországában törlik a választót a névjegyzékből, hogy megakadályozzák többszöri szavazást. Akit felvettek a magyarországi névjegyzékbe, még május 16-ig kérheti törlését, ebben az esetben hazája EP-listáira szavazhat.

Most adásban
Téma: A kormány rövid és hosszú távú intézkedései az erdőgazdálkodásban - szakmai szimpózium – Dr. Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium; Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium; Lomniczi Gergely főtanácsadó, Agrárminisztérium
Ezt követő adásaink