Gazdaság
Tőzsde: vegyes kezdés várható Európában
MTI Kép: pixabay.com
2019. június 11.

Vegyes, többségében pozitív kezdésre lehet számítani kedden a főbb európai értékpapírpiacokon. A határidős indexjegyzések alapján a hétfőn ünnep miatt zárva tartó frankfurti tőzsde DAX indexe 0,7 százalék erősödéssel kezdheti a keddi kereskedést. Pénteken a mutató 0,77 százalék nyereséggel zárt.

Londonban 0,2 százalék emelkedéssel, Párizsban 0,1 százalék csökkenéssel nyithat kedden a tőzsde. A londoni FTSE–100 index hétfőn 0,59 százalékkal, a párizsi CAC–40 index 0,34 százalékkal emelkedett.

Hétfőn egyrészt az ázsiai tőzsdéken bekövetkezett árfolyamemelkedés, másrészt az Egyesült Államok és Mexikó közötti feszültség enyhülése adott lökést a tőzsdei árfolyamoknak. Májusban az elemzői várakozások felett alakult Kína külkereskedelmi forgalma, a hongkongi tőzsdeindex ennek köszönhetően több mint két százalékkal emelkedett. Donald Trump elnök vasárnapi Twitter üzenetében jelezte, hogy eláll a mexikói áruimport büntetővámjának kivetésétől, miután Mexikó vállalta a részvételt az Egyesült Államok felé tartó migráció feltartóztatásában és ezzel egy újabb kereskedelmi háború veszélye hárult el.

Kedden felfelé korrigálta az előző napi mintegy egy százalékos csökkenését a világpiaci olajár. A világgazdasági növekedési aggodalmak miatt az olajár már mintegy húsz százalékkal áll alacsonyabban az áprilisban elért idei csúcsánál. Az OPEC és a szervezeten kívüli nagyobb olajtermelők, az OPEC+ az áresés megakadályozása érdekében már több alkalommal is jelezte szándékát a júniusban lejáró termeléskorlátozási megállapodásuk meghosszabbítására.

A Brent nyersolaj ára kedden hordónként 62,47 dolláron 0,29 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben az európai tőzsdei nyitás előtt mintegy másfél órával. A WTI ára 53,60 dolláron állt 0,64 százalék emelkedéssel.

Az euró árfolyama 0,03 százalékkal 1,1315 dollárra erősödött, az arany ára 0,22 százalékkal unciánként 1332,25 dollárra emelkedett.

Következő adásunk
Kőbányai Híradó
Ezt követő adásaink