Belföld
Megnyílt a NATO 20 vándorkiállítás Szolnokon
honvedelem.hu Kép: Dévényi Veronika
2019. május 13.

Az ország és a Magyar Honvédség a NATO megbecsült tagja – mondta Szabó István honvédelmi államtitkár május 13-án, hétfőn a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrumban, a Magyarország 20 éves NATO-tagságát bemutató vándorkiállítás megnyitóján.

Az államtitkár megnyitó beszédében elmondta: az észak-atlanti szövetség 70 éve alakult, Magyarország pedig 1999 márciusában – Lengyelországgal és Csehországgal együtt – csatlakozott a szervezethez. A most megnyílt kiállítás – az államtitkár szavai szerint – hűen mutatja be a csatlakozási folyamatot, amely 1994-ben kezdődött: nagyon sokan és nagyon sokat tettek azért, hogy a Magyar Honvédség és az ország fel tudjon készülni a NATO-tagságra, s hazánk sikeres tagja legyen a szövetségnek. „E siker letéteményesei azok a katonák voltak, akik ebben a húsz évben felkészülten, elkötelezetten hajtották végre feladataikat, úgy itthon, mint a NATO-missziókban egyaránt” – hangsúlyozta.

Fotó: Dévényi Veronika

Szabó István kiemelte: már folyik a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program, amely végén a térség egyik legerősebb, legfelkészültebb hadereje jöhet létre. A honvédségnek meg kell felelnie a hon védelme kapcsán támasztott feltételeknek, s azoknak a kihívásoknak is, amelyek a NATO-tagságból következnek. Magyarország jelentős mértékben kiveszi részét ezekből a missziókból: jelenleg is mintegy ezer katona szolgál különböző külföldi műveletekben. Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy a missziókban való részvételt növeljék, hiszen így a katonák tapasztalatait, jártasságát is bővíthetik.

Fotó: Dévényi Veronika

Ugyanakkor a fiatalok megszólítása, s a honvédelem ügyének népszerűsítése is kiemelt feladat – mondta Szabó István. Hozzátette: a szolnoki szakképzési centrumban emiatt a kiállítás mellett toborzónapot is szerveztek. A katonai bemutatók és kiállított haditechnikai eszközök megtekintése mellett az érdeklődők vetélkedőkön és lézerlövészeten is részt vehettek.

Fotó: Dévényi Veronika

A megnyitón felszólalt még Hicsó György, a szakképzési centrum kancellárja, aki arról tájékoztatott, hogy már évek óta zajlik náluk a kadétképzés, nemrégiben pedig megkezdődött a repülőgép-szerelők oktatása is. Szent-Iványi István, a Magyar Atlanti Tanács alelnöke röviden bemutatta a NATO történetét, és felhívta a figyelmet arra, hogy az alapító szerződés 5. cikkelye a mai napig a kollektív védelmet biztosítja. A NATO értelme, hogy megvédje a tagállamai függetlenségét, szabadságát – tette hozzá.

Következő adásunk
Téma: A koronavírus járvány második szakaszának aktualitásai a szociális intézményrendszerekben - az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért Felelős Államtitkárság szakmai szimpóziuma – Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár
Ezt követő adásaink