Külföld
Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt
MTI Kép: Reuters/Andreas Solaro
2019. június 3.

Bocsánatot kért egyháza nevében Ferenc pápa amiatt a hátrányos megkülönböztetés miatt, amely a történelem során a roma közösségeket érte, és amely a katolikus egyháztól sem volt idegen. A katolikus egyház feje vasárnap egy görögkatolikus roma közösségbe is ellátogatott az erdélyi Balázsfalván.

„Az egyház nevében bocsánatot kérek az Úrtól és tőletek azokért a pillanatokért, amikor a történelem során hátrányosan megkülönböztettünk, bántalmaztunk, vagy elhibázott módon, Káin, és nem Ábel tekintetével tekintettünk rátok, és nem tudtunk elismerni, nem tudtunk értékelni benneteket a sajátosságaitokban” – mondta a pápa, akinek szavait a Mediafax hírügynökség idézte.

A pápa kijelentette: a közönnyel is előítéleteket táplálhatunk, és gyűlöletet kelthetünk.

„Hányszor ítélkezünk meggondolatlanul, sebző szavakat használva, olyan gesztusokkal, amelyek gyűlöletet keltenek, és eltávolítanak egymástól. (.) Nem vagyunk igazi keresztények, de még emberségesek sem, ha nem látjuk meg az embert a tettei előtt, az ítéleteink és előítéleteink előtt” – jelentette ki Ferenc pápa.

Az egyházfő háromnapos romániai látogatása következtetéseit is összefoglalta. Kijelentette: zarándokként és testvérként érkezett a szép és befogadó országba, hogy találkozásokat élhessen meg. Most pedig gazdagabban tér vissza, helyek és pillanatok, de elsősorban arcok emlékét viszi magával.

„Az arcaitok színt adnak majd az emlékeimnek és jelen lesznek az imáimban” – jelentette ki a pápa, aki áldás előtt arra kérte híveit, hogy imádkozzanak érte.

A délutáni órákban Ferenc pápa Nagyszebenből repülővel utazott vissza Rómába.

Kapcsolódó cikkek
Ferenc pápa: a csíksomlyói hagyomány az egység és a testvériség jele

Több mint százezer hívő előtt mutatott be szentmisét Ferenc pápa szombaton Csíksomlyón.

Szakadó esőben érkezik Ferenc pápa Csíksomlyóra

A szentatya helyi idő szerint 10 óra 30 perckor tart misét a legjelentősebb magyar zarándokhelyen.

Óriás székely kapun át érkezik Csíksomlyóra Ferenc pápa 

A szűzanya iránti tisztelet kifejezéséül arany rózsát hoz a csíksomlyói kegyhelynek – közölték a szervezők. 

Következő adásunk
Kőbányai Híradó
Ezt követő adásaink