Gazdaság
Két új munkásszállót adtak át
Pénzügyminisztérium Kép: Pixabay
2019. május 13.

A kormány célja, hogy az alacsony 3 százalék körüli munkanélküliségi ráta megtartása mellett segítse a vállalakozásokat a megfelelő munkaerő megtalálásában – jelentette ki Varga Mihály az új zalaegerszegi munkásszálló átadó ünnepségén.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: Magyarország számottevő munkaerő-tartalékkal rendelkezik, ezért a szakképzés fejlesztése, a bérek folyamatos emelése és a mobilitást elősegítő kormányzati intézkedések révén támogatni kell a munkavállalók hatékony elhelyezkedését.

A tárcavezető kifejtette: a magyar gazdaság a foglalkoztatás területén is egyre jobban teljesít, ezt mutatja az is, hogy a rendszerváltás óta nem dolgoztak olyan sokan Magyarországon az év ezen időszakában, mint most. 2010 óta 820 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, ebből közel 700 ezren a versenyszférában helyezkedtek el. Emellett több mint hat éve töretlen a reálkeresetek emelkedése, 2018-ban 8,3 százalékkal voltak magasabbak a bérek az egy évvel korábbinál – ismertette a miniszter.

Varga Mihály felhívta a figyelmet arra, hogy az erősödő munkaerő-kereslet miatt az elkövetkezendő időszak kiemelt feladata a munkaerő-tartalék aktivizálása, a közfoglalkoztatottak és munkanélküliek képzése, a kisgyerekes nők, illetve a nyugdíjasok munkába állásának könnyítése lesz. A miniszter kiemelte: a foglalkoztatás erősítését támogató intézkedések keretében a kormány támogatni kívánja a regionális különbségek csökkentését a munkaerő-mobilitás növelése érdekében. Ennek része a munkásszállások építését támogató program, amelynek 2017-es meghirdetése óta eddig 13 önkormányzat 1600 férőhely kialakításához összesen közel 3,5 milliárd forint támogatásban részesült.

A miniszter elmondta, hogy a most átadott összesen 600 millió forint összértékű zalaegerszegi beruházást 360 millió forinttal támogatta a kormány hozzátéve, hogy a mai nap folyamán egy szentgotthárdi munkásszállás átadására is sor kerül, amely több mint 200 fő befogadására lesz alkalmas.

Most adásban
Téma: A kormány rövid és hosszú távú intézkedései az erdőgazdálkodásban - szakmai szimpózium – Dr. Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium; Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium; Lomniczi Gergely főtanácsadó, Agrárminisztérium
Ezt követő adásaink