Kultúra
Házhoz viszik a színházi élményt Erzsébetvárosban
OPH Kép: Gang Színház
2019. június 15.

A Bethlen Téri Színház, a Pulzus Társulás és Erzsébetváros Önkormányzata közösen írta ki azt a pályázati felhívást amelynek keretében színházi előadásokat lehet befogadni a belvárosi házak belső udvaraiba. Ez a közös élmény talán segít abban is, hogy a lakók kicsit közelebb kerüljenek egymáshoz - fogalmazott a Rádió Orienten a GANG Színházat alapító színész-rendező Kroó Balázs.

A Gang Színház helybe megy a VII. kerületi házak belső udvarába, hogy előadást tartson a lakóknak - mondta el Kroó Balázs, aki szerint az előadásoknak egyetlen feltétele, hogy legyen valamilyen gang a házban, és a lakók a kedvük szerint onnan nézhetik az előadást, ahonnan szeretnék.

A színész-rendező felidézte: társulata 2014 májusában mutatkozott be Goldoni Terecske című előadásával, amelyet 23 alkalommal játszottak. Most futó darabjukat, Békés Pál Egy kis térzene című művét eddig már 22 alkalommal tekinthették meg a lakóközösségek, és további 19 alkalommal tehetik meg ebben az évben. Június 17-éig tíz előadást tartanak, illetve augusztus és szeptember között újabb tízet.

A darabválasztásra különösen ügyelni kell a speciális tér miatt.

A Goldoni-mű nagyon jól illeszkedik egy gangos házhoz, a Békés Pál-darab esetében még azon sem kellett gondolkodni, hogyan lehet átültetni a mai körülmények közé, hiszen a mában játszódik, a VII. kerületben, és nagyrészt pont egy gangos bérházban - ismertette a Rádió Orient vendége, aki hozzátette: az előadások során felkészülnek arra, hogy jönnek-mennek az emberek, hazaérkeznek, elindulnak. A színészek ilyenkor improvizálnak, nem kezdenek bele új történetbe, ha valamilyen váratlan esemény történik. Az előadások során semmit nem változtatnak a téren, az a szándékuk, hogy minden úgy legyen, ahogy azt a lakóközösség ismeri és használja, pont azért, hogy másnap is ugyanazt a teret lássa, ahol az előadás részese volt. A Goldoni-darab bemutatásakor még csak nézők voltak a lakók,

az Egy kis térzene esetében próbálják őket bevonni, hogy az előadás végén a közös térzene együtt szólaljon meg.

Kroó Balázs a társaulat múltjáról elmondta, hogy Pulzus Társulásként indultak a Merlin Színházból, majd néhány lépcsőfokon keresztül eljutottak a Bethlen Téri Színházhoz, ott kezdték el bemutatni az előadásaikat. De mivel nagyon sok társulat és kőszínház van Budapesten, ezért megszületett bennük az a vágy, hogy valamiképp másmilyenek legyenek, szerettek volna még több nézőt megszólítani, és azt érezni, hogy szükség van rájuk. Így született meg a GANG Színház ötlete, amelyre a Bethlen Téri Színház vevő volt, és a kezdetektől szoros együttműködés van közöttük. A GANG egy projektszínház, a Pulzus Társulás tagjai adják az alapját a színészi gárdának – mutatta be röviden a GANG Színházat a színművész.

A színház pályázati pénzekből működik, a fő szponzor az NKA, illetve a FÜGE Egyesület segíti még őket, a próbahelyet a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház és a Műhely Alapítvány biztosítja, az előadásokat pedig az önkormányzat támogatja.

Erzsébetváros Önkormányzata az első pillanattól nagyon nyitott és támogató volt, az öt év alatt 53 előadást támogattak.

Az augusztusban kezdődő időszakra a nyár folyamán jelentkezhetnek a lakóközösségek. Ezek az előadások nincsenek meghirdetve, alapvetően a ház lakóinak szólnak, de az érdeklődők felkereshetik a GANG Színház Facebook-oldalát kérésükkel, a társulat tagjai pedig segítenek egyeztetni az aktuális házzal, hogy néhány külső néző is megnézhesse az előadást. A Bethlen Téri Színház honlapján minden információ megtalálható a GANG Színházzal és az előadásokkal kapcsolatban – hívta fel az érdeklődők figyelmét Kroó Balázs.-