Gazdaság
Vége az olcsó hitelek időszakának?
OPH Kép: Reuters
2019. június 16.

Az előrejelzések azt mutatják, hogy a következő időszakban növekedni fognak a kamatok, tehát egy olyan kamatkörnyezet létrejötte várható, amely a befektetők, a beruházók számára kevésbé lesz kedvező - emelte ki a Takarék Csoport uniós agrártámogatási igazgatója az OrientPress Hírügynökség által szervezett, Középpontban a magyar vidék című konferencián. Mezei Dávid szerint azonban ez a folyamat lassan fog bekövetkezni.

Vége az olcsó hitelek időszakának?

Az agrárium az egész gazdasággal együtt egy rendkívül jó periódust él át, felívelő időszakban van, és ez elsősorban annak köszönhető, hogy a 2008/2009-es válság után egy viszonylagos pénzbőség korszaka köszöntött ránk. A pénzügyi, intézményi és magánszereplők is nagy mennyiségű pénzzel látták el a mezőgazdaságot, mert bíztak a jövőben, abban, hogy ez a pénzbőség lehetővé tesz egy olyan technológiai innovációs ugrást, amelynek során a pénzforrások hatékonyabb felhasználása várható. Sajnos, mint minden jónak, ennek is vége. Az előrejelzések azt mutatják, hogy

a következő időszakban növekedni fognak a kamatok,

tehát egy olyan kamatkörnyezet létrejötte várható, amely a befektetők, a beruházók számára kevésbé lesz kedvező. A jelenlegi előrejelzés alapján ez lassan fog bekövetkezni, nem várható sokkszerű változás – mondta el a várható változásokkal kapcsolatban Mezei Dávid.

Mezei Dávid / OPH fotó

Ugrásszerű fejlődés az agráriumban

Az utóbbi időben Magyarországon a mezőgazdasági beruházások száma robbanásszerűen megnőtt, ez az alacsony kamatok mellett a vissza nem térítendő támogatásoknak is köszönhető. Beindultak a vidékfejlesztési beruházások, amelyek 2019/20-ban fognak tetőzni. Az előrejelzések és az ügyfelek hitelfelvételi igényeit tekintve is a legnagyobb beruházások most valósulnak meg.

A mezőgazdaságban szükség van ennek a beruházási ütemnek a fenntartására. A szektor jelenleg egy óriási váltást él át, ez az a terület, ahol ugrásszerű a fejlődés. Ennek eredményeképpen az prognosztizálható, hogy 10-20 év múlva egészen másképp fog kinézni a mezőgazdaságunk. De ehhez egyrészt innovációra, fejlesztésekre van szükség, amihez azonban finanszírozás is kell, vagyis a finanszírozók kedvére és bizalmára is szükség van. Ahhoz, hogy ez a beruházási ütem fenntartható legyen, új eszközök kellenek,

új finanszírozási lehetőségeket kell megnyitni a gazdák számára,

hiszen a Vidékfeljesztési Program ( VP) a következő egy-két évben ki fog futni, az új program pedig az új uniós költségvetési terv vitái miatt egy-két évet csúszni fog.

Arra lehet számítani, hogy az új VP és az új vissza nem térítendő támogatások hatása 2024 előtt nem fog érződni, tehát mindenképpen egy jó pár éves átmeneti időszak várható. Ebben az időszakban a jelenlegi kamatokat fenntartó termékekkel lehet segíteni a gazdákat. Ennek érdekében a banki szféra együttműködik mind a Magyar Nemzeti Bankkal, mind az Agrárminisztériummal, illetve a kormányzat is segítséget nyújt.

OPH

Egyesülő takarékszövetkezetek

Mezei Dávid zárásként elmondta, hogy a Takarék Csoporton belül egy átalakulás megy végbe, ugyanis a hatékonyság azt kívánja, hogy a relatíve önállóan működő Takarékszövetkezeteket egyesítsék, és

egy modern nagy bankként tudják kiszolgálni a vidéki ügyfeleket.

Továbbra is a magyar vidék bankja kíván maradni a Takarék Csoport. Bíznak a mezőgazdasági vállalkozásokban, bíznak a vidék sikerében, de ehhez a jelenlegi nagyon kedvező beruházási ütemet fenn kell tartani, s a következő időszakban ez banki források nélkül nem fog menni. Nagyobb szerepe lesz a hitelintézeteknek, ebben kíván partner lenni a Takarék Csoport.

Téma: Új finanszírozási lehetőségek a mezőgazdaságban
Előadó: Mezei Dávid uniós agrártámogatási igazgató, Takarékbank, Uniós Agrártámogatási Igazgatóság
Szerkesztő-riporter: Adorján András
Kapcsolódó cikkek
Szakember: a szálló porok több ezer kilométerre is eljutnak

A légszennyezés nem lokális probléma ‒ hívta fel a figyelmet Béres András, a Hermann Ottó Nonprofit Kft. igazgatója.

Újabb natúrpark jön létre Magyarországon

Június 22-én megalakul a tizennegyedik Magyarországi natúrpark a Tápióságban.

Kis Miklós: Magyarország többet is hajlandó befizetni

Az agrárium érdekében hajlandók lennénk többet  is befizetni az EU költségvetésébe ‒ mondta az államtitkár.

Most adásban
Téma: A koronavírus járvány hatása a gazdasági életre - a hazai mikro- kis- és középvállalkozások helyzete - szakmai szimpózium - összefoglaló 1. rész – Marjay Gyula elnökségi tag, VOSZ Budapesti és Pest Megyei Regionális Szervezet
Ezt követő adásaink