Életmód
Mexikó „szúrós csodái” az ELTE Füvészkertben
Országos Kaktuszkiállítás és Vásár Kép: Országos Kaktuszkiállítás és Vásár
2019. május 15.

Tavaszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásár helyszínéül szolgál május 24-26-ig az intézmény.

Közép-Amerika keleti oldalát átszelő hegylánc a Sierrre Madre Oriental nyugati oldalán a Sierra Madre Occidental 3000-4000m magas hegycsúcsokkal, felföldekkel és a hegység lábánál trópusi esőerdőkkel, a piramisok, az orchideák, broméliák, kaktuszok otthona. A hegység Észak- Mexikótól Dél-Mexikóig terjed, a felföldek és magas hegyek völgyei adnak otthont az egzotikus külsejű oszlop kaktuszok, arany gömbkaktuszok és a kövek közt rejtőzködő papsapka kaktuszok világának, melyek a bennszülötteknek élelmet, vizet és építőanyagot is adnak, de itt élnek a kaktusz-világ ékszerei, a fehér vagy lila virágban pompázó Turbinicarpusok, és az igen különleges Ariocarpus nemzetség sokasága is.

Forrás: Országos Kaktuszkiállítás és Vásár

Az oszlop kaktuszok egy faja fehér hajas „ruhát” hord, ez védi a növényt a károsító magashegyi napfénytől és az éjszaka zord hidegeitől, ezeket a kaktuszokat népiesen Őszapó kaktuszoknak is hívják.

A kiállításon a közönség elé kerül az Mexikó völgyeit és felföldjeit benépesítő ritkán látható oszlop és gömbkaktuszok sok faja, köztük az „Őszapók” is, de megcsodálhatják Mexikó gömbkaktuszainak változatosságát, az Astrophytumokat, Ariocarpusokat, Echinocactusokat, Turbinicarpusokat, az epifiton, azaz fán lakó növényeket pedig a levélkaktuszok és a bromélia -félék képviselik.

Mindezek mellett természetesen helyet kapnak a hazai kaktuszgyűjtők feltett kincsei, több száz kaktusz és pozsgás ritkaság Amerika és Afrika egzotikus tájairól.

Forrás: Országos Kaktuszkiállítás és Vásár

Aki kedvet kap a növények tartásához, a kiállítás alatt beszerezheti első vagy többszázadik kaktuszát, az egyesület tagjai pedig tartási tanácsokkal is ellátják az érdeklődőket.

A kisgyermekes családokat kézműves programokkal várják szombaton és vasárnap.

Nyitva tartás: május 24–26. között, naponta 9-17 óráig.

Bővebb információ itt található.

Ezt követő adásaink