Közigazgatás
Potápi: egységes egészként fogjuk fel a Kárpát-medencét
OPH Kép: OPH
2019. július 1.

A Kárpát-medencét a kormány kulturálisan és gazdaságilag is egységes egészként fogja fel, és így tekint a jogászképzésre is – mutatott rá a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Dr. Szász Pál tanulmányi ösztöndíj nyári gyakorlatának megnyitóján, hétfőn Budapesten. Potápi Árpád János hozzátette: a magyar nemzetpolitikának olyan jogászokra van szüksége, akik egyaránt ismerik a magyarországi és az utódállamokban működő szokásjogot.

Potápi Árpád János kiemelte: 2010-től radikális változások történtek a nemzetpolitikában. Szerinte az eltelt 9 évet két részre lehet osztani. Az első időszakban a jogszabályi háttér megváltoztatásával megteremtették a nemzetpolitika keretrendszerét: megalkották a kettős állampolgárságra vonatkozó kedvezményes honosításról szóló eljárás és a nemzeti összetartozás napjáról szóló törvényeket és módosították a választójogi törvényt is, hogy a határon túliak is részt vehessenek a magyarországi választásokon. 2014-től pedig a szülőföldön való boldogulás felé fordult a kormány – idézte fel az államtitkár.


A jelenlegi magyar kormány a Kárpát-medencét kulturálisan, gazdaságilag, az oktatás, az egészségügy és a média szempontjából is egységes egészként fogja fel - fogalmazott az államtitkár, hozzátéve: így tekintenek a jogászképzésre is. A Szász Pál tanulmányi ösztöndíj lényege, hogy akik nem Magyarországon szereznek jogi diplomát, azok is tisztában legyenek a magyar jogrenddel.

OPH

Számunkra nagyon fontos, hogy olyan partnereink legyenek a jogászok között, akik egyaránt ismerik a magyarországi és az utódállamokban működő szokásjogot.”

Így gyorsabbá és hatékonyabbá válhatnak a magyar nemzetpolitika intézkedései. „Egymásra támaszkodva kell dolgoznunk”- tette hozzá Potápi.

Az államtitkár közölte, az idén harmincan kaptak ösztöndíjat: 21-en Erdélyből, heten a Vajdaságból, ketten pedig a Felvidékről. Velük együtt már közel 180-an vettek részt a programban az elmúlt 8 évben. A politikus kilátásba helyezett számukra egy alumni találkozót, mely a tapasztalatok feldolgozását szolgálhatná, továbbá elmondta, hogy bizonyos fokú ösztöndíj emelkedést el tud képzelni.

OPH

Gál András Levente, a program ötletgazdája elmondta, hogy 2012 óta összesen 177 ösztöndíjat osztottak ki. A programra folyamatos a túljelentkezés - fűzte hozzá. Kitért arra is, hogy

a kormány a digitalizáció terén is jelentős lépéseket tett az elmúlt években,

mint mondta: a Digitális Jólét Programnak része a határon túli magyarlakta területek is.

OPH

Klenanc Miklós, a szakmai programot koordináló Budapesti Ügyvédi Kamara képviselője elmondta, hogy egyre több a jelentkező a programra, amely személyes találkozások által tartalmas szakmai kapcsolatokat hoz létre a gyakornoki és a mentori oldalon egyaránt. A jogászi szakma az egyike azoknak, amelyek a bizalomra épülnek, és

bizalmat csak személyes kapcsolatokon keresztül lehet építeni.


A Dr. Szász Pál szülőföldi jogász ösztöndíjat 2012-ben alapította a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-vel és Budapesti Ügyvédi Kamarával együttműködve. Az ösztöndíj célja, hogy jól képzett, a nemzet iránt elkötelezett, a magyar és a többségi állam szerinti szaknyelvet egyaránt ismerő, mindkét országban tapasztalatokat szerzett jogászokkal rendelkezzenek a külhoni közösségek. Az ösztöndíjat azon külhoni hallgatók nyerhetik el, akik szülőföldjükön jogi tanulmányokat végeznek és érdeklődnek a gazdasági jog iránt. A harminc ösztöndíjast év közben magyarországi ügyvédek folyamatosan segítik, tutorálják, a nyári gyakorlatukat pedig neves budapesti ügyvédi irodáknál töltik

Most adásban
Téma: A kulturális szféra aktuális kérdései - az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság szakmai szimpóziuma - összefoglaló – Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, Szente Vajk színész, rendező
Ezt követő adásaink