Életmód
Szakember: a szálló porok több ezer kilométerre is eljutnak
OPH Kép: Pixabay
2019. június 14.

A légszennyezés nem lokális probléma. A szálló porok több száz, sőt több ezer kilométerre eljutnak a kibocsátás helyéről ‒ mutatott rá Béres András az OrientPress Hírügynökség által szervezett, Középpontban a magyar vidék című konferencián. A Hermann Ottó Nonprofit Kft. igazgatója felhívta a figyelmet, hogy nem elég csupán hazánkban beavatkozni, hiszen eredmény csak összeurópai együttműködés eredményeképpen érhető el.

Az Európai Unió a LIFE Integrált Projekteket azért hozta létre, hogy a felhasználható források hatékonyságát növelje. Minél frekventáltabb egy támogatási rendszer, annál nehezebbé válhat, hogy a piaci szereplők egymásra találjanak – fogalmazta meg Béres András. aki azt is elmondta, hogy az integrált projektek célkitűzése a szereplők egymásra találásának segítése, és ezen keresztül a rendelkezésre álló akár hazai, akár uniós forrásfelhasználás hatékonyságának a növelése.

Az integrált projektek fő területei a klímavédelem, a környezet- és természetvédelem, a levegőtisztaság-védelem. Ez utóbbi területén automata levegőminőség-mérő hálózat segítségével közel hatvan helyen történik folyamatos mérés. Ez a hálózat arra alkalmas, hogy képet kapjunk hazánk levegőminőségéről, ez teszi lehetővé a különböző szmogriadó-tervek meghozatalát – emelte ki.

Béres András
Fotó: OPH

Két problémás légszennyező anyag van hazánkban

A szakember elmondta, hogy levegőtisztasági szempontból két problémás légszennyező anyag van hazánkban – illetve az EU-ban is –, az egyik a nitrogén-dioxid, ennek fő kibocsátó forrásai jellemzően a közlekedés, az energiaipar, valamint a lakosság.

A másik fő légszennyező anyag a kis méretű aeroszolok, amelyek szilárd vagy cseppfolyós halmazállapotú kisebb cseppecskék, a köznyelvben ezt szokták hívni szálló pornak. Sajnos gyakori a napi megengedett határérték átlépése, ezért jelenleg tíz uniós tagország – köztük hazánk – ellen folyik emiatt eljárás.

A szállópor-kibocsátás több mint kétharmadáért a háztartások a felelősek

A légszennyezőanyag-kibocsátásban jelentős szerepet játszik a lakosság is – mutatott rá az igazgató. A szállópor-kibocsátás több mint kétharmadáért a háztartások a felelősek, főként a háztartási tüzelés útján bocsát ki ilyen jellegű légszennyező anyagokat a lakosság. A LIFE Integrált Projekt keretében kezdődött 2016-ban a kondenzációs gázkazánok bevezetése. 2022-től ugyanez várható helyiségfűtésre alkalmas szilárd tüzelőanyaggal működő tüzelőberendezések esetén. Vagyis csak megfelelő hatásfokú és megfelelően alacsony kibocsátású berendezések lesznek forgalomba hozhatók. Ezzel jelentősen csökkenthető lesz a tüzelőanyag-felhasználás is – hangsúlyozta az előadó.

Fotó: OPH

A szálló porok több száz, sőt több ezer kilométerre eljutnak

Béres András felhívta a figyelmet arra is, hogy a légszennyezés nem lokális probléma. A szálló porok több száz, sőt több ezer kilométerre eljutnak a kibocsátás helyéről. Ez azt jelenti, hogy nem elég hazánkban beavatkozni, hanem Európa-szerte szükséges, eredmény csak összeurópai együttműködés eredményeképpen érhető el.

Ökomenedzserek csökkenthetik a légszennyezőanyag-kibocsátást

A LIFE Integrált Projekt tíz településsel együttműködve nyolc hazai régióban fókuszál arra, hogy a levegőminőség kifejezetten a szálló porok tekintetében javítható legyen. A nyolcéves időtartamú, a hazai forrásokkal együtt összesen ötmilliárd forintos keretösszegű projekt fő célkitűzései a következők: a háttérinformáció-hiány megszüntetése a szilárd tüzelőanyaggal működő tüzelőberendezések minőségéről; a pénzügyi forrásfelhasználás hatékonyságának a növelése.

A szállópor-kibocsátásban a lakosság mellett a közlekedésnek és a mezőgazdaságnak is nagy szerepe van. Ennek megfelelően különböző célkitűzéseket fogalmaztak meg a projektben. Kiemelendő közülük a döntéshozók támogatása.

Béres András
Fotó: OPH

Olyan emberek kellenek a településeken, akik ebben megfelelő, átfogó tájékoztatást tudnak adni, ők lesznek az úgynevezett ökomenedzserek. Nemcsak a helyi lakost fogják tudni tájékoztatni, hanem az önkormányzat döntéshozóit is, pl. egy ipari park fejlesztése, korszerűsítése tekintetében vagy egy településrendezési terv újragondolásában, szem előtt tartva a levegőtisztasági szempontokat. Ebből a projektből nem lehet óriási beruházásokat megvalósítani, sokkal fontosabb a tudásátadás és a szemléletformálás.

Nagyon lényeges a mezőgazdaság területe is, amely a szállópor-kibocsátás 10 százalékáért felelős. Ezért fontos, hogy az ezt mérséklő technológiai lehetőségeket minél többen megismerjék – mutatta be a LIFE Integrált Projekt néhány fontos területét Béres András.

Kapcsolódó cikkek
Újabb natúrpark jön létre Magyarországon

Június 22-én megalakul a tizennegyedik Magyarországi natúrpark a Tápióságban.

Kis Miklós: Magyarország többet is hajlandó befizetni

Az agrárium érdekében hajlandók lennénk többet  is befizetni az EU költségvetésébe ‒ mondta az államtitkár.

Most adásban
Téma: A kárpátaljai történelmi egyházak szerepe a kárpátaljai magyarság fennmaradásában – Egressy Miklós, görög katolikus esperes
Ezt követő adásaink