Külföld
Torontóban is megemlékeztek a Nemzeti Összetartozás Napjáról
Miniszterelnökség Kép: Pixabay
2019. június 5.

A trianoni békediktátum aláírásának kilencvenkilencedik évfordulója és a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából tartott megemlékezést a torontói és környékbeli magyarság a Torontói Magyar Házban. A rendezvény ünnepi szónoka Szili Katalin miniszterelnöki megbízott volt.

Szili Katalin beszédében kiemelte: a diaszpóra mára ezer szállal kötődik az anyaországhoz és ezt ma már nemcsak az Alaptörvényben megfogalmazott felelősségvállalás jelenti, hanem olyan jól működő programok és intézkedések, mint a Kőrösi Csoma Sándor Program, a Rákóczi Szövetség által lebonyolított diaszpóra táborok, valamint – többek között – a Torontóban újra megnyitott főkonzulátus is.

A miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta, hogy a XX. század traumáját magunk mögött hagyva megmutattuk, hogy összetartozásunkat az élni akarás és a felülemelkedés fémjelzi, és a Nemzeti Összetartozás Napján túl ezt jelzi 2020 Nemzeti Összetartozás Évévé nyilvánítása is. Szili Katalin kiemelte: a nemzetegyesítést követően most már a gyarapodás a jellemző, ma már nem a tegnapba révedünk, hanem a holnapot tervezzük, Magyarországon, a Kárpát-medencében és a diaszpóraban elő magyarsággal együtt.

Szili Katalin Sütő András szavait idézte „Aki nem tudja merre tart, azt odavezetik, ahova akarják,” és hozzátette, hogy manapság a magyar közösségek a diaszpórában jól szervezettek, céltudatosak és pontosan tudják, milyen irányba szeretnének tartani.

Szili Katalin átadta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár üdvözletét. A torontói Nemzeti Összetartozás Napja eseménysorozaton találkozott valamennyi magyar szervezet vezetőjével és képviselőivel, az ünnepséget megelőzően pedig állampolgársági eskütételen vett részt.

Következő adásunk
Téma: Pályázat a fogyatékossággal élő, családjukat otthon gondozó segítőszervezeteknek; Köznevelési intézmények infrastrukturális fejlesztései – Latorcai Csaba János közigazgatási államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma
Ezt követő adásaink