Külföld
Orbán Balázs: Banglades sokat tesz a térség stabilitása érdekében
MTI Kép: Pixabay
2019. június 19.

Banglades sokat tesz a terrorizmus, az illegális bevándorlás ellen, ugyanakkor jól kezeli a rohingja menekültek elhelyezését – összegezte tapasztalatait Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, aki Bangladesben tárgyal.

Az államtitkár az MTI-nek telefonon nyilatkozva kedden elmondta, hogy a csupán másfél Magyarországnyi területű, ám 160 milliós lélekszámú Banglades komoly kihívásokkal küzd, politikai rendszere mégis stabil, gazdasága pedig 7 százalékos növekedést produkál már évek óta. A miniszterhelyettes tudatta, hogy a magyar küldöttség látogatásának elsődleges célja a magas szintű kapcsolatfelvétel a bangladesi kormányzattal. Orbán Balázs többek közt a külügyminisztérium államtitkárával, a belügyminisztérium államtitkárával, a katasztrófa-elhárítási miniszterhelyettessel és a rendőrfőkapitánnyal tárgyalt.

Meglátása szerint Banglades vezetése rendkívül sokat tesz a terrorizmus ellen, továbbá azért, hogy megelőzze a radikalizálódást a 90 százalékban muszlim vallású lakosságon belül. Bár népességrobbanással küszködik, az ázsiai ország kormánya saját erőforrásból és nemzetközi segítséggel megfelelően gondoskodik a több mint egymillió rohingjáról, akik a szomszédos Mianmarból menekültek Bangladesbe. Orbán Balázs – aki világon már jó pár menekülttáborban járt – ellátogatott az ország déli részén lévő rohingja táborokba, amelyekben megítélése szerint az élet nehéz, de a körülmények nemzetközi összevetésben jók.

Az államtitkár elmondta, hogy cél a Hungary Helps kormányprogram kiszélesítése Bangladesben. A magyar segítségnyújtásnak már vannak hídfőállásai – például orvoscsoport végez különleges műtéteket Dakkában –, illetve ösztöndíjat biztosít a magyar kormány bangladesi diákoknak, de a program eddig elsősorban a Közel-Keletre és a Szaharától délre fekvő országokra fókuszált, Bangladesre kevésbé – mondta Orbán Balázs.

Most adásban
Téma: A kormány rövid és hosszú távú intézkedései az erdőgazdálkodásban - szakmai szimpózium – Dr. Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium; Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium; Lomniczi Gergely főtanácsadó, Agrárminisztérium
Ezt követő adásaink