Gazdaság
Szakértő: az öntözésfejlesztés az agrárium egyik fő kihívása
OPH Kép: Reuters/Robert Galbraith
2019. június 15.

Ma Magyarországon alig százezer hektárt öntöznek, de az a cél, hogy 2024-ig ez a terület megduplázódjon – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vízgazdálkodási vezető szakértője. Tasnádi Gabriella felhívta a figyelmet, hogy 2020 augusztusáig 50 milliárd forint áll a mezőgazdasági termelők rendelkezésére öntözésfejlesztés kiépítésre.

A legnagyobb problémát jelen pillanatban a szélsőséges időjárás jelenti. A mezőgazdasági területek alig 2 százalékán van kiépítve a vízpótló rendszer, ezzel szemben az uniós átlag 8-9 százalék. Ha nem készülünk fel a vízpótlási lehetőségekre hosszú távon, nagy bajban lesz a társadalom – hívta fel a figyelmet Tasnádi Gabriella.

OPH

50 milliárd forint öntözésfejlesztésre

A szakember elmondta, 2016-ban jelent meg uniós pályázat a mezőgazdasági vízgazdálkodási rendszer fejlesztésére, ez 2020 augusztusáig van nyitva. 50 milliárd forint áll a mezőgazdasági termelők rendelkezésére, egyénileg egymilliárd, kollektívan pedig kétmilliárd forint igényelhető. A pályázat alapvetően a vízvisszatartást, a vizes élőhelyek fejlesztését, a meglévő öntözőberendezések korszerűsítését, beszerzését, illetve új területek öntözésbe történő bevonását támogatja.

A pályázat sikerének gátja, hogy az uniós források nem hívhatók le gyenge állapotú víztestekre.

Az uniós vízkeretirányelv előírja, hogy vízgyűjtő-gazdálkodási tervet kell készítenie minden tagállamnak, és azt hatévente felül kell vizsgálni. Ez a terv határozza meg a víztestek állapotértékét.

A pályázatnak alapvetően négy fókuszterülete van: a 2A fókuszterület az, amely minden mezőgazdasági termelő rendelkezésére áll, ez 60%-os kihasználtságon áll jelen pillanatban. A 2B főleg fiatal mezőgazdasági termelőket támogat, az 5A és 5B pedig a vízfelhasználás hatékonyságát, a víztakarékosságot és az energiahatékonyságot helyezi előtérbe.

OPH

A kormány is támogatná az öntözésfejlesztést

Öntözni hazánkban elsősorban felszíni vízből szabad, annak hiányában lehet felszín alatti vizekből, elsősorban talajvízből, a jogszabály ezt 50 méterig engedi meg a mezőgazdasági vízhasznosításban. Ennek hiányában lehet rétegvízből is öntözni de nagyon fontos, hogy csak mikroöntözésre használható ez a vízkészlet.

Ma hazánkban alig százezer hektárt öntöznek,

a cél az, hogy 2024-ig ez a terület megduplázódjon. Ennek két összetevője van: egyrészt legyen vízkínálat, másrészt hogy erre tudjunk vízkeresetet is tenni. Az elmúlt két évben négy kormányhatározat jelent meg, amely támogatja az öntözésfejlesztést. A fejlesztésekkel kb. 600 ezer hektárnyi mezőgazdasági terület öntözése lesz kielégíthető. A termelők segítésére kidolgozás alatt van egy VP-támogatási lehetőség. A források 2020-tól állnak rendelkezésre, de ebben az évben a vízügyi ágazat már hat beruházást elkezdett az előkészítési alapból – tájékoztatta hallgatóságot Tasnádi Gabriella.

Most adásban
Téma: A koronavírus járvány hatása a gazdasági életre - tudnivalók a hazai mikro- kis- és középvállalkozások indításával kapcsolatban - szakmai szimpózium - összefoglaló 2. rész – Marjay Gyula elnökségi tag, VOSZ Budapesti és Pest Megyei Regionális Szervezete
Ezt követő adásaink