Belföld
Átadták az idei pálinkakiválósági minősítéseket
OPH Kép: MTI/Kovács Attila
2019. június 21.

Idén 24 pálinkaház 157 tétele nevezett a Nemzeti Pálinkakiválóság Programba, ebből 22 pálinkaház 93 tétele került a Pálinkakiválóságok és a TOP Pálinkakiválóságok közé. Az elismeréseket szerdán vehették a Parlamentben a díjazott szakemberek.

Idén először adták át az Agrárminisztérium Pálinkája Díjat, melyet a Márton és Lányai Pálinkafőzde kapott.

Valamennyi díjazott nyertes, hiszen a szakértelmükkel egy több százéves nemes hagyomány örökösei és folytatói – hívta fel a figyelmet Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Parlament Felsőházi termében tartott ünnepélyes díjátadón. A pálinkakészítés az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően mára a magyar kultúra büszkeség lett, és 10 ezres fesztiválokat képes megtölteni.

A pálinka nemzeti ital, hungarikum, folyamatosan növekvő fogyasztási mennyiséggel. 2014-ben még 723 ezer hektoliterfok volt a kereskedelmi főzdék által előállított mennyiség, ez 2017-re meghaladta az 1 millió hektoliterfokot, ami több mint 5,5 millió palack fél literes 50 százalékos terméknek felel meg. Ebben a hungarikumban komoly gazdasági potenciál is rejlik, az elmúlt 15 évben a pálinka előállításának technológiai háttere, ismertsége és fogyasztói megbecsültsége is sokat javult. Ez köszönhető egyrészt a szakemberek minőségi munkájának, másrészt a pálinkafőzdék létrehozására, már meglévő főzdék korszerűsítésére rendelkezésre álló jelenlegi támogatási forrásoknak – mondta.

Zsigó Róbert kiemelte: az elmúlt két évtizedben újrafogalmazódott a pálinka, igaz ez az alapanyagok kiválasztására, a desztillálási eljárások tökélesedésére és a fogyasztói szokások újraértelmezésére is.

A minőségi forradalom a főzőmestereknek és a sikeres vállalkozásoknak köszönhető, hiszen a mennyiségi kihozatal helyett megmutatták, hogy a pálinka méltó vetélytársa lehet a legnemesebb italoknak. Hozzátette: ehhez a pálinkaevolúcióhoz az agrártárca részéről is igyekeznek minden segítséget megadni. A minőséget ösztönző szabályozás mellett „ezt az ügyet leghatékonyabban szakmai rendezvényekkel, különféle marketingeszközök hozzáadásával és uniós eredetvédelemmel szolgálhatjuk”. Ez a szándék szülte meg a 2014-ben elindított Nemzeti Pálinkakiválóság Program ötletét is – folytatta. A program célja a minőségi pálinka megismertetése a bel- és külföldi fogyasztókkal. A célközönségben fontos tudatosítani a pálinka gasztronómiai jelentőségét, népszerűsíteni élvezetének igényesebb formáit. Mint mondta, szeretnének a tételek analitikai és érzékszervi minősítésével olyan gyűjteményt létrehozni, ahol az egyes pálinkák alkalmasak marketing célú bemutatásra, de fontos az arculati elemek hozzárendelése is a programhoz. Emellett erősíteni kívánják a pálinka-előállítók helyzetét úgy, hogy közvetve szolgálják a gyümölcstermelők érdekeit is.

A Pálinkakiválóság Program ismét teljesen önálló megmérettetés, vagyis az Országos Pálinka Versenytől függetlenül került megrendezésre. Változtak a nevezési feltételek is: minimum három, maximum kilenc tétellel lehetett nevezni, és öt kötelező alkategória – vilmoskörte, körte, kajszi, szilva és illatos szőlő – közül lehetett választani.

Szintén újdonság, hogy idén először a kötelező alkategóriákban TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül egy elnyerte az Agrárminisztérium pálinkája címet. Az elismerést elsőként a Márton és Lányai Pálinkafőzde magyar kajszibarack pálinkája érdemelte ki.
A 2019. évi programra 24 pálinkaház 157 tétele nevezett, ebből 22 pálinkaház 93 tétele került a Pálinkakiválóságok és a TOP Pálinkakiválóságok közé. A programot legmagasabb szakmai elvárásoknak megfelelve, hiteles szakmai elnökkel és nemzetközi szinten is elismert minősítőkkel valósították meg.

Az államtitkár végül emlékeztetett arra, hogy gyümölcspárlat bárhol készülhet, pálinka azonban csak Magyarországon, magyar gyümölcsből.

A díjak átadáson elhangzott: idén is megjelennek az értékelések egy szakmai kiadványban, amelyben kiválóan felkészülve, precízen, de az átlag olvasók számára is érthetően és érzékletesen fogalmazták meg az adott pálinka értékeit a bírálóbizottság tagjai.


A díjat elnyert Pálinkakiválóságok listája itt érhető el.

Most adásban
Téma: II. Rákóczi Ferenc fejedelem lovasszobra – Grezsa István Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos
Ezt követő adásaink