Gazdaság
Élhető települések az OTP programjában
OPH Kép: OPH
2019. június 22.

A lakossági és vállalati ügyfeleik számára segítenek megteremteni a helyi lehetőségeket, növeli az ottani gazdaságot is, és az adott településen biztosítanak jobb életfeltételeket - mondta el Aladics Sándor. Az OTP Bank Nyrt. ügyvezető igazgatóhelyettese erről az OrientPress Hírügynökség a helyi önkormányzatok lehetőségeiről szóló konferenciáján beszélt.

Az OTP Bank ügyvezető igazgatóhelyettese az önkormányzatokkal való kapcsolatukról szólva felidézte: már 70 éve vannak a piacon. Ez azt is jelenti, hogy nagyon sokáig csak az OTP vezetett tanácsi meg önkormányzati számlát, de ebben még ma is 60 százalék fölötti a piaci részesedésük. Hitelben pedig 40 százalék fölötti, és betétben is majdnem elérik az ötven százalékot. „Tehát van közös platform.”

A kapcsolat egy másik fontos eleme – „köszönet érte ezen a helyen is a TÖOSZ-nak” – : az uniós területfejlesztési források kihelyezésének segítése közös programokkal, a különböző térségekbe szervezett önkormányzati fórumokkal. Elmondta azt is, mivel az uniós fejlesztési forrásokhoz a vállalkozásoknak és az önkormányzatoknak kevés a saját erejük, „az OTP-nek meg van pénze,

igyekszünk erőforrásokat biztosítani a beruházásaikhoz”.

Az élhető település az OTP programjában is benne van – tette hozzá, hiszen ha lakossági és vállalati ügyfeleik számára segítenek megteremteni a helyi lehetőségeket, az növeli az ottani gazdaságot is, és az adott településen biztosít jobb életfeltételeket.

Hogy a konkrét segítség miből áll? „Mi számolni tudunk, és kiszámoltuk, hogy az összes területfejlesztési támogatás kihelyezéséhez – voltak áremelések, kapacitásproblémák stb. – mintegy 200 milliárd többletforrás kellene. Ezt úgy orvosoljuk, hogy

közreműködünk a fejlesztések optimalizálásában,

továbbá ha egy polgármesternek nincs elég forrása mondjuk a közbeszerzés elindításához, hitelígérvényt adunk számára. Tehát mi egy rugalmas, üzleti alapú, de mégis az önkormányzati működést támogató konkrét szolgáltatásokat nyújtunk.

Az OTP az összes jelentős településen jelen van „a mobil bankároktól a digitalizálásig”, beépültek a helyi közéletbe. Amennyire lehetőségeik engedik, támogatják is a különböző rendezvényeket, „szociális dolgokat” is felkarolnak. Meglátása szerint olyan együttműködésnek kell kialakulnia egy járási székhely és az ottani OTP-fiók között, hogyha valamit elterveznek, azt a bank a sajátos eszközeivel segíteni tudja. Ne azzal szembesüljenek az ott élők – akár a lakosság, akár a vállalkozások –, hogy terveik megvalósításához nincs forrás. „Jó ötletekhez mindig van forrás”.

Az OTP egyre inkább betölti a tanácsadó bank szerepet, a vállalkozói és a lakossági oldalon is

– emelte ki.

A jövő lehetőségeiről elmondta:

egy 300 fős település adóerő-képességét „nagyon erős matematikai logikával lehet csak hitelképességre konvertálni”.

Azt reméli, hogy a következő uniós ciklusban „kritikus tömegű adóerő-képességgel bíró, vagy piacképes elgondolásokkal, fejlesztési tervekkel jelentkező önkormányzati közösségekkel is jobban találkozunk”. Ma is vannak ilyenek, akik saját maguk létrehozzák fejlesztési közösségeket, de inkább az erős önkormányzatok finanszírozása és fejlesztése folyik, és valószínűleg ez lesz a jövőben is – tette hozzá.

Ugyanakkor bízik abban, hogy a kistelepülési térségekben is lesz módjuk a fejlesztéseket felkarolni, akár a helyi vállalkozói oldalról. Hiszen úgy is lehet egy települést fejleszteni, hogy a vállalkozásaik erődödnek, mivel ezzel az önkormányzati adóbevételek is növekednek. Az OTP így áttételesen is patronálhatja a települési önkormányzatokat.

Most adásban
Téma: A koronavírus járvány hatása a gazdasági életre - a hazai mikro- kis- és középvállalkozások helyzete - szakmai szimpózium - összefoglaló 1. rész – Marjay Gyula elnökségi tag, VOSZ Budapesti és Pest Megyei Regionális Szervezet
Ezt követő adásaink