Életmód
Rekordot futottak a szervátültetettek az Ultrabalatonon
Magyar Szervátültetettek Szövetsége Kép: Magyar Szervátültetettek Szövetsége
2019. május 17.

A világon egyedülálló módon, a 39 szervátültetett és két dializált futóból álló FMC Hősök csapata 24 óra, 15 perc, 14 másodperc alatt váltóban teljesítette az Ultrabalaton futás 220.1 km-es távját.

A szervátültetettek „hosszabb életéért futottak”, hogy bebizonyítsák: új szervvel is lehet teljes életet élni, és hogy felhívják a figyelmet a Szövetség új életre felkészítő programjára, amely 5 év után támogatás hiányában sajnos leállt.

„Vágyaink vannak, szeretünk élni, és nem falt fel minket a betegség” – mondta egy 9 hónapja tüdőátültetésen átesett futó.

Volt közöttük szívátültetett, tüdőátültetett, vese- és májátültetett, csontvelő átültetett és művesekezelt futó is, valamint kombinált szervátültetettek. Közöttük is igazi csoda az a tüdő és májátültetett fiú, aki 21.5 km-t futott. A legfiatalabb futó 14, a legidősebb 65 éves volt.

Az ötlet adója és támogatója a Fresenius Medical Care magyarországi cégcsoportja volt, amelynek felkérésére azonnal igent mondott a Magyar Szervátültetettek Szövetsége, aki a csapathoz megszervezte a 40 szervátültetett részvételét.

Fotó: Magyar Szervátültetettek Szövetsége

Új élethez új életforma

„Próbált Ön már új életet kezdeni? És szó szerint értve? Amikor már nincs alternatíva, mert elfogy a levegő, vagy nem ver a szív? A szervátültetés életet ment, de az új élethez új életforma szükséges, és ezt meg kell tanulni.” Erre készít fel a Képzett Beteg Program, amelyet a Magyar Szervátültetettek Szövetség adományokból és támogatásokból ingyenesen tart. Célja, hogy információ hiánya vagy téves információ miatt ne vesszen el szerv és ne haljon meg beteg. Márpedig a szervkilökődés kezelése vagy az ismételt átültetés évente százmilliókban mérhető plusz költséget jelent és nem minden beteg éli ezt már meg.

Minden ember életében kiemelt jelentősége kellene, hogy legyen a rendszeres sportolásnak és egészséges táplálkozásnak, a szervátültetetteknek vagy művese kezelteknek mindez létkérdés is.

Fotó: Magyar Szervátültetettek Szövetsége


„Orvosi kutatások, vizsgálatok szerint harminc százalékkal is meg lehet növelni a beültetett szerv élettartamát a rendszeres sportolással – hívta fel a figyelmet Berente Judit, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke. – „Azoknak a gyógyszereknek, amit élethosszig szedni kell annak érdekében, hogy a beültetett szerv ne lökődjön ki, számtalan mellékhatása van. Ezeket a mellékhatásokat pedig leghatékonyabban a rendszeres mozgással lehet csak csökkenteni, és ahogy szokták mondani, „a láb mindig kéznél van”.

Világversenyeken is az első ötben végeznek

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége sportolási lehetőségeket, edzőket is igyekszik térítésmentesen biztosítani a rászorulóknak, hogy minél többen mozogjanak rendszeresen.
A szervátültetettek nemcsak szabadidős sportokban mérettethetik meg magukat, kétévente Világjátékokat, a köztes években pedig Európa Bajnokságokat is rendeznek számukra. Idén Newcastle ad otthont a XXII. Szervátültetettek Világjátékának, a magyar sportolók tizenegy sportágban állnak rajthoz, úgymint röplabda, asztalitenisz, tenisz, tollaslabda, úszás, atlétika, bowling, kerékpár, triatlon, darts és petanque. „Reményeink szerint, ahogy eddig is, az országok rangsorában a dicsőséges első ötben fognak végezni a világversenyen.” – bizakodik a csapat.


Most adásban
Téma: Kőbánya tűzoltója – Marksteinné Molnár Julianna kuratóriumi elnök, Kőbánya Tűzvédelméért Közalapítvány
Ezt követő adásaink