Közigazgatás
Grezsa: kulturális expanziót indítunk Kárpátalján
OPH Kép: OPH
2019. május 29.

Kultúrházak felújítását és magas szintű, magyar kulturális programokat támogat a magyar kormány által indított kárpátaljai fejlesztési program, melyet kulturális expanziónak nevezett budapesti sajtótájékoztatóján Grezsa István miniszteri biztos.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos emlékeztetett, hogy egy, a magyar kormány által korábban elfogadott kulturális előterjesztésnek megfelelően kívánják kulturális szinten is támogatni a kárpátaljai magyarságot, illetve Kárpátalja valamennyi nemzetiségét. Ennek alapján

„igyekszünk nagyszínpados produkciók számára alkalmassá tenni a részben elhanyagolt, részben kevéssé használt gigantikus méretű kultúrházakat, melyekbe a legmagasabb színvonalú, magyar nemzeti kultúrát szeretnénk eljuttatni.”

A program előzményének nevezte Grezsa István a magyar forrásból beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház felújítását, mely az ősz folyamán elkészülő Fedák Sári színművészről elnevezett kultúrközponttal válik teljessé. „A beregszászi teátrum színpada, méreteinél fogva inkább csak stúdiószínházi előadásokra alkalmas”, de a kulturális támogatást kiterjesztik egész Kárpátaljára.

Grezsa István köszönetet mondott az öt nagy nemzeti kulturális intézmény vezetőjének, hogy együttműködésükről biztosították törekvésüket, és a Kárpátalja Magyar Kulturális Szövetségnek, akik részt vettek a potenciális helyszínek felmérésében.

A programot kulturális expanziónak nevezte a biztos,

melyben szervezetten jelenik meg a magas minőségi magyar kultúra. Így a Kárpátalján élő valamennyi nemzetnek megmutathatja a magyarság, hogy kulturális milyen erős. Hozzátette:

amennyiben ez a modell beválik, úgy kiterjesztik más külhoni magyar közösségek számára is.

Elmondta, hogy a program forrásigénye 2,5 milliárd forint. Ebből befejezik a salánki és tiszapéterfalvi kultúrház felújításokat, és néhány produkcióval már idén meg szeretnének jeleni Kárpátalján, de döntően jövőre, a 2020/21-es évadban fog beindulni a program.

A kárpátaljai származású Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója elmondta, hogy intézménye szeretne vezető szerepet játszani a kezdeményezésben. A Nemzeti Színház az elmúlt években már több alkalommal is szerepelt Kárpátalján, mostantól mindez rendszerszerűbben folytatódhat.

Pál István „Szalonna”, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője fontosnak nevezte, hogy a budapesti kulturális intézmények előadásait Kárpátalján is élvezni lehessen. Ezt tapasztalataik szerint nemcsak a helyi magyarok, hanem valamennyi nemzetiség is örömmel fogadja.

Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója elmondta, hogy az operett műfaja nemcsak Budapesthez, hanem az egész Kárpát-medencéhez tartozik, és hidat képezhet a szomszéd népek kultúrája felé is.

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország Nkft. ügyvezetője kiemelte, hogy kiemelt céljuk a fiatalok megszólítása, és ezt szeretnék követni Kárpátalján is, így ifjúsági koncertekkel vesznek részt a programban.

Következő adásunk
Téma: A koronavírus járvány második szakaszának aktualitásai a szociális intézményrendszerekben - az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért Felelős Államtitkárság szakmai szimpóziuma – Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár
Ezt követő adásaink