Kultúra
Fognak még olvasni a digitális bennszülöttek?
OPH Kép: Pixabay
2019. június 1.

Bár sokan kritizálják a Z és az Alfa generációt, akiket a kütyük világán kívül semmi nem érdekel, szülőként sokat tehetünk azért, hogy emberré neveljük őket – hívta fel a figyelmet Béres Judit irodalomterapeuta a Rádió Orienten.

Az olvasásnak olyan mentálhigiéniás aspektusa van, amely segít elhelyezni magunkat a világban, ezáltal kialakítja önképünket – véli a szakértő. Éppen ezért nagyon fontos, hogy már egészen kisgyermekkorban olvassanak, meséljenek a szülők gyerekeiknek.

A digitális bennszülöttek – a Z és az alfa generáció - azonban a digitális bevándorlók gyerekei, akik mint szülők sokat tehetnek azért, hogy embert neveljenek gyerekeikből – hívta fel a figyelmet Béres Judit. Mindezt személyre szóló figyelemmel, minőségi együtt töltött idővel, közös olvasással, majd azt követően a történet átbeszélésével, a tanulságok levonásával lehet elérni.

Sajnos ma nagyon sok szülő „passzolja” le a gyerekét a digitális babyszittereknek:

a Tv-nek, a tabletnek, a facebooknak. Változik a világ, természetes, hogy vele együtt a technológia is fejlődik, de nem szabad megfeledkezni az olyan alapvető értéket adó dolgokról, mint amilyen az olvasás is.

De mivel, milyen témákkal lehet megnyerni a mai fiatal generációt? Az irodalomterapeuta szerint ehhez nagyon jó eszköz a kortárs gyerek- és ifjúsági irodalom, amely olyan témákkal foglalkozik, amelyek őket foglalkoztatják, az ő problémáikra próbálnak megoldást találni.

Az olvasás gyógyító erővel is bír,

ezért népszerűek az irodalomterápiás csoportok, amelyek olyan speciális témákkal is foglalkoznak, mint a börtönviseltek, a szenvedélybetegek, a párkapcsolati problémák – zárta szavait Béres Judit.-